Καλησπέρα φίλες και φίλοι του gipedo365. Σε ρυθμούς Champions League κινείται η εβδομάδα που διανύουμε καθώς το ερχόμενο Σάββατο θα διεξαχθεί ο μεγάλος τελικός του Λονδίνου ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το gipedo365 σας κρατάει συντροφιά στα μεγάλα αθλητικά γεγονότα και δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή την σπουδαία συνάντηση. Με αφορμή λοιπόν τον τελικό που θα λάβει χώρα στο θρυλικό Γουέμπλεϊ σας υπενθυμίζουμε τελικούς που πέρασαν στο πάνθεον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου…
- 18 Μαΐου 1994, Ο.Α.Κ.Α. Αθήνα, 70.000 θεατές.
- ΜΙΛΑΝ-ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ 4-0 (Massaro 22', 45+3', Savićević 47', Desailly 59').
Έναν χρόνο μετά την μετονομασία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών σε UEFA Champions League και την κατάκτηση του τροπαίου από την Μαρσέιγ ο τελικός του 1994 θα διεξαγόταν στην Αθήνα. Στον τελικό της 18ης Μαΐου τέθηκαν αντιμέτωπες η Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο με την Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ. Η ιταλική ομάδα παρατάχθηκε χωρίς τους αμυντικούς της Μπαρέζι και Κοστακούρτα, οι οποίοι ήταν τιμωρημένοι. Τα προγνωστικά της εποχής έκαναν λόγο για επικράτηση των Καταλανών αλλά οι ΄΄ροσονέρι΄΄ φρόντισαν να διαψεύσουν τους πάντες. Ο Ιταλός Μασσάρο με τα δυο γκολ που πέτυχε στο πρώτο ημίχρονο έβαλε σε θέση ισχύος την ομάδα του Μιλάνου με τους Σαβίσεβιτς και Ντεσαγί να δίνουν διαστάσεις θριάμβου στην νίκη της Μίλαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ήττα για την Μπαρτσελόνα ήταν μόλις η δεύτερη στην διοργάνωση!
ΜΙΛΑΝ (Capello): Rossi,Tassotti(c),Panucci,Albertini,Galli,Maldini (Nava),Donadoni,Desailly, Boban,Savićević,Massaro.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Cruyff): Zubizarreta,Ferrer,R.Koeman,Nadal,Sergi,Bakero,Guardiola,Amor, Stoichkov,Begiristain,Romário.
Διαιτητής: Don (Αγγλία).
- 22 Μαΐου 1996, Ολίμπικο Ρώμη, 67.000 θεατές.
- ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ-ΑΓΙΑΞ 1-1 (Ravanelli 12' - Litmanen 41', 4-2 στα πέναλτι)
Ο τελικός της Ρώμης βρήκε αντιμέτωπες την ιταλική Γιουβέντους και τον κάτοχο του τροπαίου Άγιαξ. Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για την ΄΄Γηραιά Κυρία΄΄ του ιταλικού ποδοσφαίρου αφού μόλις στο 12ο λεπτό της αναμέτρησης πήρε προβάδισμα με το γκολ του Φαμπρίτσιο Ραβανέλι. Η Γιουβέντους μετά και το γκολ που πέτυχε ανέβασε την απόδοσή της αλλά η ομάδα του Άμστερνταμ κατάφερε να ισοφαρίσει λίγο πριν την λήξη του ημιχρόνου με τον Φινλανδό Λιτμάνεν. Η επανάληψη αλλά και η παράταση κύλισε χωρίς κανένα τέρμα από τις δύο ομάδες με αποτέλεσμα ο τελικός να οδηγηθεί στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι. Εκεί η ομάδα του Μαρσέλο Λίππι αποδείχθηκε πιο ψύχραιμη και κατέκτησε το τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ιστορία της. Η εμβληματική φυσιογνωμία της Γιουβέντους και του ιταλικού ποδοσφαίρου Ρομπέρτο Μπέτενγκα δήλωσε μετά τον τελικό: ‘’Περιμέναμε πολύ καιρό αυτή τη στιγμή. Την κατάκτηση του τροπαίου το 1985 εναντίον της Λίβερπουλ δεν την χαρήκαμε εξαιτίας των γεγονότων που συνέβησαν τότε στο Χέιζελ’’ .
