Menu

statharas statharas Author
Title: Europa League: 5+1 Τελικοί που έγραψαν ιστορία.
Author: statharas
Rating 5 of 5 Des:
Καλησπέρα στους φίλους του gipedo 365. blogspot . com .Με αφορμή τον αυριανό τελικό ανάμεσα σε Πόρτο και Μπράγκα,ακολου θεί ένα αφιέρωμα σε...
Καλησπέρα στους φίλους του gipedo365.blogspot.com.Με αφορμή τον αυριανό τελικό ανάμεσα σε Πόρτο και Μπράγκα,ακολουθεί ένα αφιέρωμα σε κάποιους τελικούς του μέχρι πρότινος Ουέφα Καπ,γνωστό πλέον σε όλους μας με την ονομασία Γιουρόπα Λιγκ.Οι μονοί τελικοί καθιερώθηκαν την σεζόν 1998/99 από την Ουέφα με την Ίντερ να κατακτά το τρόπαιο επικρατώντας στον τελικό της Λάτσιο με 3-0.Πάμε όμως σ’ αυτό το σημείο να δούμε μαζί τους τελικούς που ξεχωρίσαμε…

- 17 Μαΐου 2000, Πάρκεν Κοπεγχάγη. 38.919 θεατές.

- ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ-ΑΡΣΕΝΑΛ 0-0 (4-1 στα πέναλτι).

‘’Στο παρελθόν οι Τούρκοι ποδοσφαιριστές έβλεπαν τους τελικούς από την τηλεόραση. Τώρα έχουν την ευκαιρία να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο’’. Με τα παραπάνω λόγια ο Τούρκος προπονητής της Γαλατασαράϊ Φατίχ Τερίμ περιέγραψε τον θρίαμβο της ομάδας του επί της Άρσεναλ. Ο συγκεκριμένος τελικός ήταν ο πρώτος για τουρκικό σύλλογο και η διαδρομή της Γαλατασαράϊ ήταν ιδιαίτερα περιπετειώδης μέχρι τον τελικό της Δανίας. Η Γαλατασαράϊ μπήκε στην διοργάνωση ως ομάδα που κατέκτησε την τρίτη θέση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, κερδίζοντας την τελευταία αγωνιστική την Μίλαν. Από εκείνη την νίκη της η τουρκική ομάδα απέκλεισε κατά σειρά τις Μπολόνια, Ντόρτμουντ, Μαγιόρκα και Λιντς. Από την πλευρά της η λονδρέζικη ομάδα προερχόμενη και αυτή από τους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ απέκλεισε τις Ναντ, Λα Κορούνια, Βέρντερ Βρέμης και Λανς. Στο αγωνιστικό κομμάτι το παιχνίδι σημαδεύτηκε από την αποβολή του αρχηγού της Γαλατασαράϊ Γκεόργκε Χάτζι, ο οποίος χτύπησε εκτός φάσης τον αντίστοιχο αρχηγό της Άρσεναλ Τόνυ Άνταμς. Στην διαδικασία των πέναλτι η ομάδα του Φατίχ Τερίμ αποδείχθηκε πιο ψύχραιμη και κατέκτησε το πολυπόθυτο τρόπαιο. Μοιραίοι παίκτες για την Άρσεναλ οι Πατρίκ Βιεϊρά και Νταβόρ Σούκερ οι οποίοι αστόχησαν.

Συνθέσεις:

ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ: Taffarel, Capone, Bülent Korkmaz, Gheorghe Popescu, Ergün Penbe Ümit Davala, Suat Kaya (Ahmet Yıldırım), Gheorghe Hagi, Okan Buruk (Hakan Ünsal), Arif Erdem (Hasan Şaş), Hakan Şükür.

ΑΡΣΕΝΑΛ: David Seaman, Lee Dixon, Martin Keown, Tony Adams, Sylvinho, Ray Parlour Emmanuel Petit, Patrick Vieira, Marc Overmars (Davor Šuker), Dennis Bergkamp (Nwankwo Kanu), Thierry Henry.

Διαιτητής: Antonio López Nieto (Iσπανία)

MVP: Cláudio Taffarel (Γαλατασαράϊ)

- 16 Μαΐου 2001, Βεστφάλενσταντιον Ντόρτμουντ. 48.050 θεατές.

- ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ-ΑΛΑΒΕΣ 5-4 (4-4 κανονικός αγώνας).

- ΣΚΟΡΕΡ:( Babbel 4', Gerrard 16', McAllister 41' (pen.), Fowler 73', Geli 117' (o.g.) - Alonso 27', Moreno 48', 51', Cruyff 89')

Σε έναν συγκλονιστικό τελικό που είχε 9 γκολ η Λίβερπουλ ήταν αυτή που τελικά χαμογέλασε πετυχαίνοντας το χρυσό γκολ στην παράταση. Η Λίβερπουλ των τεσσάρων μέχρι τότε Τσάμπιονς Λιγκ φάνταζε ως το απόλυτο φαβορί απέναντι στην ‘’σταχτοπούτα’’ σε ευρωπαϊκούς τελικούς Ντεπορτίβο Αλαβές. Η Ευρώπη είχε να δει τόσα γκολ σε τελικό από την Ρεάλ Μαδρίτης της δεκαετίας του 50 όταν και μεσουρανούσε με τους Πούσκας και Ντι Στέφανο στην σύνθεσή της. Το μόνο γεγονός που ήταν μελανό σε αυτόν τον τελικό ήταν ο τρόπος με τον οποίο δέχτηκε το ‘’χρυσό’’ γκολ η ομάδα της Αλαβές καθώς προήλθε από αυτογκόλ του αμυντικού της Γκελί, το οποίο ήταν αρκετό για να χαρίσει στην ομάδα του λιμανιού το τρόπαιο. Η ομάδα του Ζεράρ Ουγιέ για να φτάσει ως τον μεγάλο τελικό της Γερμανίας έπρεπε να αποκλείσει τον Ολυμπιακό και τις Πόρτο, Μπαρτσελόνα και Ρόμα. Απ’ την άλλη η ισπανική ομάδα έβγαλε εκτός διοργάνωσης ομάδες όπως η Ιντερ και Καϊζερσλάουτερν.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Sander Westerveld, Markus Babbel, Sami Hyypiä (c), Stéphane Henchoz (Vladimír Šmicer), Jamie Carragher, Gary McAllister, Dietmar Hamann Steven Gerrard, Danny Murphy, Emile Heskey (Robbie Fowler), Michael Owen (Patrik Berger).

ΝΤΕΠΟΡΤΙΒΟ ΑΛΑΒΕΣ: Martín Herrera, Cosmin Contra, Antonio Karmona (c) Oscar Téllez, Dan Eggen (Iván Alonso), Delfí Geli, Jordi Cruijff, Ivan Tomić Hermes Desio, Martín Astudillo (Pablo), Javi Moreno (Magno Mocelin).

Διαιτητής: Gilles Veissière (Γαλλία)

MVP: Gary McAllister (Λίβερπουλ)

- 8 Μαΐου 2002, Ντε Κάιπ Ρόττερνταμ. 45.611 θεατές.

- ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ-ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ 3-2

- ΣΚΟΡΕΡ: (Van Hooijdonk 33' (pen.), 40', Tomasson 50’ - Amoroso 47' (pen.), Koller 58')

