Με την ευκαιρία της κατάκτησης του 19ου πρωταθλήματος για την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-12ο με τον Σερ Αλεξ Φέργκιουσον στον πάγκο της ομάδας-το gipedo365.blogspot.com κάνει μια αναδρομή στην πλούσια καριέρα του Σκωτσέζου τεχνικού.
Ο Αλεξάντερ Τσάπμαν Φέργκιουσον όπως είναι το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 1941 στην περιοχή Γκόβαν της Γλασκώβης. Πριν αποφασίσει να ακολουθήσει καριέρα προπονητή ο Σερ Αλεξ έπαιξε ποδόσφαιρο ως επιθετικός στις ομάδες των Κουίνς Παρκ, Σεντ Τζόνστον, Ντανφέρμλιν, Ρέιντζερς, Φόλκερκ και Έιρ Γιουνάιτεντ όπου και τερμάτισε την καριέρα του το 1974.Mάλιστα,πριν πάρει μεταγραφή για την Φόλκερκ η Νότιγχαμ Φόρεστ είχε ενδιαφερθεί για την απόκτησή του,με την γυναίκα του όμως να αρνείται την μετακόμισή του στην Αγγλία.
Τον Ιούνιο του 1974 ο Φέργκιουσον προσλήφθηκε ως προπονητής στην ομάδα της Ιστ Στέρλινγκ σε ηλικία μόλις 32 ετών. Με την άφιξή του τα αποτελέσματα της ομάδας βελτιώθηκαν και οι παίκτες εξεπλάγησαν με τις τακτικές καινοτομίες που εφάρμοζε. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους δέχθηκε πρόσκληση να αναλάβει την ομάδα της Σεντ Μίρεν, την οποία και τελικά αποδέχθηκε. Στην Σεντ Μίρεν έκατσε μέχρι το 1978.Το 1977 στέφθηκε πρωταθλητής στην δεύτερη κατηγορία της Σκωτίας , με τον μέσο όρο ηλικίας εκείνης της ομάδας να είναι στα 19(!) χρόνια.
Μετά και το πέρασμά του από τον πάγκο της Ιστ Στέρλινγκ το πρώτο μεγάλο κεφάλαιο,μέχρι το επόμενο,στην προπονητική του καριέρα είχε το όνομα της Αμπερντίν με τν οποία θα γνώριζε επιτυχίες τόσο στο πρωτάθλημα όσο και την Ευρώπη. Ο Σερ Αλεξ έκατσε για πρώτη φορά στον πάγκο της ομάδας τον Ιούνιο του 1978. Στην πρώτη του σεζόν στο τιμόνι της ομάδας κατάφερε να την φτάσει στα ημιτελικά του κυπέλλου και στον τελικό του Λιγκ καπ ,ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισε στην 4η θέση. Την επόμενη χρονιά έχασε πάλι στον τελικό του Λιγκ καπ αυτή τη φορά από την Νταντί Γιουνάιτεντ. Την ίδια σεζόν όμως πανηγύρισε το πρώτο του πρωτάθλημα με την Αμπερντίν, ένα πρωτάθλημα που πανηγυρίστηκε δεόντως αφού ήταν το πρώτο που κατέληγε σε ομάδα εκτός των Ρέιντζερς και Σέλτικ έπειτα από 15 χρόνια και το πρώτο της μετά το 1955. Η Αμπερντίν συνέχισε να βαδίζει στον δρόμο των επιτυχιών κατακτώντας και το κύπελλο της σεζόν 1981-82. Ο Φέργκιουσον πλέον είχε καταφέρει να κερδίσει τον σεβασμό της διοίκησης και των παικτών με τους παίκτες μάλιστα να τον αποκαλούν: ο έξαλλος Φέργκι! Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς έφτασε πρόταση από την Γουλβς την οποία όμως ο Φέργκιουσον απέρριψε λόγω των οικονομικών προβλημάτων που ταλάνιζαν την αγγλική ομάδα.
O Σκωτσέζος τεχνικός οδήγησε την ομάδα σε μεγαλύτερες επιτυχίες την επόμενη σεζόν, αυτή τη φορά στην Ευρώπη. Η Αμπερντίν είχε εξασφαλίσει την συμμετοχή της στο τότε κύπελλο εκθέσεων της ΟΥΕΦΑ το οποίο μετονομάστηκε στην συνέχεια σε κύπελλο ΟΥΕΦΑ και σήμερα είναι ευρέως γνωστό ως Γιουρόπα Λιγκ. Την χρονιά λοιπόν εκείνη η Αμπερντίν κατέκτησε το τρόπαιο κερδίζοντας στον τελικό της 11ης Μαΐου την Ρεάλ Μαδρίτης με σκορ 2-1. Με το τρόπαιο αυτό η Αμπερντίν έγινε η μόλις τρίτη ομάδα από την Σκωτία που καταφέρνει να κατακτήσει ένα ευρωπαϊκό τρόπαιο. Ο ίδιος ο Φέργκιουσον μετά τον τελικό δήλωσε πως επιτέλους κατάφερε κάτι στην ζωή του που άξιζε τον κόπο. Την ίδια σεζόν μάλιστα, κατάφερε να διατηρήσει και τον τίτλο του κυπελλούχου Σκωτίας κερδίζοντας με σκορ 1-0 την ομάδα της Ρέιντζερς.
