Menu

Petrildo Petrildo Author
Title: Τα οικονομικά της Άρσεναλ μέσα από 21 ερωτήσεις (Μέρος 2ο)
Author: Petrildo
Rating 5 of 5 Des:
Μία στήλη που ασχολείται με το επιχειρηματικό-οικονομικό κομμάτι του ποδοσφαίρου . . . Μέρος 1ο 6. Τι συνέβη με την αύξηση των εσό...

Μία στήλη που ασχολείται με το επιχειρηματικό-οικονομικό κομμάτι του ποδοσφαίρου . . .





Μέρος 1ο


6. Τι συνέβη με την αύξηση των εσόδων;

Υπάρχει μηδενική αύξηση από το 2009 στην επιχείρηση του ποδοσφαίρου, καθώς τα έσοδα παραμένουν στο ίδιο επίπεδο εδώ και τρία χρόνια: 2009 £ 225 εκ., 2010 £ 223 εκ., 2011 £ 225 εκ.

Η μόνη πηγή εσόδων που έχει αυξηθεί κατά την περίοδο αυτή, οφείλεται στις κεντρικά διαπραγματευόμενες συμφωνίες της Premier League και της UEFA (για το Champions League). Οι άλλες δύο κατηγορίες εσόδων έχουν μειωθεί, με πιο αξιοσημείωτα τα έσοδα αγώνα τα οποία μειώθηκαν από £ 100 εκ. σε £ 93 εκ. Παρά το γεγονός πως η τόσο επικριταία εμπορική ζώνη αυξήθηκε κατά £ 2.000.000 τον περασμένο χρόνο φτάνοντας συνολικά τα £ 46 εκ., το ποσό αυτό σε σχέση με τα £ 48 εκ. που υπήρχαν το 2009 ήταν μικρότερο κατά £ 2.000.000.

7. Οι άλλες ομάδες πάσχουν από τη μη αύξηση των εσόδων;

Πίσω στο 2005 τα έσοδα των “κανονιέρηδων”  της τάξης των £ 115 εκ. ήταν τα λιγότερα σε σχέση με τους τέσσερις παραδοσιακά μεγάλους αγγλικούς συλλόγους και πιο συγκεκριμένα, £ 51.000.000 πίσω από την Manchester United με έσοδα £ 166 εκ. Η μετακίνηση της Arsenal στο Emirates Stadium το 2006 τη βοήθησε να βρεθεί στη δεύτερη θέση στο αγγλικό “πρωτάθλημα εσόδων”, μία θέση την οποία διατηρεί από τότε.

Μέχρι εδώ καλά, αλλά όπως είδαμε, τα δύο τελευταία χρόνια τα πράγματα δε πήγαν και πολύ καλά. Η Chelsea και η Liverpool παρουσίασαν επίσης μια σχεδόν μηδενική ανάπτυξη το 2010, αν και θα περίμενα τα έσοδα της Chelsea να αυξηθούν με βάση τις νέες συμφωνίες με χορηγούς τη Samsung και την Adidas. Η Liverpool είχε επίσης υπογράψει νέες επικερδής συμφωνίες με τη Standard Chartered και τη Warrior, παρ’ όλα αυτά τα στοιχεία των εσόδων της θα πληγούν από την αποτυχία της να προκριθεί στο Champions League.

Το πρόβλημα για την Arsenal (όπως και των άλλων συλλόγων) είναι ότι τα έσοδα της Manchester United αυξάνονται ακόμα με γοργούς ρυθμούς – από £ 286 εκ. το 2010 σε £ 331 εκ. το 2011 μέσω μιας σημαντικής εμπορικής εξέλιξης. Εκτός αυτού, τα ισπανικά μεγαθήρια παρουσίασαν σημαντικά κέρδη το 2011. Η Real Madrid από £ 359 εκ. σε £ 417 εκ. και η Barcelona από £ 326 εκ. σε £ 392 εκ.


8. Τα έσοδα της Άρσεναλ θεωρούνται χαμηλά;

Για κανένα λόγο. Τα έσοδα της Arsenal την τελευταία σεζόν ήταν στην 5η θέση στο “πρωτάθλημα εσόδων” της Deloitte, πίσω από Real Madrid, Barcelona, Manchester United και Bayern Munich, καθόλου άσχημα όπως αντιλαμβάνεστε.

