Menu

fergas fergas Author
Title: Όταν το συμφέρον εκμηδενίζει την αξιοπρέπεια !
Author: fergas
Rating 5 of 5 Des:
 Φεβρουάριος 2008. Καυταντζόγλειο Στάδιο. Ο Απόλλων κερδίζει πανάξια τον Ολυμπιακό με 1-0, με γκολ του Μπάρκογλου στις καθυστερήσεις και ο ...

 Φεβρουάριος 2008. Καυταντζόγλειο Στάδιο. Ο Απόλλων κερδίζει πανάξια τον Ολυμπιακό με 1-0, με γκολ του Μπάρκογλου στις καθυστερήσεις και ο Ολυμπιακός γκρεμίζεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας. Ο σκόρερ, λίγα λεπτά νωρίτερα, έχει αντικαταστήσει τον Βάλνερ, ο οποίος ποτέ δεν πίστευε τι θα προκαλέσει με την εμφάνισή του.

Ο Ολυμπιακός αποφασίζει να κάνει ένσταση κατά της συμμετοχής του Αυστριακού και δικαιώνεται, αφού κρίνεται πως το δελτίο που του είχε εκδώσει η ΕΠΟ ήταν άκυρο και δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Τη σεζόν 2007-2008, λοιπόν, ο Ολυμπιακός κατακτά τον τίτλο, έχοντας 70 βαθμούς, 2 περισσότερους από την ΑΕΚ, που τερματίζει δεύτερη με 68. Οι αντιδράσεις από την πλευρά της Ένωσης πολλές. Η διοίκηση, όπως και ο πρόεδρος των οργανωμένων εκδίδουν ανακοίνωση, στην οποία κάνουν λόγο για πλαστό πρωτάθλημα, για πρωταθλητές στα χαρτιά (η ομάδα του Ολυμπιακού) , αλλά και για ηθικούς πρωταθλητές (η ομάδα της ΑΕΚ) . Επίσης, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, η ομάδα της ΑΕΚ είναι ενάντια στο κατεστημένο, απέχει από τα κέντρα αποφάσεων και δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να πάρει μέρος σε ανάλογες κινήσεις, αφού το ποδόσφαιρο πρέπει να παίζεται μόνο εντός των 4 γραμμών του γηπέδου.

22 Μαίου 2011. Δημοτικό στάδιο Βόλου. Ο Ολυμπιακός Βόλου κερδίζει πανάξια την ΑΕΚ με 1-0, με γκολ του Ντολεζάι στο 84ο λεπτό του αγώνα. Με αυτή την ήττα η ΑΕΚ δε χάνει το πρωτάθλημα, αλλά γκρεμίζεται στην τρίτη θέση της βαθμολογίας των playoffs, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ουσιαστικά εξανεμίζονται οι ελπίδες που έχει, για την κατάληψη της πρώτης θέσης που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Και κάπου εκεί εμφανίζεται ξανά ο όρος ένσταση...

Ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, εμφανίζεται στα αποδυτήρια της ομάδος του, στο ημίχρονο, ενώ είναι τιμωρημένος και δεν έχει δικαίωμα να βρίσκεται στο γήπεδο. Μία ημέρα αργότερα κι ενώ  η ΑΕΚ έχει ηττηθεί, αρχίζει να εμφανίζεται στον ημερήσιο τύπο, η ιδέα της ένστασης. Οι αντιδράσεις δεν ήταν τόσο έντονες οπότε λαμβάνεται μία ημέρα αργότερα η απόφαση να κατατεθεί ένσταση. Συγκεκριμένα, η διοίκηση της ΠΑΕ ΑΕΚ, καταθέτει ένσταση για τη ΜΗ τήρηση των νόμων στον αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου και ζητά την ακύρωση του αγώνα και την κατοχύρωση των 3 βαθμών στην Ένωση.

