Menu

fergas fergas Author
Title: Λιλ-ιπούτειοι κατακτητές !
Author: fergas
Rating 5 of 5 Des:
Πίστη στο πλάνο του προπονητή, οικογενειακό κλίμα, δίψα για διάκριση και φυσικά ταλέντο. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά, στα οποία στηρίχθηκ...
Πίστη στο πλάνο του προπονητή, οικογενειακό κλίμα, δίψα για διάκριση και φυσικά ταλέντο. Αυτά ήταν τα χαρακτηριστικά, στα οποία στηρίχθηκε η φετινή Λιλ και της απέφεραν όχι μόνο καλό ποδόσφαιρο, αλλά και το double! Η Λιλ κατάφερε να κατακτήσει το Championnat για πρώτη φορά μετά την περίοδο 1953-1954, δηλαδή 57 χρόνια μετά, ενώ με τη φόρα που είχε πάρει από το πρωτάθλημα, κατέκτησε και το κύπελλο Γαλλίας, μετά από 56 χρόνια( τελευταία κατάκτηση το 1955). Αν μη τί άλλο, εντυπωσιακή επιστροφή των "Λιλουά" στους τίτλους, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς, πως η ομάδα έχει ένα μέσο όρο ηλικίας μόλις 23 χρόνια, οι οποίοι, όμως, δουλεύουν αυτό το πλάνο εδώ και 3 χρόνια, από τότε δηλαδή που ανέλαβε την ομάδα ο νυν τεχνικός, Ρούντι Γκαρθία.

Ο μαραθώνιος του πρωταθλήματος

Η ομάδα του Γαλλικού Βορρά ξεκίνησε εντυπωσιακά το πρωτάθλημα, προκαλώντας αίσθηση, αφού μαζί με την Ντόρτμουντ, ήταν οι 2 πιο φορμαρισμένες ομάδες στην Ευρώπη εκείνη την εποχή, αποδίδοντας εκπληκτικό ποδόσφαιρο. Κάπου εκεί ήρθαν τα 2 συνεχόμενα ντέρμπυ με Λυόν και Μαρσέιγ, εκτός και εντός αντίστοιχα, τα οποία η Λιλ έχασε εύκολα με το ίδιο σκορ, 3-1. Τότε, όλοι πραγματικά πίστεψαν, ότι η επαρχιακή ομάδα "ξεφούσκωσε", όπως συνέβη και με την έτερη, εντυπωσιακή εκείνο το διάστημα γαλλική ομάδα, την Σεντ Ετιέν. Κι όμως η συνέχεια ήταν διαφορετική..
Ακολούθησε ένα εκπληκτικό σερί για τη Λιλ, η οποία έμεινε αήττητη για 4 ολόκληρους μήνες, σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, μετρώντας συνολικά σε 16 παιχνίδια 12 νίκες και 4 ισοπαλίες, έχοντας εκπληκτικά αποτελέσματα όπως το 6-3 με τη Λοριάν και το 2-5 στην έδρα της Καέν. Ενδιάμεσα, έκανε μία ήττα για το θεσμό του Λιγκ Καπ Γαλλίας από τη Μονπελιέ, η οποία έμελλε να είναι και αυτή που θα σταματήσει το αήττητο σερί των "Λιλουά", κερδίζοντάς τους με 1-0.
Συνέχεια με τα 2 συνεχόμενα ντέρμπυ, Λυόν και Μαρσέιγ, όπου η Λιλ αποδεικνύει και στους πλέον δύσπιστους, ότι έχει "μέταλλο" και θα φτάσει ως το τέλος κατακτώντας το πρωτάθλημα. Χάνοντας απίστευτες ευκαιρίες, παραχωρεί ισοπαλία 1-1 στην έδρα της με τη Λυόν, ενώ παίζοντας καταπληκτικό ποδόσφαιρο "αλώνει" τη Μασσαλία, κερδίζοντας 1-2 τη συνδιεκδικήτρια του τίτλου Μαρσέιγ και δείχνοντας ποιος είναι το αφεντικό.
Ακόμη και τότε, υπήρχαν κάποιοι που πίστευαν ότι δεν θα αντέξει την πίεση του πρωταθλητισμού και θα δωρήσει τον τίτλο σε Λυόν ή Μαρσέιγ. Η απάντηση ήταν κάτι παραπάνω από αποστομωτική. Ο απολογισμός; Σε 12 παιχνιδια 8 νίκες, 3 ισοπαλίες και 1 ήττα. Το αποτέλεσμα; Πρωτάθλημα με 8 βαθμούς διαφορά από τη 2η Μαρσέιγ και 12 από την τρίτη Λυόν.
Η απόδοση της Λιλ αποτυπώνεται και στους αριθμούς, αφού είχε την καλύτερη επίθεση με 68 τέρματα, ενώ είχε και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα με 36 τέρματα παθητικό, ένα περισσότερο από την πρώτη Ρεν, που είχε 35. Στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος φιγουράρουν 4 παίκτες των "Λιλουά", αφού Αζάρ, Ζερβινιό, Σόου και Ραμί έκαναν εκπληκτική σεζόν. Επιπλέον, ο Μούσα Σόου, ανακηρύχτηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 25 τέρματα, ο Λαντρό ψηφίστηκε καλύτερος τερματοφύλακας της σεζόν, ο Αζάρ δεύτερος καλύτερος συνολικά παίκτης του πρωταθλήματος, πίσω από τον Γκαμέιρο της Λοριάν και ο Ρούντι Γκαρθία δεύτερος καλύτερος προπονητής, πίσω από τον Ντεσάμπ, λόγω της απόδοσης της Μαρσέιγ στο Champions League.

