Το ποδόσφαιρο, όπως και όλα τα αθλήματα άλλωστε, είναι ένα παιχνίδι. Όπως ακριβώς το ακούτε. Ένα παιχνίδι, σαν τα υπόλοιπα που παίζαμε όταν ήμασταν παιδιά. Τότε που το τέρμα ήταν δύο πέτρες, δύο κάδοι, δύο μπλούζες ή ό,τι άλλο βρίσκαμε ! Τότε που ήταν πλεονέκτημα το να έχεις μια μπάλα, ακόμα κι αν αυτή ήταν "αερόμπαλα", γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις τη θέση της μπάλας κατείχε ένα τενεκεδένιο κουτάκι αναψυκτικού ή κανένα αλουμινόχαρτο. Τότε που ρωτούσαμε αν θα παίξουμε με καινούριους ή παλιούς (κανονισμούς). Τότε που παίζαμε παγκότερμα και λέγαμε "σκάει τρεις" για να δούμε ποιος θα έχει τη μπάλα στην αρχή. Κι όμως...Χαιρόμασταν το...παιχνίδι!
Θυμάμαι άπειρες φορές τον εαυτό μου να γυρνάει σπίτι από την αλάνα ματωμένος, ακόμα και να έχει πληγές, οι οποίες έκαναν να κλείσουν κανένα μήνα, γιατί καθημερινά άνοιγαν ξανά. Κι όλα αυτά γιατί; Για τη χαρά του γκολ. Για τη χαρά να δεις το αλουμινόχαρτο ή τη μπάλα να χτυπάει στον τοίχο, που σήμαινε ότι έχει μπει γκολ. Για τη χαρά να κερδίσεις το φίλο σου, ώστε να του κάνεις μετά πλάκα στο σχολείο. Για τις διαφωνίες αν η μπάλα που πέρασε πάνω από την μπλούζα ήταν τελικά δοκάρι και μέσα ή δοκάρι και έξω. Ακόμα και για την απογοήτευση και τη στεναχώρια που ένιωθες όταν έχανες και ήθελες να ξαναπαίξεις για να "πάρεις το αίμα σου πίσω". Κι όλα αυτά, χωρίς κανένα έπαθλο. Το έπαθλο ήταν μόνο η χαρά. Άντε και κανένα χάρτινο κύπελλο, που μας έφτιαχναν οι γονείς μας για να λέμε ότι κερδίσαμε κάτι.
Σε σχέση με τότε έχουν αλλάξει πολλά. Και πάνω από όλα μεγαλώσαμε. Άλλαξε ο τρόπος που σκεφτόμαστε και κυρίως έχουμε χάσει την αθωότητα εκείνη, με την οποία παίζαμε και χαιρόμασταν.
Συνεχίζουμε να αγαπάμε αυτό το παιχνίδι και για κάποιους από εμάς αποτελεί, μάλιστα, καθημερινή ασχολία και αντικείμενο συζήτησης. Μιας συζήτησης, όμως, η οποία έχει να κάνει πλέον με οτιδήποτε άλλο εκτός από το ίδιο το παιχνίδι. Παρασκήνιο, στημένα παιχνίδια, διαιτησίες, λεφτά από το στοίχημα και πολλά άλλα μας έχουν κάνει καχύποπτους. Μας έχουν κάνει να μην πιστεύουμε τίποτα. Συζητήσεις επί συζητήσεων γύρω από τα οικονομικά μιας ομάδας και πώς θα ανταπεξέλθει στο μέλλον. Συζητήσεις πολλές γύρω από το ποιο ματς είναι στημένο και αν έχει παιχτεί στο στοίχημα ώστε να βγει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Άλλες τόσες συζητήσεις για το ποιος θα παίξει διαιτητής και τί είναι αυτός. Ανάθεμα την ώρα και τη στιγμή που αυτό το στοίχημα μπήκε στη ζωή μας. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έχει χαθεί το παιχνίδι. Όλα είναι πλέον επαγγελματικά. Όλοι κοιτάνε πώς θα βγάλουν λεφτά από το κακόμοιρο αυτό παιχνίδι. Όλοι μας έχουμε γίνει προπονητές, γιατροί, οικονομολόγοι, λογιστές και οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να φανταστεί, εκτός από θεατές και παίκτες πολλές φορές, του ίδιου του παιχνιδιού.
Από την άλλη οι οπαδοί σκοτώνονται κάθε Σαββατοκύριακο στα γήπεδα. Άλλη μεγάλη ασχολία και ατελείωτες συζητήσεις πάνω σε αυτό το θέμα. Όχι εμείς κάναμε "ντου", όχι οι άλλοι "έφαγαν" περισσότερο ξύλο, όχι οι τρίτοι είναι περισσότερο μάγκες και "αφεντικά της πόλης". Οι άλλοι δεν τιμωρήθηκαν, εμείς γιατί να τιμωρηθούμε; Φυλακές, νοσοκομεία, αστυνομίες...Ε ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!
