Ένας απο τους μεγαλύτερους γκολκίπερ της τελευταίας 20ετίας αποσύρθηκε απο το ποδόσφαιρο.Στο τελευταίο ματς της τεράστιας καριέρας του δεν κατάφερε να κατακτήσει για μία ακομη φορά το τρόπαιο του Champions league αφού έπεσε πάνω στην "διαστημική" Μπαρτσελόνα.
Ο μεγάλος Έντβιν βαν ντερ σαρ κρέμασε...τα γάντια του.Με αφορμή αυτό, το gipedo365 σας ξεναγεί στην μεγάλη καριέρα του "ασχημόπαπου".Τίτλοι, μεταγραφές,απο το ζενίθ στο ναδίρ μέχρι την κορυφή της Eυρώπης.
"Αγιαξ, αγάπη μου"
Ο Έντβιν έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα στην ερασιτεχνική Νoordwijk,μέχρι να τον ανακαλύψει το ξακουστό τμήμα σκάουτινγκ του Άγιαξ και στα 20 του πήρε το χρίσμα απο τον Λουίς Φαν Χαλ.Tη σεζόν 91-92 κατέκτησε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ χωρίς να έχει πολλές συμμετοχές.Το 1995 ανέβηκε στο πιο ψηλό σκαλί της Ευρώπης καθώς ο Άγιαξ κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ με τον ίδιο να ανακυρρήσεται καλύτερος ευρωπαίος τερματοφύλακας της χρονιάς.Την επόμενη σεζόν στάθηκε άτυχος, αφού απο δικό του χαμένο πέναλτυ ο Άγιαξ έχασε την ευκαιρία να γίνει η πρώτη ομάδα στην Ευρώπη που κατακτά για δεύτερη συνεχή χρονιά τοChampions League.
Ότι δεν κατάφερε το 1996, το κατάφερε το 1998 στο κύπελλο Ολλανδίας με αντίπαλο την Ντε Γκράαφσαπ αφού σκόραρε με πέναλτυ στο 8-1 υπέρ του Αίαντα.Συνολικά στα 9 χρόνια παρουσίας του στην εστία του Άγιαξ είχε 312 εμφανίσεις και ένα γκολ.Ενώ κατάφερε να πάρει συνολικά 4 πρωταθλήματα Ολλανδίας, 3 κύπελλα Ολλανδίας , 1 κύπελλο Ουέφα, 1 Τσάμπιονς Λιγκ,1 Σούπερ καπ και 1 Διηπειρωτικό.
Η "περιπέτεια" στην Ιταλία
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έβλεπε στο πρόσωπο του "ασχημόπαπου" τον άξιο αντικαταστάτη του Σμάιχελ παρόλα αυτά η μεταγραφή δεν πραγματοποιήθηκε και ο Ολλανδός κατέληξε στην υπερδύναμη τότε της Ιταλίας και της Ευρώπης,την Γιουβέντους.Οι Ιταλοί ξόδεψαν 7 εκατομύρια ευρώ για τις υπηρεσίες του Έντβιν.Εκεί παρέμεινε για 2 χρόνια ενώ δεν κατάφερε να κατακτήσει τίποτα αφού η Γιούβε την πρώτη χρονιά έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική ενώ την δεύτερη χρονιά έμεινε 2 πόντους πίσω από τη πρωταθλήτρια Ρόμα.
Ο Βαν Ντερ Σαρ δεν ήταν ικανοποιημένος από την επιλογή του να παίξει στη Γιούβε παρότι είχε θέση βασικού.Αυτό σε συνδιασμό με τη μεταγραφή του Μπουφόν στη "Μεγάλη κυρία"(κόστισε 40 εκ. ευρώ-η μεγαλύτερη στην ιστορία για τερματοφύλακα) οδήγησαν τον Ολλανδό να αναζητήσει την νέα ποδοσφαιρική του στέγη.Η Φούλαμ ήταν αυτή που τον εμπιστεύτηκε και ξοδεψε για χάρη του 9 εκ.ευρω.Συνολικά αγωνίστηκε σε 88 αγώνες με τη φανέλα τον "μπιανκονέρι".
Αγγλία..καταξίωση,αναγνώριση μέχρι την κορυφή!
Το 2001 ξεκίνησε η πορεία του υψηλόσωμου κίπερ προς την κορυφή αλλά και η κατάκτησή της.Στη Φούλαμ παρέμεινε για 4 χρόνια οπου πραγματοποίησε εκπληκτικές εμφανίσεις και βοήθησε τα μέγιστα στην καθιέρωση των "cottagers" στην Premier League.Εκεί βρήκε την ηρεμία που έχασε στην περιπέτειά του στην Ιταλία.Τα παιχνίδια που του έπαιξε η μοίρα ήταν πολλά,ένα απ' αυτά ήταν το ντεμπούτο του κόντρα στην μετέπειτα ομάδα του,τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ , με την οποία κατέκτησε τα πάντα.Στα 4 χρόνια παρουσίας του στο Craven Cottage είχε 154 εμφανίσεις,όλες ως βασικός.
Ο Σερ Άλεξ δεν τον είχε ξεχάσει και τελικά πέτυχε τη μεταγραφή που δεν έγινε το 1999.Η Γιουνάιτεντ αντιμετώπιζε πολλά προβλήματα στην μετά Σμάιχελ εποχή στη θέση του τερματοφύλακα .Όλα αυτά τελειώσανε με την έλευση του Έντβιν στο Old Trafford.Οι "κόκκινοι διάβολοι" βρήκαν επιτέλους αυτό που τους έλειπε τόσα χρόνια.Έναν ηγέτη στα γκολ ποστ!Η μετακίνησή του στοίχισε στους κόκκινους μόλις 2 εκ.λίρες.