Το Κύπελλο

Η διοργάνωση του Κυπέλλου, αρχικά, δεν ήταν ένας σημαντικός στόχος. Γι 'αυτό το λόγο, ο Ρούντι Γκαρθία έκανε ροτέισον, χρησιμοποιώντας κάποιους παίκτες που δεν είχαν πολύ χρόνο συμμετοχής. Οι κληρώσεις, όμως, ήταν αρκετά ευνοϊκές για τη Λιλ αφού κληρώθηκε να αγωνιστεί με τις αδύναμες Φόμπαχ και Βασκεάλ, τις οποίες απέκλεισε εύκολα. Στη συνέχεια είχε και τον παράγοντα τύχη με το μέρος της, αφού απέκλεισε διαδοχικά τις Ναντ και Λοριάν στη διαδικασία των πέναλτυ. Χωρίς να το έχει καταλάβει, λοιπόν, η ομάδα του Γαλλικού Βορρά βρίσκεται στους 4 της διοργάνωσης. "Τίτλος είναι και αυτός και μάλιστα ο δεύτερος σε σημαντικότητα εγχώριος" δήλωσε ο Ρούντι Γκαρθία. Στα ημιτελικά η Λιλ κληρώνεται με τη Νις, την οποία κερδίζει εύκολα με 2-0, αφού δεν φάνηκε στιγμή να είναι ικανή να στερήσει από τους "κόκκινους", τη συμμετοχή τους στον τελικό του "Σταντ Ντε Φρανς".
Αντίπαλος; Η ιστορική Παρί σεν Ζερμέν. Η "Παρί" φαινόταν να έχει το προβάδισμα, αφού έπαιζε στην πόλη της, ενώ διψούσε επιτέλους για έναν τίτλο. Η Λιλ, όμως, είχε το μομέντουμ, αφού με τη φόρα που είχε πάρει από την κατάκτηση (έμενε απλώς να το πάρει και μαθηματικά) του πρωταθλήματος, παρέσυρε και την ομάδα της Πόλης του Φωτός, κερδίζοντάς την πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 1-0. Κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο, ενώ έχασε και πέναλτυ για να διπλασιάσει τα τέρματά της. Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Μακελελέ μετά τον αγώνα, ο οποίος τόνισε πως αν η ομάδα του θέλει να πετύχει κάτι στο μέλλον πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα της Λιλ. Κάτι παραπάνω ξέρει ο βετεράνος μέσος !


Η περιπέτεια της Ευρώπης

Η Λιλ συμμετείχε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ από τους οποίους κατάφερε να προχωρήσει έχοντας συνολικά σε έξι ματς 2 νίκες, 2 ήττες και 2 ισοπαλίες.Με 8 βαθμούς, λοιπόν, πέρασε στη "φάση των 32", εκεί όπου κληρώθηκε να αγωνιστεί με την Ολλανδική Αϊντχόφεν. Από ότι φάνηκε, 3 καρπούζια στην ίδια μασχάλη ήταν πολλά για να τα αντέξει η σχετικά "άπειρη" Λιλ, η οποία όπως φάνηκε και από τους ομίλους ακόμα, δεν την ενδιέφερε και τόσο η Ευρωπαϊκή πορεία, αφού είχε επικεντρωθεί στην κατάκτηση του πρωταθλήματος. Χαρακτηρίζεται ικανοποιητική η πορεία της, αν αναλογιστούμε την σημασία που έδωσε στο θεσμό.