Η Φέγενορντ με ηγέτη τον Ολλανδό φορ Πιέρ Φαν Χόιντοκ κατέκτησε στην έδρα της το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο έπειτα από 28 χρόνια. Για τους φίλους της Φέγενορντ η αναμονή φάνηκε να άξιζε τον κόπο καθώς είδαν τους παίκτες της αγαπημένης τους ομάδας να σηκώνουν το τρόπαιο στον ουρανό της πόλης του Ρόττερνταμ επί της πρωταθλήτριας Γερμανίας Ντόρτμουντ. Οι δυο ομάδες ξεκίνησαν την ευρωπαική τους πορεία από το Τσάμπιονς Λιγκ αλλά αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης με αποτέλεσμα να συνεχίσουν στην δεύτερη κατά τάξη διοργάνωση της ΟΥΕΦΑ.Η Φέγενορντ μετά τον αποκλεισμό της δεν έχασε παιχνίδι μέχρι και τον τελικό. Υπέταξε κατά σειρά τις Φράιμπουργκ, Ρέιντζερς, Αϊντχόφεν στα πέναλτι και την Ιντερ στα ημιτελικά. Ο Φαν Χόιντοκ είχε οδηγήσει την ομάδα του στο τελικό με τα 6 γκολ που πέτυχε κυρίως με εκτελέσεις φάουλ και με μακρινά σουτ. Στον τελικό ο επιθετικός της Φέγενορντ πέτυχε άλλα 2 γκολ, το πρώτο με πέναλτι φάση στην οποία αποβλήθηκε ο Γιούργκεν Κόλλερ της Ντόρτμουντ. Από κει και πέρα το έργο της ολλανδικής ομάδας έγινε πιο εύκολο με τον Φαν Χόιντοκ να πετυχαίνει και δεύτερο γκολ, με τον Δανό Τόμασον να προσθέτει και αυτός το όνομά του στον πίνακα των σκόρερ. Το μόνο που κατάφερε η Ντόρτμουντ ήταν να μειώσει με τους Αμορόζο (πεν.) και τον Κόλλερ.

Συνθέσεις:

ΦΕΓΕΝΟΡΝΤ: Edwin Zoetebier, Christian Gyan, Kees van Wonderen, Patrick Paauwe Tomasz Rząsa, Bonaventure Kalou (Johan Elmander), Paul Bosvelt (c),Shinji Ono (Ferry de Haan), Robin van Persie (Leonardo), Jon Dahl Tomasson, Pierre van Hooijdonk.

ΜΠΟΡΟΥΣΙΑ ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Jens Lehmann, Evanílson, Christian Wörns, Jürgen Kohler, Dedê, Lars Ricken (Jörg Heinrich), Stefan Reuter (c), Tomáš Rosický, Ewerthon (Otto Addo), Jan Koller, Márcio Amoroso.

Διαιτητής: Vítor Melo Pereira (Πορτογαλία)

MVP: Jon Dahl Tomasson (Φέγενορντ)

- 21 Μαΐου 2003, Ολυμπιακό στάδιο Σεβίλλης, Σεβίλλη. 52.972 θεατές.

- ΣΕΛΤΙΚ-ΠΟΡΤΟ 2-3 (2-2 κανονικός αγώνας).

- ΣΚΟΡΕΡ: (Larsson 47', 57' - Derlei 45', 115', Alenichev 54').

Σε αυτόν τον τελικό συστήθηκε στην Ευρώπη ο προπονητής της Πόρτο Ζοσέ Μουρίνιο, ο οποίος θα πρωταγωνιστούσε τα επόμενα χρόνια με τις μετέπειτα ομάδες του. Ο Πορτογάλος τεχνικός στην πρώτη του σεζόν με τους ΄΄Δράκους’’ κατάφερε να κάνει το νταμπλ εντός συνόρων και το κύπελλο Ουέφα ήταν το επιστέγασμα σε μια μαγική χρονιά. Ο συγκεκριμένος τελικός έφερε αντιμέτωπες δυο πολύ καλές ομάδες με εξίσου καλούς και ελπιδοφόρους προπονητές(προπονητής της Σέλτικ ήταν ο Μάρτιν Ο’ Νηλ). Τελικά ήταν ο Μουρίνιο που πανηγύρισε στο τέλος με μια δραματική νίκη στην παράταση της Σεβίλης. Ο Χένρικ Λάρσον τελείωσε τον θεσμό με 11 γκολ, ένα λιγότερο απ’ τον Ντερλέι, ο οποίος πέτυχε και το νικητήριο γκολ της Πόρτο. Μια Πόρτο που με τις εμπνεύσεις του Ντέκο και τα γκολ του Ντερλέι κατάφερε να κάμψει την αντίσταση των Ντενίζλισπορ, Παναθηναϊκού και Λάτσιο. Αντίθετα η Σέλτικ απέκλεισε τις Μπλάκμπερν, Θέλτα, Στουτγάρδη, Λίβερπουλ και Μποαβίστα, φτάνοντας στον τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης έπειτα από 33 χρόνια. Τα ημίχρονο έληξε ισόπαλο για τις δυο ομάδες με τα γκολ των Ντερλέι και Λάρσον. Η επανάληψη ξεκίνησε με την Πόρτο να παίρνει προβάδισμα με το γκολ του Ρώσου Αλένιτσεφ αλλά η Σέλτικ απάντησε σχεδόν αμέσως με το δεύτερο γκολ του Λάρσον. Την τελευταία λέξη είπε ο Βραζιλιάνος Ντερλέι πέντε λεπτά πριν το τέλος της παράτασης πετυχαίνοντας το ‘’ασημένιο΄΄ γκολ. Ο Μουρίνιο περιέγραψε το ματς ως ένα εξαιρετικό παράδειγμα για αυτούς που αγαπάνε το ποδόσφαιρο. Επίσης ήταν ένα παράδειγμα για το τι θα επακολουθούσε για την Πόρτο την επόμενη χρονιά στο Τσάμπιονς Λιγκ…