ΓΙΟΥΒΕΝΤΟΥΣ (Lippi): Peruzzi,Ferrara,Pessotto,Torricelli,Vierchowod,Sousa (Di Livio),Deschamps, Conte (Jugović),Vialli(c),Del Piero,Ravanelli (Padovano).
ΑΓΙΑΞ (van Gaal): van der Sar,Silooy,Blind(c),F.de Boer (Scholten),Bogarde,R.de Boer (Wooter),Finidi,Davids, Kanu,Litmanen,Musampa(Kluivert).
Διαιτητής: Díaz Vega (Ισπανία).
- 26 Μαΐου 1999, Καμπ Νόου Βαρκελώνη, 90.045 θεατές.
- ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ-ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ 2-1 (Sheringham 90+1', Solskjær 90+3' - Basler 6').
Σε έναν από τους δραματικότερους τελικούς στην ιστορία των κυπέλλων Ευρώπης η ομάδα του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον κατάφερε να επικρατήσει τελικά της Μπάγερν Μονάχου στην εκπνοή του αγώνα. Οι αλλαγές του Φέργκιουσον, Σέριγχαμ και Σόλτσκιερ δικαίωσαν τον Σκοτσέζο τεχνικό καθώς με τα γκολ που πέτυχαν αμφότεροι ‘’έκλεψαν’’ το τρόπαιο από τους Βαυαρούς και το χάρισαν στους ‘’μπέμπηδες’’. Η ομάδα του Ότμαρ Χίτζφελντ προηγήθηκε πολύ νωρίς με το χτύπημα φάουλ του Μπάσλερ με τον χρόνο να κυλά υπέρ της ομάδας του Μονάχου. Τίποτα όμως δεν προμήνυε την εξέλιξη που θα έπαιρνε ο τελικός στις καθυστερήσεις του αγώνα. Αρχικά ο Σέριγχαμ, ο οποίος μπήκε ως αλλαγή στο 67ο λεπτό ισοφάρισε στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων και στην συνέχεια ο Νορβηγός Σόλτσκιερ χάρισε το τρόπαιο στην Γιουνάιτεντ και έστειλε τους φίλους της Μπάγερν στα εφημερεύοντα φαρμακεία. Με την νίκη της αυτή η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κατάφερε να πετύχει το τρεμπλ την σεζόν εκείνη αλλά η νίκη της σήμανε και την αναγέννηση του αγγλικού ποδοσφαίρου μετά τα γεγονότα του Χέιζελ, τα οποία είχαν στερήσει από τους αγγλικούς συλλόγους την συμμετοχή των αγγλικών συλλόγων για 5 χρόνια στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Ferguson): Schmeichel(c),G.Neville,Johnsen,Stam,Irwin,Giggs, Beckham,Butt,Blomqvist(Sheringham),Yorke,Cole(Solskjær).
ΜΠΑΓΕΡΝ ΜΟΝΑΧΟΥ (Hitzfeld): Kahn(c),Matthäus(Fink),Babbel, Linke,Kuffour,Tarnat, Effenberg,Jeremies,Basler (Salihamidžić),Jancker,Zickler(Scholl).
Διαιτητής: Collina (Ιταλία).
MVP: Mario Basler (Mπάγερν Μονάχου).
- 15 Μαΐου 2002, Χάμπντεν Παρκ Γλασκώβη, 52.000 θεατές.
- ΜΠΑΓΕΡ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ-ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ 1-2 (Lúcio 13' – Raúl 8', Zidane 45').