Την επόμενη χρονιά κατέκτησε το τρίτο του κύπελλο ως προπονητής της Αμπερντίν, ενώ στέφθηκε και πρωταθλητής Σκωτίας για δεύτερη φορά στην καριέρα του. Την ίδια χρονιά απέρριψε προτάσεις από τις Ρέιντζερς, Αρσεναλ και Τότεναμ. Την σεζόν 1984-85 η Αμπερντίν διατήρησε τα σκήπτρα της , ενώ αντίθετα την αμέσως επόμενη τερμάτισε μόλις τέταρτη και το μόνο που κατάφερε ήταν να κατακτήσει το Λιγκ Καπ. Μάλιστα προς το τέλος της σεζόν ο πρόεδρος της Αμπερντίν αποκάλυψε την επιθυμία του Φέργκι να αποχωρήσει το καλοκαίρι. Ο Φέργκιουσον συμμετείχε ως μέλος του τεχνικού τιμ της εθνικής Σκωτίας, στην προσπάθεια που έκανε να προκριθεί στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου στο Μεξικό. Η Σκωτία κατάφερε να προκριθεί στην τελική φάση κερδίζοντας την σε παιχνίδι μπαράζ την αντίστοιχη ομάδα της Αυστραλίας. Ο αγώνας όμως εκείνος επισκιάστηκε από τον θάνατο του ομοσπονδιακού προπονητή της Σκωτίας,του αείμνηστου Τζοκ Στάιν. Η ομοσπονδία ανέθεσε χρέη πρώτου προπονητή για το Μουντιάλ του Μεξικού στον Αλεξ Φέργκιουσον. Αμέσως μετά την διοργάνωση,και μετά από ένα σύντομο διάλλειμα μακριά από τους πάγκους,ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον ανακοινώθηκε τον Νοέμβριο του 1986 ως ο αντικαταστάτης του Ατκινσον στον πάγκο της θρυλικής Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Τα πρώτα χρόνια στο Μάντσεστερ ήταν αναγνωριστικά για τον Φέργκιουσον καθώς την πρώτη του σεζόν με τους κόκκινους διαβόλους τερμάτισε στην 11η θέση στο πρωτάθλημα ενώ όταν ανέλαβε βρισκόταν στην21η και προτελευταία θέση. Την αμέσως επόμενη σεζόν ο Φέργκιουσον είδε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να τερματίζει 2η πίσω από την Λίβερπουλ,,για την οποία θα ήταν το τελευταίο πρωτάθλημα εδώ και 22 χρόνια. Με εξαίρεση την 2η θέση,τα πρώτα χρόνια της καριέρας του στο Μάντσεστερ δεν ήταν και τόσο ρόδινα λόγω της κακής πορείας της ομάδας στο πρωτάθλημα με τον κόσμο να απαιτεί την απομάκρυνσή του. Το παιχνίδι που τον διατήρησε στην θέση του ήταν ο τελικός του κυπέλλου Αγγλίας,στον οποίο η Γιουνάιτεντ κέρδισε με 1-0 την Κρίσταλ Πάλας. Το πρώτο πρωτάθλημα ήρθε την σεζόν 1992-93 με την Γιουνάιτεντ να τερματίζει 1η, 10 βαθμούς πιο πάνω από την 2η Αστον Βίλα. Ο Φέργκιουσον βραβεύτηκε ως ο προπονητής της χρονιάς.