Το θέμα είναι ότι στην Arsenal αγωνίζονται για να αυξήσουν τα έσοδά τους, ενώ οι υπόλοιποι δυναμώνουν συνεχώς. Αυτό αναγνωρίζεται ρητά απ’ τον Arsene Wenger, “Barcelona και Real Madrid έχουν πολύ μεγαλύτερη οικονομική δύναμη απ’ ότι είχαν πριν από 14 χρόνια, επειδή έχουν εξατομικεύσει τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα.”

Αυτό είναι αλήθεια, αλλά κι η Arsenal έχει μείνει πίσω στα εμπορικά έσοδα, καθώς βρίσκεται μόλις στη 13η θέση στην Ευρώπη. Την περασμένη σεζόν τα £ 44 εκ. έσοδα σ’ αυτή την κατηγορία επισκιάστηκαν από αυτά των Bayern Munich (£ 142 εκ.), Real Madrid (£ 124 εκ.), Barcelona (£ 100 εκ.) και Manchester United (£ 81 εκ.).

Όχι μόνο αυτό, αλλά η διαφορά γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Παρόλο που τα εμπορικά έσοδα της Arsenal αυξήθηκαν ελαφρώς στα £ 46 εκ. το 2011, τα άλλα κορυφαία κλαμπ παρουσίασαν όλα σημαντική βελτίωση. Ειδικότερα, η Manchester United ήταν η πρώτη αγγλική ομάδα με £ 100 εκ. από αυτή την πηγή εσόδων. Τα £ 103 εκ. τώρα είναι £ 57 εκ. περισσότερα από αυτά της Arsenal. Με άλλα λόγια, αυτό είναι ισοδύναμο με 10 παίκτες των £ 100.000 τη βδομάδα. Ένα παρόμοιο εύρος χρημάτων από χορηγίες θα έφερνε επανάσταση στη μισθολογική δομή της Arsenal.

9. Γιατί τα εμπορικά έσοδα είναι τόσο χαμηλά;

Η αδυναμία της Arsenal σε αυτό τον τομέα προκύπτει από το γεγονός πως έπρεπε να δεσμευτεί με μακροπρόθεσμες συμφωνίες για να υπάρχει ασφάλεια της χρηματοδότησης του γηπέδου, το οποίο αναμφισβήτητα έκανε αίσθηση εκείνη την εποχή, αλλά οι πρόσφατες συμφωνίες από άλλες ομάδες τόνισαν τις χαμένες ευκαιρίες. Η συμφωνία Emirates ήταν αξίας £ 90.000.000, καλύπτοντας μια 15ετία δικαιωμάτων ονοματοδοσίας του σταδίου (£ 42 εκ.) η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 2020/21 και 8 χρόνια χορηγίας της φανέλας (£ 48 εκ.) μέχρι το 2014. Ομοίως, ο σύλλογος υπέγραψε 7ετή συμφωνία προμηθευτή με τη Nike για £ 55 εκ. μέχρι το 2012, η οποία έκτοτε έχει επεκταθεί κατά 3 χρόνια, μέχρι το 2014.

Με απλούς υπολογισμούς, η συμφωνία για τη χορηγία φανέλας φέρεται να είναι αξίας £ 6 εκ. ανά σεζόν, η οποία είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα £ 20 εκ. τα οποία εισέπραξε η Liverpool από την Standard Chartered, η Manchester United από την Aon και η Manchester City από την Etihad. Ακόμα πιο απογοητευτικό είναι το ότι η Tottenham κερδίζει £ 12.5 εκ. αυτή τη σεζόν από τη χορηγία φανέλας (Auresma £ 10 εκ. + Investec £ 2.5 εκ.). Ένα ακόμα παράδειγμα είναι η πρώτη χορηγία φανέλας στην ιστορία της Barcelona με το Qatar Foundation αξίας £ 26 εκ.

Τα νέα δεν είναι καλύτερα με τη συμφωνία προμηθευτή της Arsenal, η οποία της αποφέρει £ 8 εκ. ανά σεζόν, σε αντίθεση με τη Liverpool η οποία πρόσφατα ανακοίνωσε τη συμφωνία ύψους £ 25 εκ. με τη Warrior Sports και τη Manchester United η οποία λαμβάνει £ 25.4 εκ. από τη συμφωνία της με τη Nike.