Συνθέσεις:

ΣΕΛΤΙΚ: Robert Douglas, Didier Agathe, JoosValgaeren (Ulrik Laursen ),Bobo Baldé,Johan Mjällby, Alan Thompson, Paul Lambert (c) ( Jackie McNamara ),Neil Lennon, Stiliyan Petrov (Shaun Maloney), Chris Sutton, Henrik Larsson.

ΠΟΡΤΟ: Vítor Baía, Paulo Ferreira, Jorge Costa (c) ( Pedro Emanuel), Ricardo Carvalho Nuno Valente, Dmitri Alenichev, Costinha (Ricardo Costa), Maniche, Deco, Derlei, Nuno Capucho (Marco Ferreira).

Διαιτητής: Ľuboš Micheľ (Σλοβακία)

ΜVP: Henrik Larsson (Σέλτικ)

- 16 Μαΐου 2007, Χάμπντεν Παρκ Γλασκώβη. 47.602 θεατές.

- ΕΣΠΑΝΙΟΛ-ΣΕΒΙΛΛΗ 2-2 (1-3 στα πέναλτι).

- ΣΚΟΡΕΡ: ( Riera 28', Jônatas 115'. - Adriano 18', Kanouté 105').

Η Σεβίλλη επανέλαβε στον τελικό της Γλασκώβης το περσινό της κατόρθωμα στο Αϊντχόφεν και έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα στην ιστορία του θεσμού που το καταφέρνει μετά την Ρεάλ Μαδρίτης. Η Ρέιντζερς αντίθετα δεν κατάφερε να κερδίσει το πρώτο της ευρωπαϊκό τρόπαιο. Το Χάμπντεν Παρκ της Γλασκώβης είχε υποδεχθεί άλλους πέντε ευρωπαϊκούς τελικούς. Ο Μπίλι Μακ Νηλ, πρεσβευτής του τελικού και αρχηγός της Σέλτικ το 1967 της πρώτης βρετανικής ομάδας που κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών τόνισε: ‘’Οι κάτοικοι της Γλασκώβης αγαπάνε το ποδόσφαιρο και ξέρουν πως είναι να κατακτάς κάποιο τρόπαιο. Θέλουν να βλέπουν μεγάλες ομάδες εδώ και είμαι σίγουρος πως θα δούμε έναν ακόμα μεγάλο τελικό’’. Πόσο δίκιο είχε…

Συνθέσεις:

ΕΣΠΑΝΙΟΛ: Gorka Iraizoz , Pablo Zabaleta, Daniel Jarque, Marc Torrejón, David Moisés Hurtado, Francisco Rufete (Walter Pandiani), Albert Riera, Iván de la Peña (Jônatas), Luis García, Raúl Tamudo (c) ( Jesús María Lacruz ).

ΣΕΒΙΛΛΗ: Andrés Palop, Dani Alves, Javi Navarro (c), Ivica Dragutinović, Antonio Puerta José Luis Martí, Christian Poulsen, Adriano (Renato), Enzo Maresca (Jesús Navas), Frédéric Kanouté, Luís Fabiano (Aleksandr Kerzhakov).