Το 2006 ήρθε το πρώτο πρωτάθλημα Αγγλιάς στην καριέρα του.Εκείνη τη χρονιά ήταν απο τους στυλοβάτες της ομάδας με σημαντικές εμφανίσεις σε σπουδαία ματς, όπως με Τσέλσι,Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτυ, που κρίνανε τον τίτλο!
Τη σεζόν 2007-2008 κατάφερε να κατακτήσει με τη Γιουνάιτεντ πρωτάθλημα και Τσάμπιονς Λιγκ.
Με τις καίριες αποκρούσεις του στην διαδικασία των πέναλτι για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ευρώπης με αντίπαλο την Τσέλσι,του έδωσαν το προσωνύμιο "Van der Save"
Το 2008 ήταν πραγματικά η χρονιά του.Αρχικά έσπασε το ρεκόρ του Πέτρ Τσεχ καταφέρνοντας να μη δεχτεί γκολ στο πρωτάθλημα για 11 συνεχείς αγώνες κρατώντας ανέπαφη την εστία του για 1032(!!)λεπτά έναντι 1025 του κίπερ της Τσέλσι.Στη συνέχεια διεύρυνε το ρεκόρ αυτό στα 1302 λεπτά,γεγονός που τον έκανε μοναδικό στον κόσμο!Το σερί αυτό σταμάτησε ο Πέτερ Λόβενγκρατς στις 18 Φεβρουαρίου του 2009!!Παρά το γεγονός οτι έφτασε για δεύτερη συνεχή σεζόν και με την Μάντσεστερ σε τελικό του Τσάμπιονς Λίγκ(το είχε πετύχει αρχικά με τον Άγιαξ το 1996) και το έχασε, το "ασχημόπαπο" ανακυρήχθηκε ο καλύτερος τερματοφύλακας στην Ευρώπη ενώ ψηφίστηκε και στην καλύτερη ενδεκάδα του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν εκείνης.Τότε ήταν ήδη στα 38...
Κι ενώ ακουγόταν έντονα η φήμη οτι ο Έντβιν σταματάει το ποδόσφαιρο,ο ίδιος διαψεύδει τους πάντες και ανανεώνει για ακόμα μία σεζόν,γεγονός που ανακούφισε τον Άλεξ Φέργκιουσον .Το ίδιο συνέβη και το 2009 μέχρι που φέτος η απόφασή του να κρεμάσει τα γάντια του είναι οριστική.
Η σεζόν που τελείωσε τον βρήκε για ακόμα μία φορά πρωταθλητή Αγγλίας και για ακόμα μία φορά στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Στο τελευταίο επίσιμο ματς της καριέρας του ήταν συγκλονιστικός αλλά ήταν τόσο μόνος που δεν έφτανε για να αντιμετωπίσει το "θηρίο" που λέγεται Μπαρτσελόνα.
Συνολικά στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είχε σε 6 σεζόν 265 εμφανίσεις σε όλες τις διοργανώσεις.
"Κεφάλαιο" Εθνική Ολλανδίας
Στην Εθνική Ολλανδίας ο Έντβιν υπερασπίστηκε την εστία της για 13 ολόκληρα χρόνια χωρίς κάποια σηματική διάκριση.
Στο μουντιάλ του 1994 των ΗΠΑ "το ασχημόπαπο" ήταν παρών χωρίς ωστόσο να παίξει λεπτό.Χρειάστηκε να περιμένει μέχρι τις 7 Ιουνίου του 1995 για το ντεμπούτο του, με αντίπαλο την Λευκορωσία.Απο κει κι έπειτα δεν έχασε ποτέ τη θέση του μέχρι την ημέρα της απόσυρσής του.
Ήταν παρών σε Euro 96,Mundial 98,Euro 2000 αλλά απέτυχε με την Ολλανδία να είναι στα τελικά του παγκοσμίου κυπέλλου το 2002 που πραγματοποιήθηκαν στα γήπεδα της Νότιας Κορέας.
Στο Euro 2004 έφτασε μέχρι τα ημιτελικά αλλά ηττήθηκε από την τότε φιναλίστ του θεσμού, Πορτογαλία.
Ο 38χρονος τερματοφύλακας είχε δηλώσει πως αποχωρεί από το διεθνές ποδόσφαιρο μετά την ήττα - αποκλεισμό των οράνιε από τη Ρωσία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2008, αλλά... επέστρεψε αμέσως.
Το Μουντιάλ του 2010 έμελλε να είναι η τελευταία διοργάνωση του "ασχημόπαπου" με τα χρώματα των Οράνιε.
"Είμαι χαρούμενος με αυτό το αντίο. Ηξερα ότι αυτή είναι η τελευταία μου φορά και ήθελα να τελειώσει καλύτερα από την προηγούμενη φορά που χάσαμε από τη Ρωσία, έτσι και έγινε", είπε ο πορτιέρο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μετά τον αγώνα με την Νορβηγία.
Όπως και να 'χει ο Έντβιν Βαν ντερ Σαρ αποτελεί ένας απο τους μεγαλύτερους γκολκίπερ στην ιστορία του ποδοσφαίρου.Δεν διακρίθηκε μόνο για τις παικτικές του ικανότητες και το ταλέντο του αλλά και για το ήθος που επέδειξε στην μακρόχρονη καριέρα του στα γήπεδα.
ΥΓ Τις επόμενες μέρες ακολουθεί αφιέρωμα σε έναν ακόμα θρύλο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που αποχωρεί απο το ποδόσφαιρο.Τον Πολ Σκόουλς.
Δημοσίευση σχολίου