Δεν είναι καθόλου υπερβολικό να πούμε ότι η Arsenal χάνει τουλάχιστον £ 30 εκ. ανά σεζόν, εξαιτίας αυτών των ιστορικών εμπορικών συμφωνιών, τα οποία θα μπορούσε να δίνει για την αγορά ενός πολύ καλού παίκτη κάθε χρόνο. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του συλλόγου είναι το πώς θα γεφυρωθεί αυτό το χάσμα μέχρι το 2014, όταν και οι συμφωνίες αυτές θα είναι για ανανέωση.

10. Τι κάνει ο σύλλογος για τα εμπορικά έσοδα;

Ο νέος ιδιοκτήτης Stan Kroenke έχει πει ότι “σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την πείρα του για να βοηθήσει την Άρσεναλ να συνεχίσει να μεγαλώνει το όνομά της”, υποσχόμενος ότι “θα είναι σε θέση να συγκριθεί με τη Manchester United”. Ειλικρινά, αυτό φαίνεται πολύ μακρινό, καθώς η United συνεχίζει να ανεβάζει τον πήχη, με πιο θεαματική την εκπληκτική συμφωνία με την DHL για χορηγό εξοπλισμού προπόνησης ύψους £ 10 εκ. το χρόνο, η οποία υπερβαίνει την αξία όλων, αλλά και των τεσσάρων βασικών χορηγιών φανέλας στην Premier League.

Η Άρσεναλ αναδιάρθρωσε την εκτελεστική ομάδα της με μεγάλο κόστος, προσλαμβάνοντας τον Tom Fox από το NBA τον Αύγουστο του 2009 σαν Εμπορικό Διευθυντή σε μια κίνηση για “μακροπρόθεσμη εμπορική επιτυχία”. Ωστόσο, η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη, η οποία και θα σήμαινε μια απτή αύξηση των εσόδων.

Για να είμαστε δίκαιοι, είναι σχετικά νωρίς στο πενταετές πρόγραμμα του συλλόγου, ενώ υπάρχουν και ορισμένες ενδείξεις προόδου. Ειδικότερα, κάποιες δευτερεύοντες χορηγίες έχουν υπογραφεί πρόσφατα, συμπεριλαμβανομένης της Carlsberg γύρο στα £ 3 εκ. το χρόνο και της Indesit σε μία συμφωνία “αρκετών εκατομμυρίων”. Επιπλέον, η Citroen επέκτεινε τη συμφωνία τους για ένα υψηλότερο ποσό, ενώ υπήρξαν νέες συμφωνίες με την Thomas Cook, που αντικαθιστά την Thompson Sport και την on-line εταιρία τυχερών παιχνιδιών Betsson. Ωστόσο, η Arsenal έχει ακόμα λιγότερο απ’ το μισό αριθμό των χορηγών που συνεργάζονται με τη Manchester United.

Η περιοδεία της Arsenal στη Μαλαισία και την Κίνα ήταν η πρώτη περιοδεία μεγάλης απόστασης σε περίοδο προετοιμασίας εδώ και 12 χρόνια με στόχο να βοηθήσει στην ανάπτυξη της παγκόσμιας βάσης οπαδών του συλλόγου σ’ αυτή την πολύτιμη αγορά. Κάτι τέτοιο ενισχύεται και από την απόκτηση του αρχηγού της Νοτίου Κορέας Park Chu-Young. Η Guardian ανέφερε ότι η περιοδεία θα αποφέρει £ 15 εκ. από τη μια πλευρά, μιας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή ήταν μια θετική οικονομική κίνηση, αλλά από την άλλη μπορεί να μην ήταν ιδανική από την άποψη της προετοιμασίας των ποδοσφαιριστών στον τομέα της φυσικής κατάστασης.

Άλλες βελτιώσεις είναι λιγότερο ορατές, η οποίες όμως μπορεί να αποδώσουν στο μέλλον, όπως η ανανέωση στους τομείς πριμοδότησης του συλλόγου, καθώς και η πολύ ενδιαφέρουσα υπογραφή συμφωνίας διανομής πολυμέσων με την MP & Silva.



11. Τι θα συμβεί αν ο σύλλογος δεν καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους του Champions League;

Η Άρσεναλ έχει καταφέρει να συμμετέχει στους ομίλους του Champions League συνεχόμενα τα τελευταία 14 χρόνια, αν και αυτή τη χρονιά έπρεπε να δείξει μεγάλες αντοχές για να μπορέσει να περάσει με μια δύσκολη ισοπαλία απέναντι στην Udinese. Με άλλα λόγια, έχουν συνηθίσει στην επαναλαμβανόμενη εισροή σημαντικών κονδυλίων από τα Ευρωπαϊκά παιχνίδια.