Διαιτητής: Massimo Busacca (Ελβετία)

MVP: Andrés Palop (Σεβίλλη)

- 12 Μαΐου 2010, Νόρντμπανκ Αρίνα Αμβούργο. 49.000 θεατές.

- ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ-ΦΟΥΛΑΜ 2-1 (1-1 κανονικός αγώνας)

- ΣΚΟΡΕΡ: (Forlán 32', 116' - Davies 37').

Με πρωταγωνιστή τον Ντιέγκο Φορλάν η Ατλέτικο Μαδρίτης έβαλε τέλος στην αναμονή για έναν τελικό έπειτα από 48 χρόνια σε έναν τελικό που είχε δραματική εξέλιξη, αγωνία και γκολ. Από την άλλη η Φούλαμ έφτασε μέχρι τον τελικό δίκαια καθώς απέκλεισε ομάδες όπως την κάτοχο του τροπαίου Σαχτάρ Ντόνετσκ και το Αμβούργο. Το αποκορύφωμα αυτής της πορείας ήταν η νίκη-πρόκριση επί της Γιουβέντους με 4-1. Μετά τον τελικό ο προπονητής της ομάδας Ρόι Χόντγκσον υπογράμμισε πως ήταν ένα εξαιρετικό ταξίδι και θα χει να θυμάται μόνο ευχάριστα πράγματα. Επίσης δήλωσε μεταξύ άλλων: ‘’ Παίξαμε με σπουδαίες ομάδες σε εξαιρετικά στάδια και φτάσαμε μέχρι και τον τελικό μπροστά σε 49.000 θεατές παίζοντας πολύ καλό και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Στον αγώνα τώρα, ο Ντιέγκο Φορλάν έβαλε μπροστά την ομάδα του με τον Ντέιβις να απαντά γρήγορα στο γκολ αυτό. Με την ώρα να κυλάει όλοι νόμισαν πως το ματς θα οδηγηθεί στην παράταση αλλά ο Φορλάν είχε διαφορετική γνώμη. 4 λεπτά πριν το τέλος της αναμέτρησης έγραψε το 2-1 στέλνοντας τους φίλους της ομάδας στα ουράνια, πανηγυρίζοντας ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο έπειτα από το 1962.

Συνθέσεις:

ΑΤΛΕΤΙΚΟ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: David de Gea, Tomáš Ujfaluši, Luis Perea, Álvaro Domínguez, Antonio López (c) José Antonio Reyes (Eduardo Salvio), Paulo Assunção, Raúl García, Simão Sabrosa (José Manuel Jurado ), Diego Forlán, Sergio Agüero (Juan Valera).

ΦΟΥΛΑΜ: Mark Schwarzer, Chris Baird, Aaron Hughes, Brede Hangeland, Paul Konchesky, Damien Duff (Erik Nevland), Dickson Etuhu, Danny Murphy (c) ( Jonathan Greening ), Simon Davies, Zoltán Gera, Bobby Zamora (Clint Dempsey).

Διαιτητής: Nicola Rizzoli (Ιταλία).

MVP: Diego Forlán (Ουρουγουάη).

Αυτό λοιπόν ήταν το αφιέρωμα του gipedo365 για τον αυριανό τελικό του Γιουρόπα Λιγκ. Φροντίσαμε να κάνουμε μια αναδρομή σε προγενέστερους τελικούς και να σας τους παρουσιάσουμε. Το gipedo365 θα ναι μαζί σας στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα καθώς έχουμε και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ στις 28 Μαΐου. Καλή ανάγνωση από εμάς!!!

MITAKS

Χορηγος

Δημοσίευση σχολίου

  1. να σαι καλά bro...xxaxaxaxaxa

    mitaks

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Mpravo filarako...Wraio thema kai arthro!!

    el chelo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Eisai dynatos file mitaks. Kali douleia!!

    tsitou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. tsartas kalei mitak....wraios file.....eyxomai ta kalytera..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ..na kata8eso kai ego tin "sfairiki" moy symparastasi, kai eis anotera!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. graje gia inter!!!!!!!!!!!!!!!!
    3 koupes

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ΠΑΝΤΩΝΤΑΣ ΠΑΝΩ ΣΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ ΣΑΣ ΠΑΕΙ ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top