Δεν θέλω τίποτε από όλα αυτά. Ένα πράγμα θέλω μόνο. Να με αφήνετε να βλέπω το ποδόσφαιρο ως παιχνίδι. Να το χαίρομαι! Να χάνω και να στεναχωριέμαι επειδή ο αντίπαλος ήταν καλύτερος και με κέρδισε. Κι όχι να σκέφτομαι τις αποφάσεις του διαιτητή ή αν ήταν στημένο για το στοίχημα. Να κερδίζει μια μικρότερη ομάδα την μεγαλύτερη και να μη πηγαίνει το μυαλό μου αμέσως στο πονηρό. Να ασχολούμαι με τον αγώνα που έγινε και όχι τι έγινε στα αποδυτήρια των διαιτητών ή τί ειπώθηκε πριν από τον αγώνα. Να μη με νοιάζει τί λέει ο ισολογισμός της ομάδας μου και πού πήγαν τα λεφτά. Δεν το αντέχω άλλο αυτό!
Ίσως κάποιοι με πείτε ρομαντικό, αλλά αυτό είναι το νόημα του παιχνιδιού. Έτσι μεγάλωσα και αυτό θέλω ακόμα και τώρα. Γιατί κακά τα ψέματα, όταν φοράς το σορτσάκι και ξεκινάς να κλωστάς τη μπάλα, όσο μεγάλος κι αν είσαι ηλικιακά, μέσα σου νιώθεις παιδί. Για την ακρίβεια, ένα μεγάλο παιδί. Γι' αυτό σας παρακαλώ, μη μου το χαλάτε! Δώστε μου πίσω τη χαμένη αθωότητα του παιχνιδιού...
ΥΓ. Σκόπιμα χρησιμοποιείται πάρα πολλές φορές στο κείμενο η λέξη "παιχνίδι" γιατί θέλω να τονίσω ότι πρόκειται για αυτό ακριβώς. Για ένα παιχνίδι!
την αερόμπαλα ο παππούς μου την έλεγε..."τόπα"
ΑπάντησηΔιαγραφήχαχαχαχαχαχ
Το ποδόσφαιρο δεν ήταν δεν είναι και δε θα γίνει ποτέ παιχνίδι... Το ποδόσφαιρο πάντα ήταν ένας πόλεμος, εντός κι εκτός γηπέδου... Η ιστορία αυτό δείχνει και δε μιλάω μόνο για την Ελλάδα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπό κει και πέρα συμφωνώ με την οπτική σου ότι θα'πρεπε να'ναι "παιχνίδι", αν και το θεωρώ αδύνατο! Σε οποιαδήποτε δραστηριότητα, όταν ανεβαίνουν οι σφυγμοί σε επίπεδα όπως αυτά ενός ποδοσφαιρικού αγώνα δε θέλει πολύ για να εκτονωθούν τα νεύρα...
Εκεί που θέλω να καταλήξω είναι ότι η αιτία για αυτά που συμβαίνουν δεν είναι το χρήμα αλλά η φύση αυτού του αθλήματος που παρασέρνει από μία θρησκεία μέχρι και ένα ολόκληρο έθνος... Είτε θέλουμε να το παραδεχτούμε είτε όχι, αυτό που μας τραβάει, εκτός από το καλό θέαμα, είναι η εμπόλεμη κατάσταση που επικρατεί σε αυτό το άθλημα γιατί κατά βάθος όλοι έχουν μέσα τους το μικρόβιο της επικράτησης επί του αντιπάλου με κάθε τίμημα και κάθε μέσο(θεμιτό ή αθέμιτο).
Se ola ta paixnidia, apo to pio aplo epitrapezio mexri to pio sklhro uparxei to aisthima tou na nikhsw! Parola auta paramenoun paixnidia! Ki etsi tha eprepe na einai!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτα λόγια μου έρχεσαι... Λες "σε όλα τα παιχνίδια" και καταλήγεις στο ότι παραμένουν παιχνίδια...
ΑπάντησηΔιαγραφήΚι εγώ λέω: "Το ποδόσφαιρο θα παραμείνει ποδόσφαιρο και δε θα γίνει ποτέ παιχνίδι".
Afou apo paixnidi ksekinise...Telos pantwn egw afto sto opoio thelw na katalhksw einai oti thelw na einai katharo san ta paixnidia...Kai na min skeftomai oti gia na xasei kapoios exei ginei kati allo...exase gt itan xeiroteros..apla afto!