Τη σεζόν που πέρασε, η Arsenal έλαβε € 30.000.000 (£ 26.000.000) φτάνοντας στους 16 του Champions League, τα οποία ήταν € 3.000.000 λιγότερα από το προηγούμενο έτος, όπου είχαν φθάσει στους 8. Ακόμα κι αν δεν καταφέρει να περάσει από τους ομίλους, θα λάβει ένα ποσό γύρο στα £ 25.000.000, αλλά και το οικονομικό δέλεαρ για μια καλύτερη πορεία είναι αρκετά σημαντικό, π.χ. οι περσινοί φιναλίστ Barcelona και Manchester United έλαβαν £ 44 εκ. και £ 46 εκ. αντίστοιχα.

Αυτές είναι απλά οι αμοιβές από τη διανομή των τηλεοπτικών, αλλά υπάρχουν επίσης πρόσθετα έσοδα και ρήτρες για μπόνους από διάφορες συμφωνίες χορηγών, αυξάνοντας το ποσό των χρημάτων που διακυβεύονται. Συνολικά, μιλάμε για μια πιθανή μείωση των εσόδων της τάξης των £ 35-45 εκατομμυρίων σε περίπτωση αποτυχίας.

Από την άλλη η διανομή των τηλεοπτικών στο Europa League είναι πολύ μικρότερη. Την περασμένη σεζόν, οι δύο εκπρόσωποι από Αγγλία, Manchester City και Liverpool, κέρδισαν έκαστος από € 6.000.000 επειδή έφτασαν στους 16, ενώ το μεγαλύτερο ποσό που δόθηκε ήταν μόλις € 9.000.000. Ωστόσο, αυτό το τουρνουά συνεχίζει να προσφέρει σημαντικές έξτρα εισπράξεις, από τη στιγμή που το εισιτήριο διαρκείας περιλαμβάνει 7 αγώνες κυπέλλου, η τιμή του εισιτηρίου θα έπρεπε να πέσει χωρίς την Ευρώπη, κάνοντας τη συμμετοχή στο Europa League να αξίζει τον κόπο εξετάζοντάς την από αυτή τη σκοπιά.

Στο παρελθόν, ο Ivan Gazidis υποστήριξε τον προϋπολογισμό της Arsenal λέγοντας πως ο σύλλογος θα μπορούσε να επιβιώσει από ένα χρόνο απουσίας από το Champions League χωρίς να πουλήσει παίκτες, αλλά η αξία της πρόκρισης στους ομίλους είναι πολύ μεγάλη, χωρίς αμφιβολία, τουλάχιστον όσον αφορά την προσέλκυση παικτών μεγάλου διαμετρήματος για το σύλλογο. Για παράδειγμα, η Liverpool κατάφερε να αποκτήσει το Luis Suarez, παρά το γεγονός ότι απουσιάζει τα τελευταία χρόνια από τον υψηλό ανταγωνισμό των Ευρωπαϊκών ομάδων.

12. Ποιες είναι οι συνέπειες της πτώσης στην Premier League;

Ακόμα κι αν η Άρσεναλ έπεσε στην 4η (από 3η) θέση το 2010/11, η κατανομή χρημάτων της Premier League αυξήθηκε κατά £ 5.000.000 φτάνοντας τα £ 56.000.000, σχεδόν αποκλειστικά λόγω της σημαντικής αύξησης των δικαιωμάτων στο εξωτερικό βάσει της νέας 3ετούς συμφωνίας η οποία άρχισε την περασμένη σεζόν. Εξαιρουμένων των συνολικών αλλαγών των συμβάσεων, στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καμιά τεράστια διαφορά στο αν θα τερματίσεις 3ος ή 4ος, λόγω της δίκαιης φύσης της μεθοδολογίας κατανομής των χρημάτων.

Κάθε σύλλογος παίρνει ένα ίσο μερίδιο του 50% των εγχώριων δικαιωμάτων (£ 13.8 εκ.) και 100% των δικαιωμάτων στο εξωτερικό (£ 17.9 εκ.). Ωστόσο, τα τέλη εγκατάστασης (25% των εγχώριων δικαιωμάτων) εξαρτώνται από το πόσες φόρες ένας σύλλογος μεταδίδεται ζωντανά, ενώ πριν άξιζε £ 11.6 εκ. Τέλος, οι πληρωμές βάσει απόδοσης (25% των εγχώριων δικαιωμάτων) κοστολογούνται ως £ 757.000 για κάθε θέση της βαθμολογίας του πρωταθλήματος. Για παράδειγμα, αν η Άρσεναλ έπεφτε τέσσερις θέσεις, αυτό θα ισοδυναμούσε με £ 3.000.000 μείωση των εσόδων της.