72 ομάδες, 197 παιχνίδια, 10 μήνες, ένας μόνο νικητής. Για την Ρεάλ Μαδρίτης του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε το ταξίδι άξιζε τον κόπο καθώς η ανταμοιβή για αυτούς ήταν το 9ο και τελευταίο από τότε τρόπαιο UEFA Champions League. O αγώνας χαρακτηρίστηκε από το εξαιρετικό γκολ του Ζινεντίν Ζιντάν και μέχρι σήμερα παραμένει ένα από τα καλύτερα τέρματα που έχουν σημειωθεί ποτέ σε τελικούς. Ο Ραούλ έβαλε μπροστά στο σκορ την ‘’Βασίλισσα’’ μόλις στο 8ο λεπτό για να έρθει η απάντηση από πλευράς των ‘’ασπιρινών’’ πέντε λεπτά αργότερα με τον Βραζιλιάνο αμυντικό Λούσιο. Κάπου εκεί όμως ανέλαβε δράση ο Ζιντάν, ο οποίος με ένα εκπληκτικής ομορφιάς γυριστό σουτ έπειτα από την σέντρα του Ρομπέρτο Κάρλος έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του ανήμπορου να αντιδράσει Μπουτ. Με το γκολ αυτό η Ρεάλ Μαδρίτης γιόρτασε τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κατακτώντας το Τσάμπιονς Λιγκ. Για την δευτεραθλήτρια Γερμανίας Λεβερκούζεν αλλά και φιναλίστ του τελικού Κυπέλλου ήταν η παρθενική της συμμετοχή σε τελικό μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης.
ΜΠΑΓΕΡ ΛΕΒΕΡΚΟΥΖΕΝ (Toppmöller): Butt,Sebescen(Kirsten),Živković,Lúcio(Babić),Placente, Ramelow(c),Schneider,Ballack,Brdarić(Berbatov),Baştürk,Neuville.
ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Del Bosque): César(Casillas),Salgado,Hierro(c),Helguera,R.Carlos, Makélélé(Conceição),Figo(McManaman),Solari,Zidane,Raúl,Morientes.
Διαιτητής: Meier (Ελβετία).
MVP: Zidane (Ρεάλ Μαδρίτης).
- 25 Μαΐου 2005, Ατατούρκ Κωνσταντινούπολη, 70.024 θεατές.
- ΜΙΛΑΝ-ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ 3-3 (Maldini 1',Crespo 39',44' – Gerrard 54',Šmicer 56',Alonso 60'.3-2 στα πέναλτι).
Ούτε ο πιο φανατικός φίλος του ποδοσφαίρου δεν θα φαντάζονταν τις συγκινήσεις και την ανατροπή συναισθημάτων που θα επιφύλασσε ο τελικός της Κων/πολης. Η Μίλαν των έξι κατακτήσεων και η Λίβερπουλ των τεσσάρων τέθηκαν αντιμέτωπες το βράδυ της 25ης Μαΐου στο στάδιο Κεμάλ Ατατούρκ. Η Λίβερπουλ με τον Ράφα Μπενίτεθ στον πάγκο της, ο οποίος έναν χρόνο νωρίτερα είχε οδηγήσει την Βαλένθια στην κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ θα έπαιζε έπειτα από είκοσι χρόνια σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Λίγοι ήταν όμως αυτοί που την έχριζαν ως φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου όμως ο Τζέραρντ και η παρέα του είχαν άλλη άποψη… Ο τελικός ξεκίνησε με την Μίλαν να προηγείται μόλις στο 52ο δευτερόλεπτο της αναμέτρησης με σκόρερ τον Πάολο Μαλντίνι! Ένα γκολ που έγινε το γρηγορότερο στην ιστορία των τελικών της διοργάνωσης. Σαν να μην έφτανε αυτό για την ομάδα του Μπενίτεθ οι ‘’ροσονέρι’’ με δυο γκολ του Αργεντίνου φορ Ερνάν Κρέσπο στο 39ο και στο 44ο λεπτό φάνηκε να δίνουν πρόωρο τέλος στον τελικό. Τίποτα όμως δεν προμήνυε την αντεπίθεση των ‘’κόκκινων’’ στην επανάληψη… Η αρχή έγινε με τον εμβληματικό αρχηγό της Λίβερπουλ Στήβεν Τζέραρντ στο 56ο λεπτό και μέσα σε διάστημα εφτά λεπτών οι Σμίτσερ και Τσάμπι Αλόνσο είχαν ολοκληρώσει την επική ανατροπή της ομάδας του λιμανιού. Ο αγώνας οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι εκεί όπου ο προ διετίας ήρωας Αντρέι Σεφτσένκο με το νικητήριο πέναλτι που πέτυχε κόντρα στην Γιουβέντους, αυτή την φορά αστόχησε από την άσπρη βούλα μην μπορώντας να νικήσει τον εκπληκτικό εκείνη την βραδιά Ντούντεκ. Με αυτόν τον κινηματογραφικό τρόπο η Λίβερπουλ στέφθηκε για πέμπτη φορά στην ιστορία της πρωταθλήτρια Ευρώπης. Αντίθετα η Μίλαν θα έπρεπε να περιμένει δυο χρόνια για να πάρει την ρεβάνς στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας…
ΜΙΛΑΝ (Ancelotti): Dida,Cafu,Stam,Nesta,Maldini(c),Pirlo,Gattuso(Rui Costa),Seedorf (Serginho),Kaká,Shevchenko,Crespo(Tomasson).
ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ (Benítez): Dudek,Finnan(Hamann),Carragher,Hyypiä,Traoré,Alonso,Luis García,Gerrard(c),Riise,Kewell(Šmicer),Baroš(Cissé).
Διαιτητής: Mejuto González (Ισπανία).
MVP: Gerrard (Λίβερπουλ).
- 17 Μαΐου 2006, Σταντ ντε Φρανς Παρίσι, 79.500 θεατές.
- ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ-ΑΡΣΕΝΑΛ 2-1 (Eto'o 76', Belletti 81' – Campbell 37').
Με οδηγό τον σούπερ σταρ Ροναλντίνιο η Μπαρτσελόνα έφτασε μέχρι και τον τελικό της Γαλλίας όπου και κατέκτησε το 2ο τρόπαιο της ιστορίας της. Από την άλλη, η Άρσεναλ του Αρσέν Βενγκέρ συμμετείχε για πρώτη φορά στα 120 χρόνια ύπαρξής της σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ. Οι φίλαθλοι των ‘’μπλαουγκράνα’’ ταξίδεψαν μέχρι το Παρίσι έχοντας πίστη στον τεχνικό της ομάδας Φρανκ Ράικαρντ,ο οποίος είχε κατακτήσει στο παρελθόν το τρόπαιο 3 φορές ως ποδοσφαιριστής αλλά και στον Ροναλντίνιο που είχε πραγματοποιήσει μια εξαιρετική χρονιά με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα. Αντίθετα η χρονιά δεν άρχισε με τις καλύτερες των προϋποθέσεων για την Άρσεναλ. Το καλοκαίρι είχε αποχωρήσει από την ομάδα ο Πατρίκ Βιεϊρά και ο Αλσατός τεχνικός της ομάδας επιπρόσθετα είχε να αντιμετωπίσει και πολλούς τραυματισμούς. Την λύση τελικά έδωσαν οι νεαροί ποδοσφαιριστές της ομάδας όπως οι Φάμπρεγκας, Έμπουε, Σεντέρος και Φλαμινί με μπροστάρη τον πολύτιμο Τιερί Ανρί. Στα καθαρά αγωνιστικά τώρα, η Άρσεναλ προηγήθηκε στο σκορ με τον Κάμπελ στο 37ο λεπτό της αναμέτρησης. Πιο πριν όμως και συγκεκριμένα στο 18ο λεπτό του τελικού ο τερματοφύλακας της Άρσεναλ Γενς Λέμαν αποβλήθηκε αφήνοντας την ομάδα του με 10 παίκτες για το υπόλοιπο του αγώνα. Ένας Λέμαν ο οποίος βοήθησε τα μέγιστα την λονδρέζικη ομάδα να φτάσει μέχρι και τον τελικό κρατώντας ανέπαφη την εστία του για 763 αγωνιστικά λεπτά! Η Μπαρτσελόνα εκμεταλλευόμενη την αριθμητική της υπεροχή ανέβασε την απόδοσή της στην επανάληψη και με τα γκολ των Ετό και Μπελέτι ανέτρεψε το εις βάρος της αποτέλεσμα. Το κλειδί για τους Καταλανούς ήταν η είσοδος στο παιχνίδι του Σουηδού επιθετικού Χένρικ Λάρσον που στο τελευταίο του παιχνίδι με τα χρώματα της Μπαρτσελόνα δημιούργησε και τα δυο τέρματα για την ομάδα του Ράικαρντ.
ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ (Rijkaard): Valdés,Oleguer(Belletti),Márquez,Puyol(c),van Bronckhorst,Edmílson(Iniesta), Deco,van Bommel(Larsson),Giuly,Ronaldinho,Eto'o.
ΑΡΣΕΝΑΛ (Wenger): Lehmann,Eboué,Touré,Campbell,Cole,Pirès(Almunia),Silva, Fàbregas(Flamini),Hleb(Reyes),Ljungberg,Henry(c).
Διαιτητής: Hauge (Νορβηγία).
MVP: Ronaldinho (Μπαρτσελόνα).
- 21 Μαΐου 2008, Λουζνίκι Μόσχα, 67.310 θεατές.
- ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ-ΤΣΕΛΣΙ 1-1 (Ronaldo 26'- Lampard 45'. 6-5 στα πέναλτι).
Πενήντα χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα του Μονάχου και 40 από την πρώτη στέψη της Γιουνάιτεντ ως πρωταθλήτρια Ευρώπης οι ‘’κόκκινοι διάβολοι’’ πανηγύρισαν το τρίτο τρόπαιο Πρωταθλητριών της ιστορίας τους στην Μόσχα. Ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον μετά την λήξη της αναμέτρησης υπογράμμισε πως η μοίρα έβαλε το χέρι της για να αναδειχθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης η ομάδα του τιμώντας με αυτόν τον τρόπο την μνήμη του Σερ Ματ Μπάσμπι και της τότε ομάδας του. Στον αγώνα τώρα η Γιουνάιτεντ προηγήθηκε με την κεφαλιά του Κριστιάνο Ρονάλντο πριν βγει το ημίωρο. Η Τσέλσι δεν το έβαλε κάτω και ισοφάρισε στην εκπνοή του ημιχρόνου με τον Φρανκ Λάμπαρντ. Η επανάληψη αλλά και το ημίωρο της παράτασης κύλισαν χωρίς τέρματα με τον αγώνα να οδηγείται στα πέναλτι. Εκεί η ομάδα του Φέργκιουσον επικράτησε τελικά της λονδρέζικης ομάδας με τον Φαν ντερ Σαρ να αποκρούει την εκτέλεση του Ανελκά χαρίζοντας με αυτόν τον τρόπο το τρόπαιο στην Γιουνάιτεντ μετά το 1999. Ο Σερ Μπόμπι Τσάρλτον που επέζησε από το τραγικό δυστύχημα του Μονάχου και που σκόραρε δις στον τελικό του 1968 με αντίπαλο την Μπενφίκα οδήγησε τους παίκτες των ‘’κόκκινων διαβόλων’’ στα σκαλιά του σταδίου για την απονομή, σε μια βραδιά όπου ο Ράιαν Γκιγκς έφτασε τις 759(!) εμφανίσεις με τον σύλλογο. Απ’ την πλευρά του ο Φέργκιουσον περιχαρής δήλωσε: ‘’Είχαμε έναν ιερό σκοπό απόψε και οι άνθρωποι με τέτοιου είδους σκοπούς γίνονται δυσκολοκατάβλητοι, η μοίρα μας βοήθησε’’.
ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ (Ferguson): van der Sar,Brown(Anderson),Ferdinand(c),Vidić, Evra, Hargreaves,Scholes(Giggs),Carrick,Ronaldo,Rooney(Nani),Tévez.
ΤΣΕΛΣΙ (Grant): Čech,Essien,Carvalho,Terry(c),A.Cole,Makélélé(Belletti),Ballack, Lampard,J.Cole(Anelka),Malouda(Kalou),Drogba.
Διαιτητής: Micheľ (Σλοβακία).
MVP: van der Sar (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).
Αυτό ήταν το αφιέρωμα του gipedo365 για την μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση, το Τσάμπιονς Λιγκ. Ελπίζουμε να το βρείτε ενδιαφέρον και μην διστάσετε να αφήσετε τα σχόλια και τις παρατηρήσεις σας. Εμείς από την πλευρά μας, σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και να απολαύσετε τον τελικό του Σαββάτου ανάμεσα σε δυο πραγματικά μεγάλους συλλόγους. Μέχρι την επόμενη φορά που θα τα πούμε, να περνάτε καλά και να αγαπάτε τα σπορ!!!
MITAKS
Δημοσίευση σχολίου