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι. Δεν μπορεί να πει κανείς οτι ειναι το πιο δυνατό, αυτό που ανεβάζει τους σφιγμούς σου περισσότερο απ' όλα και για πολλούς ούτε καν το πιο συναρπαστικό κι ενδιαφέρον. Είναι όμως το πιο δημοφιλές γιατί είναι ίσως το μόνο ομαδικό παιχνίδι που για να παιχθεί δε χρειάζεται πρακτικά τίποτα! Ακόμα και για μπάλα ή δοκάρια υπάρχουν πολλά υποκατάστατα. Είναι μια ομαδική τρέλα για φτωχούς και πλούσιους, δυνατούς και αδύνατους... μια τρέλα για όλους! Είναι ένας βασιλιάς δικαιότατα εστεμμένος από το λαό και όπως και κάθε τι που απασχολεί τόσο κόσμο γίνεται μέσο εκμετάλλευσης... δυστυχώς!
ΑπάντησηΔιαγραφήΣΤΕΦΑΝΑΚΗΣ
ΦΕΡΓΑΣ ΣΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ(ΣΑΝ ΟΠΑΔΟΣ ΤΟΥ ΑΡΗ)!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΠΡΑΓΜΑΤΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Ο ΑΡΗΣ ΕΠΑΙΡΝΕ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ(2) Η' ΕΒΓΑΙΝΕ 2-3 (1928-1935) ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ!! ΠΑΙΖΑΝ ΜΕ ΜΠΑΛΟΜΕΝΕΣ ΜΠΑΛΕΣ ΜΕ ΤΡΥΠΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ ΣΕ ΚΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΚΑΠΟΙΕΣ ΤΥΧΑΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΙΔΙΩΝ(ΤΟΤΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΠΑΙΖΑΝ ΠΑΙΔΙΑ)ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ(ΠΑΟ-ΑΡΗΣ-ΠΑΟΚ-ΗΡΑΚΛΗΣ ΚΤΛΠ) ΑΛΛΑ ΚΕΡΔΙΖΕ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΠΟΙΟ ΤΥΧΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΜΑΤΣ ΤΟΝ ΝΙΚΗΤΗ!!! ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΑΤΣ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΠΡΙΝ ΚΑΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ!! ΓΙΑΥΤΟ ΚΑΙ Ο ΑΡΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΡΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΞΑΝΑ!! ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΓΙΝΕΙ ΞΑΝΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ!! ΤΟΤΕ...ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΝΙΚΗ ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ!!ΕΠΙΣΗΣ ΕΙΠΕΣ ΟΤΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΟΥ ΝΑ ΝΙΚΗΣΩ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ 2 ΠΛΕΥΡΕΣ(ΕΙΤΕ 3-4-5-6 ΑΝΑΛΟΓΑ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ)....ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΜΑΤΣ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΠΛΕΥΡΕΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ Ο ΕΝΑΣ(ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ)!!
ΥΓ ΣΗΜΕΡΑ ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ BLOG ME DIAFORA !!
πολυ ενδιαφερον αρθρο!πραγματικα μπραβο...
ΑπάντησηΔιαγραφήτο κατα ποσο εχω μαθει να χανω και να αποδεχομαι την ηττα ειναι θεμα παιδειας του σχολειου αλλα και των γονεων!και οχι αθληματος φιλε τασο. ουτε στην ενοργανη που ειναι ατομικο αθλημα δεχεται καποιος να χασει,ουτε στον πινκ πονκ. Το που θα σταματησει ομως η καζουρα και η πλακα ειναι καθαρα θεμα παιδειας(συνολικης ξαναλεω).
μεγαλο θεμα συζητησης...νομιζω το αρθρο ηθελε να μας θυμισει το πως βλεπαμε το ποδοσφαιρο μικροι και πως το βλεπουμ(ν)ε δυστυχως μεγαλωνοντας.
mpampis87
Αν είναι να παρερμηνεύονται τα μισά από αυτά που γράφω καλύτερα να μη σχολιάσω ξανά. Λοιπόν:
ΑπάντησηΔιαγραφή1) Δεν αναφέρομαι πουθενά για το θέμα αποδοχής της ήττας. Το ότι μάχεσαι για τη νίκη δε σημαίνει ότι δε θα αποδεχτείς την ήττα αν συναντήσεις έναν ανώτερο αντίπαλο.
2) Είπα ότι συμφωνώ με την οπτική γωνία του ferga.
3) Οι αναφορές που έκανα αναφέρονται μόνο στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και αυτό το έκανα για να δείξω ότι αυτά υπήρχαν και όταν δεν ήταν τα "πολλά" χρήματα στη μέση.
4) Δε μπορώ να πιστέψω ότι είναι ένα παιχνίδι όταν στο παρελθόν έχουν υπάρξει αυτοκτονίες μπροστά στην τηλεόραση εξαιτίας μίας ήττας.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πάλι αναφέρομαι σε επαγγελματικό επίπεδο και όχι στο παιχνίδι των παιδιών με το κουτάκι. Εκείνο ΕΙΝΑΙ παιχνίδι... αλλά όχι ποδόσφαιρο.