13. Θα μπορούσαν να έχουν αποφύγει την αύξηση των τιμών των εισιτηρίων;

Η σύντομη απάντηση είναι, φυσικά και θα μπορούσαν, μιας και κανείς δε τους έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο, δεδομένου μάλιστα ότι η Arsenal απολάμβανε τη 3η θέση στον κόσμο στα έσοδα αγώνα, πίσω από Manchester United και Real Madrid. Αυτά μειώθηκαν ελαφρά το 2011 από £ 93.9 εκ. σε £ 93.1 εκ., παρόλο που υπήρχε ένας επιπλέον αγώνας εντός. Αυτό οφείλεται στα δύο λιγότερα παιχνίδια στο Champions League. Οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας της Arsenal είναι ήδη μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο, αν και οι συγκρίσεις είναι δύσκολες, καθώς περιλαμβάνουν επτά παιχνίδια κυπέλλου.

Ο Arsene Wenger έκρινε λογική την αύξηση των τιμών στο 6.5% καθώς ήταν απαραίτητη προκειμένου “να αυξηθεί το εισόδημά μας για να ανταγωνιστούμε τις άλλες ομάδες”, παρόλο που υπήρχαν κι άλλοι τρόποι για να βρουν αυτό το ποσό. Για παράδειγμα, λίγο μεγαλύτερη επιτυχία στο αγωνιστικό κομμάτι θα δημιουργούσε πρόσθετα κεφάλαια, είτε μέσω μιας υψηλότερης θέσης στην Premier League (η δεύτερη θέση ήταν εφικτή) ή με περισσότερες νίκες στο Champions League (θυμηθείτε τα εκτός έδρας παιχνίδια με Shakhtar Donetsk και Braga). Ή τι θα λέγατε για ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου το οποίο επινόησε μετά την πώληση των μετοχών τους στον Kroenke, το κόστος εξαγοράς ύψους £ 3.000.000 να βαρύνει το σύλλογο;

Όπως λέει κι ένα αρχαίο ρητό, όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος. Δυστυχώς, η στάση του συλλόγου διευκρινίστηκε από τον Tom Fox σε μια συνέντευξη ενός αμερικάνικου περιοδικού. Βλέποντας μια λίστα αναμονής 40.000 για τα εισιτήρια διαρκείας είπε: “Ως ένας αμερικανός εκτελεστικός διευθυντής… νομίζεις, ότι δε χρεώνεις αρκετά τα εισιτήρια.” Στον επιχειρηματικό κόσμο, οι αυξήσεις των τιμών ακολουθούν συχνά το δρόμο της μικρότερης αντίστασης και οι ιδιοκτήτες των ποδοσφαιρικών συλλόγων αποδεικνύουν όλο και περισσότερο πως βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να υιοθετήσουν την ίδια προσέγγιση, μιας και οι “πελάτες” τους έχουν τη μεγαλύτερη αφοσίωση στο σύλλογο σε σχέση με τους άλλους. Μετά απ’ όλα αυτά, ένας οπαδός της Arsenal θεωρείται απίθανο να προδώσει την ομάδα του για χάρη της Tottenham.

14. Το πλήθος του κόσμου θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα;

Το μέσο όρο των 60.000 θεατών της Arsenal είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στην Αγγλία, μετά την Manchester United που έχει 75.000. Στην πραγματικότητα είναι το έβδομο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Όλα καλά, αλλά αυτό το επίπεδο υποστήριξης δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Εκτός του ότι η ομάδα έχει λιγότερες επιτυχίες, και η ποιότητα του ποδοσφαίρου στο Emirates έχει ξεθωριάσει, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα λιγότερο ελκυστικό “προϊόν”. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης δείχνουν πως ορισμένοι οπαδοί δε θα είναι σε θέση να αντέξουν οικονομικά να ακολουθούν την Arsenal, γεγονός που αναγνωρίστηκε από τον Wenger, “Τα γήπεδα σύντομα δε θα είναι γεμάτα και ήδη το έχουμε παρατηρήσει.”

Μέρος 3ο

Χορηγος

Δημοσίευση σχολίου

 
Top