Η επόμενη χρονιά ήταν ακόμα πιο πετυχημένη με την Μάντσεστερ να κατακτά το νταμπλ κερδίζοντας στο τελικό του κυπέλλου Αγγλίας με 4-0 την Τσέλσι. Μετά την άκρως επιτυχημένη αυτή σεζόν ο τύπος άρχισε να κατηγορεί τον Φέργκιουσον για τις αποδεσμεύσεις σημαντικών παικτών και την μη αντικατάστασή τους. Το 1996 όμως θα έρθει η δικαίωση του Φέργκι κατακτώντας ένα ακόμα νταμπλ. Οι επιτυχίες συνεχίστηκαν με την Μάντσεστερ να κατακτά και πάλι το πρωτάθλημα της Αγγλίας ενώ κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ όπου και αποκλείστηκε από την Μπορούσια του Ντόρτμουντ.Την χρονιά 1999 η καριέρα του Σκωτσέζου τεχνικού απογειώθηκε. Εκτός από το πρωτάθλημα και το κύπελλο Αγγλίας κατάφερε να φτάσει με την Γιουνάιτεντ στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Σε έναν δραματικό τελικό η ομάδα της Μάντσεστερ επιβλήθηκε της Μπάγερν Μονάχου στο Καμπ Νοου με 2-1 με τα γκολ στα τελευταία λεπτά των Σέριγχαμ και Σόλτσκιερ. Στο τέλος εκείνης της μαγικής χρονιάς για εκείνον του απονεμήθηκε ο τίτλος του Σερ για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο.
Από το 1999 έως το 2001 κατέκτησε ισάριθμα πρωταθλήματα με ανακατατάξεις στο αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας. Ο Φέργκιουσον είχε αποκαλύψει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από το ποδόσφαιρο όμως η διοίκηση τον έπεισε να συνεχίσει για τουλάχιστον 3 χρόνια. Η ομάδα συνέχισε να κατακτά εγχώριους τίτλους ενώ το 2005 ο Φέργκι έφερε στο Ολντ Τράφορντ τους Ρούνι και Κριστιάνο Ρονάλντο, δυο παίκτες που θα βοηθούσαν τα μέγιστα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το 2008 ο Φέργκιουσον θα κατακτούσε το 2ο Τσάμπιονς Λιγκ, αυτή τη φορά στο στάδιο Λουζνίκι της Ρωσίας. Η Γιουνάιτεντ επικράτησε με 6-5 στα πέναλτι της Τσέλσι. Ακόμα ο Φέργκιουσον έγινε ο πρώτος προπονητής στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ που κατακτά 3 συνεχόμενα πρωταθλήματα. Το 2009 η Μάντσεστερ έφτασε και πάλι στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης χάνοντας όμως από την Μπαρτσελόνα με 2-0. Στις 19 Δεκεμβρίου ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσον έγινε ο μακροβιότερος προπονητής στην ιστορία της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ καταρρίπτοντας το ρεκόρ που κατείχε ο Σερ Ματ Μπάσμπι. Ο κύριος με το χαμόγελο και την τσίχλα έχει μπροστά του άλλη μια πρόκληση στην πλούσια καριέρα του καθώς θα αντιμετωπίσει στον τελικό του Γουέμπλευ την Μπαρτσελόνα στις 27 Μαΐου θέλοντας αυτή τη φορά την ρεβάνς για τον χαμένο τελικό της Ρώμης.
Σε αυτό το σημείο ας θυμηθούμε μαζί μερικούς παίκτες που πέρασαν από την Γιουνάιτεντ με προπονητή τον Σερ Αλεξ: Στηβ Μπρους, Μαρκ Χιουζ, Πολ Ινς, Ερικ Καντονά, Αντι Κόουλ, Πίτερ Σμάιχελ, Γκάρι Νέβιλ, Ράιαν Γκιγκς, Ντέιβιντ Μπέκαμ, Πολ Σκόουλς , Ρόι Κιν, Γιάαπ Σταμ, Ντουάιτ Γιορκ, Ρούντ Φαν Νιστελρόι, Λοράν Μπλάν, Ρίο Φέρντιναντ, Γουέιν Ρούνι, Κριστιάνο Ρονάλντο, Έντβιν Φαν ντερ Σαρ.
Υ.Γ. Με αυτό το αφιέρωμα εγκαινιάζω την συμμετοχή μου στο gipedo365.blogspot.com. Εγώ από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχηθώ στα υπόλοιπα παιδιά καλή επιτυχία στο εγχείρημά τους και ζητώ από εσάς να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή. Ο Μήτακς θα επιστρέψει με άλλα θέματα που αφορούν τα σπορ και έχουν να προσφέρουν το κάτι διαφορετικό. Μέχρι τότε καλά να περνάτε και να αγαπάτε τον αθλητισμο!Salute!!!
MITAKS
ton misw oso tipota allo stin gi.....eidika tin mastixa tou petelaio tin exei kanei....!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήdeinosauros exei ginei o poustis!!!
Μπράβο Μήτακς, άντε καλή αρχή και στο μέλλον αρχισυντάκτης σου εύχομαι!
ΑπάντησηΔιαγραφήΩραίο άρθρο by the way.
mitaks poly kali douleia!!!!keep writing
ΑπάντησηΔιαγραφήricky kaka