Το σίγουρο είναι πως η ΠΑΕ ΑΕΚ νομικά καλύπτεται πλήρως και πως το ποσοστό να δικαιωθεί είναι αρκετά έως πολύ μεγάλο. Το θέμα, όμως, είναι άλλο κύριοι. Είναι θέμα αξιοπρέπειας. Ή αν θέλετε αλλιώς είναι θέμα ηθικό. Μια που μίλησα για ηθική, η επίσημη τοποθέτηση της ΠΑΕ ΑΕΚ για την απόφαση να καταθέσει ένσταση, ήταν ότι "ήταν ηθική υποχρέωση της ΑΕΚ απέναντι στην ιστορία του συλλόγου" . Επίσης, " η ΑΕΚ δεν δέχεται παραβατικές και προκλητικές συμπεριφορές από ανθρώπους-βιαστές του ποδοσφαίρου" . Επομένως καταλήγουμε στο συμπέρασμα, πως το "υγιές κομμάτι" του ποδοσφαίρου προσπαθεί να πάρει στα χαρτιά, έναν αγώνα από το "διεφθαρμένο κομμάτι" του ποδοσφαίρου. Νομίζω πως μετά από αυτό, ή εγώ δεν αντιλαμβάνομαι κάτι σωστά ή το θέατρο του παραλόγου έχει φτάσει σε άλλη διάσταση, που χρειάζεται η έκτη αίσθηση για να το καταλάβεις.

Και σκέφτομαι εγώ με το φτωχό μου το μυαλό. Αν η ΑΕΚ, τελικά, κέρδιζε το παιχνίδι, υπήρχε ποτέ περίπτωση να ασχοληθεί κανείς με το γεγονός πως ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βόλου βρισκόταν στο γήπεδο; Το φτωχό μου μυαλό, μου απαντάει αρνητικά. Αν η ΑΕΚ ήταν αδιάφορη βαθμολογικά στο συγκεκριμένο παιχνίδι, υπήρχε ποτέ περίπτωση να ασχοληθεί κανείς με το συγκεκριμένο θέμα; Η απάντηση είναι πάλι αρνητική. Μα, και τότε γιατί γίνεται όλο αυτό τώρα; Η απάντηση ακούει στο όνομα συμφέρον. Γιατί όταν υπάρχει στη μέση το συμφέρον (οικονομικό και όχι μόνο) η ηθική πάει περίπατο και υπάρχουν μόνο στείροι αριθμοί και πράξεις.

Είναι σίγουρο, πως τα άσχημα οικονομικά δεδομένα της ΑΕΚ, σε συνδυασμό με τα νέα οικονομικά δεδομένα που διαγράφονται στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, κάνουν τον οικονομικό και μετεγγραφικό σχεδιασμό της νέας χρονιάς, ιδιαίτερα δύσκολο. Αυτός είναι και ο λόγος της απόφασης για την ένσταση. Μπορούν, όμως, αυτοί που πήραν την απόφαση, να μπουν στη ψυχοσύνθεση ενός φιλάθλου-οπαδού; Είμαι βέβαιος πως όχι. Γιατί αν μπορούσαν, δεν θα έπαιρναν αυτή την απόφαση. Η συντριπτική πλειοψηφία των Αεκτζήδων είναι αντίθετοι με την απόφαση. Ειδικά σε περίπτωση (λίγες πιθανότητες) που η ομάδα δεν δικαιωθεί ή χάσει από τον Παναθηναϊκό και η ένσταση δεν πιάσει τόπο, ο εκνευρισμός θα είναι ακόμα πιο έντονος. Να θυμίσω εδώ, πως και στο μπάσκετ η ΑΕΚ αγωνιστικά έπεσε, αλλά έκανε ένσταση κατά του Ηλυσιακού και δικαιώθηκε, με αποτέλεσμα να παραμείνει στην κατηγορία. Αν η ΑΕΚ αγωνιστικά έμενε στην κατηγορία, θα ασχολιόταν κανείς με τον κ. Δελλημπαλταδάκη; Δε νομίζω...Αλλά είπαμε...Συμφέρον.

Δε γνωρίζω ποια θα είναι τελικά η έκβαση αυτής της υπόθεσης αλλά ένα είναι βέβαιο. Πως τέτοιες κινήσεις καταγράφονται στην ιστορία της εκάστοτε ομάδας και την κυνηγούν μετά για πάντα. Εν προκειμένω, 2 τέτοιες κινήσεις σε διάστημα ενός μήνα είναι αφόρητες για έναν φίλαθλο-οπαδό. Ο ίδιος ο Πέτρος Κόκκαλης, αποστασιοποιημένος πλέον από τον χώρο του ποδοσφαίρου, ανέφερε πως το 2008 η διοίκηση του Ολυμπιακού αφέθηκε να τους καταποντίσει "το σύστημα" και παραδόθηκε στη λογική που έλεγε νίκη με κάθε τρόπο. Να θυμίσω μήπως τί έλεγε η διοίκηση του Ολυμπιακού στην τότε ανακοίνωσή της; "Χρέος απέναντι στην ιστορία του συλλόγου η ένσταση" ! Σας θυμίζει κάτι; Αν σε κάποια χρόνια από τώρα, ο κ. Αδαμίδης αναφέρει κάτι ανάλογο είναι κάτι που μένει να το δούμε. Το συμφέρον, όμως, για μία ακόμη φορά θα έχει κατατροπώσει την αξιοπρέπεια..