Πρόσωπα-Κλειδιά των επιτυχιών

Ο προπονητής

Έχοντας δουλέψει σε Σεντ Ετιέν, Ντιζόν και Λε Μαν, ο 47χρονος τεχνικός, αποφασίζει να κάνει το μεγάλο βήμα στην καριέρα του και να αναλάβει τη Λιλ, τον Ιούνιο του 2008, φτιάχνοντας ένα τριετές πλάνο, που έχει ένα και μοναδικό στόχο: την επιστροφή της Λιλ στους τίτλους. Την πρώτη του χρονιά, βγάζει την ομάδα 5η και παρόλο που κρίνεται επιτυχημένη η χρονιά απολύεται τον Ιούνιο. Οι αντιδράσεις από συνεργάτες και παίκτες είναι έντονες, με αποτέλεσμα να επανέλθει στο τιμόνι της ομάδος 2 εβδομάδες αργότερα. Η κίνηση αυτή σήμερα φαντάζει ιδανική, αφού είναι απόλυτα επιτυχημένος, οι τίτλοι είναι γεγονός, ενώ είναι μέσα και στους 5 πιο επιτυχημένους προπονητές της σεζόν.


Το τείχος

Φυσικά μιλάμε για τον Μικαέλ Λαντρό. Στα 32 του χρόνια, έχει τον ιδανικό συνδιασμό εμπειρίας και σωματικών προσόντων-φυσικής κατάστασης. Άλλωστε αποδείχθηκε και μέσα στη χρονιά, πραγματοποιώντας εξαιρετικές επεμβάσεις και κρατώντας τη Λιλ όρθια σε αρκετά παιχίδια. Ψηφίστηκε καλύτερος τερματοφύλακας της σεζόν, ενώ είναι μέλος και της εθνικής Γαλλίας.

Ο Βράχος

Αναμφισβήτητα αναφερόμαστε στον Αντίλ Ραμί. Ο κεντρικός αμυντικός, αποτελούσε τον στυλοβάτη της αμυντικής γραμμής, αναχαιτίζοντας τις αντίπαλες επιθέσεις. Έχει ήδη κλείσει τη μεταγραφή του στη Βαλένθια, με την οποία θα αγωνίζεται από τη νέα σεζόν.


Ο ηγέτης-πραγματικός αρχηγός


Πρόκειται για τον Ματιέ Ντεμπουσί, αφού εκτός της εξαιρετικής χρονιάς που έκανε, αποτελεί την ψυχή της ομάδας στα αποδυτήρια. Είναι ο προπονητής μέσα στον αγωνιστικό χώρο και ο πρώτος που θα βάλει τα στήθη του μπροστα, σε οποιοδήποτε πρόβλημα τυχόν προκύψει.

Το πουλέν

Τί να πρωτοπεί κάποιος για αυτόν τον παίκτη. Είναι μόλις 20 χρονών, παρόλα αυτά έχει κάνει την Ευρώπη να παραμιλάει για χάρη του. Το όνομα αυτού: Έντεν Αζάρ. Απίστευτα τεχνικά χαρακτηριστικά, ταχύτητα, ντρίμπλα, μυαλό, καλά τελειώματα φάσεων και τρομερές εκτελέσεις στα στημένα, συνθέτουν έναν ολοκληρωμένο παίκτη που αν συνεχίσει έτσι, δεν θα αργήσει να πάρει μεταγραφή σε μία εκ των κορυφαίων ομάδων του πλανήτη. Βοήθησε τα μέγιστα με την εξαιρετική χρονιά που έκανε, αποτελώντας τον μαέστρο της ομάδος του Γαλλικού Βορρά. Οι φίλαθλοι της Λιλ πίνουν νερό στο όνομά του.