Χορηγος

Δημοσίευση σχολίου

  1. Aksioprepeia den uparxei. O Mpeos einai ki autos meros tis vromias ki oxi apla eksilastirio thuma. Genika pantos de tha prepe na uparxoun enstaseis alla apla na efarmozontai oi kanonismoi akoma kai sta ptaismata...

    Stefanakis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. kai ennoeitai k sto arthro!

    petinari

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. 1) to mats kalamaria - gauros itan sto kaytatzoglio
    2)nomika i aek exei dikio 100%
    yg pantos to na timorithei o volos me midenismo sto mats moy fainetai IPERVOLIKO!!!
    YG2 EIMASTE SYGOYROI OTI O MPEOS DEN TO KANE EPITIDES TO THEMA?TO NA MPEI STO GIPEDO GIA NA''ANAGKASEI'' TIN AEK NA KANEI ENSTASI!!!
    YG3 EINAI GELIO TO NA GINETE ENA ATHLITIKO PARAPTOMA KAI NA XRIAZETAI ENSTASI GIA NA EPIBLITHEI I TIMORIA!! AYTO PREPEI NA GINETE AYTEPAGKELTA APO TOYS ARMODIOYS FOREIS!!
    YG4 STO SKEPTIKO OTI DEN EXEI ITHIKO DIKAIOMA I AEK NA KANEI ENSTASI DEN SYMFONO!! IPARXEI KSEKATHARO PARAPTOMA!!
    YG5 KAI O GAYROS EIXE DIKAIOMA NA KANEI TOTE ENSTASI GIAYTO EKANE !!! APLA EINAI DISKOLA NA PERNEIS PROTATHLIMA META APO 15XR KAI NA TO XANEIS DIKAIA STA XARTIA!!DEN XONEYETAI!!
    BATIGOL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. kai gia na simpliroso...otan exeis na kaneis me ton MPEO ...an MPOREIS toy kaneis enstasi akoma kai gia paranomo katoyrima!!!
    BATIGOL

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. To grafei file kosi oti nomika kaluptetai..To thema twn enstasewn exei na kanei me to gegonos pws an AEK kai OSFP kerdizan ola tha itan kala...ksekatharo paraptwma alla diogwthike gt i AEK exase..oso gia ton oti o Mpeos eksanagase se enstasi tin AEK einai polu upervoliko!

    el chelo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. diafwnw pistevw oti adika to exase sta xartia i aek!dioti i epo pou kinigise tin ypothesi itan afti pou eksedwse deltio ston Valner

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. simfono oti einai ipervoliko...den eipa oti egine etsi...alla kapoy piso sto myalo moy to exo!!
    yg logiko einai mia omada na kanei enstasi mono se periptosi poy xasei ena mats!! afoy an kerdiseis to mats den xriazete i enstasi gia na pareis piso oti soy ''sterise'' ena paraptoma antipaloy!!
    yg2 tin aek ego prosopika tin skizo gia 1002 themata...alla gia thema poy exei to dikio mazi tis den tha tin skiso
    yg3 ypenthimizo oti logo xreon eprepe apo perisi na paizei D ETH...den ftaiei i aek poy den tin rixnoyn omos...OI ARMODIOI FOREIS FTENE!!
    batigol

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πιστευω οτι ειναι τραγικο μια ομαδα να κερδιζει στα χαρτια εναν αγωνα, μα πως να μη δικαιολογησεις την ΑΕΚ οταν εχει χασει ολοκληρο πρωταθλημα στα χαρτια...

    Και μην ξεχναμε οτι τοτε δεν ηταν η σημεριμη διοικηση στο τιμονι της ομαδας.

    ΥΓ. δεν ειμαι ΑΕΚ

    ΥΓ2. ενδιαφερον αρθρο

    mpampis87

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top