Το κανόνι

Μιλάμε για τον πρώτο σκόρερ της διοργάνωσης, που δεν είναι άλλος από τον Μούσα Σόου. Τον Σενεγαλέζο στο αίμα, αλλά ποδοσφαιρικά γεννημένο στη Γαλλία, δεν τον ήξεραν και πολλοί, αλλά μετά τη φετινή σεζόν τον έμαθαν όλοι. Πέτυχε συνολικά 29 γκολ φέτος, βοηθώντας τα μέγιστα στην πορεία της επαρχιακής ομάδα.

                                                           

Τα στολίδια

Οι Λουντοβίκ Ομπρανιάκ και Ζερβινιό αποτελούσαν πηγές έμπνευσης στην επιθετική λειτουργία της ομάδας, δημιουργώντας προϋποθέσεις για γκολ, πασάροντας, σκοράροντας και γενικά βοηθώντας την ομάδα, όποτε αυτή τους χρειάστηκε. Πιστοί στο ραντεβού τους με τις καλές αποδόσεις, σίγουρα τους αναλογεί μεγάλο μερίδιο από την επιτυχία.







Μεταξύ μας
  • Το ξέρατε ότι η Λιλ στην ιστορία της ως σύλλογος, έχει αλλάξει ΜΟΝΟ 27 προπονητές;; Ιδρύθηκε το1944. Δηλαδή 27 προπονητές σε 67 χρόνια..
  • Φάνηκε πως όταν καποιος δουλεύει με πλάνο και το πιστεύει μπορεί να πετύχει. Αν φυσικά έχει και την ικανότητα. Ο Ρούντι Γκαρθία κέρδισε την εμπιστοσύνη και το σεβασμό των παικτών, κάτι που τον βοήθησε ακόμα περισσότερο στην καλή του πορεία. Προσέξτε τη λέξη. Κέρδισε! Δεν απαίτησε! Όπως κάποιοι άλλοι..Η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός κερδίζονται..
  • Το μέλλον προδιαγράφεται ευοίωνο. Από τους παίκτες που ανήκουν στο δυναμικό μόνο ο Ραμί θα αποχωρήσει. Όλοι οι άλλοι αισθάνονται καλά στο Μετροπόλ και θέλουν να συνεχίσουν εκεί. Αν στο δέσιμο που υπάρχει ήδη προσθέσουμε και τη δουλειά του καλοκαιριού, τότε η Λιλ θα κάνει μεγάλα πράγματα του χρόνου.
  • Για μένα η Λιλ θα είναι η έκπληξη του Champions League του χρόνου. Δεν ξέρω έως που θα φτάσει, αλλά σίγουρα θα αφήσει καλή εικόνα.
  • Η Λιλ μας έμαθε φέτος, όπως και η Ντόρτμουντ, ότι για να κατακτήσεις τίτλους και να πάρεις αποτελέσματα δεν χρειάζεται να παίζεις με σκοπιμότητα. Αυτές οι 2 ομάδες έπαιξαν φουλ επίθεση και βγήκαν κερδισμένες. Υπάρχει όμως ένα ουσιώδες σημείο αναφοράς. Δουλεύουν αυτά τα συστήματα και αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού, εδώ και 3 χρόνια και οι 2, με τον ίδιο προπονητή.
Υ.Γ.Χρωστάω ένα quiz από την Τρίτη με τον σωσία του Κυρίου Λιανού. Ο M.gatos το βρήκε καθώς αυτός που ψάχναμε ήταν ο Steve Martin. Ιδού η φώτο ολοκληρωμένη.

Υ.Γ.2 Οι φωτογραφίες είναι από τη μηχανή αναζήτησης φωτογραφιών της Google.









Χορηγος

Δημοσίευση σχολίου

  1. teleio to arthro. kai oraios titlos. erotisi giati grafete apo pou einai oi eikones? apo pou tha mporousan na einai diladi? apo to prosopiko sou arxeio????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Tha mporousan na einai apo kapoia istoselida kai oxi apo mixani anazitisis. Episis se ola ta blogs tou ekswterikou kai kuriws tis Amerikis pantou grafoun apo pou einai oi photos.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. akoulouthate diladi tin grammi ton amerikanon???? ti eiste telika edo mesa? koumounistes i pasoktsides??? me mperdevete....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Apo ta plirestera afierwmata pou exw dei..kalh douleia!

    Zorro

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το πουλέν είναι ο Eden Hazard. Ferga μας πέταξες την εικόνα αλλά παρέλειψες να γράψεις το όνομα... Πολύ καλό πάντως το Λιλ-ιπούτειο αρθρο σου!

    ΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top