Menu

elgaitan elgaitan Author
Title: Η “πολύπαθη” φανέλα με το 9
Author: elgaitan
Rating 5 of 5 Des:
  Ανέκαθεν ο σέντερ φορ ήταν πολύ σημαντικός στο ποδόσφαιρο αφού από την δεινότητά του ως σκόρερ θα κρίνονταν κατά πολύ οι στόχοι μιας ομ...


 

Ανέκαθεν ο σέντερ φορ ήταν πολύ σημαντικός στο ποδόσφαιρο αφού από την δεινότητά του ως σκόρερ θα κρίνονταν κατά πολύ οι στόχοι μιας ομάδας. Όταν σκοπός του παιχνιδιού είναι να βάλεις τη μπάλα στα δίχτυα, το να έχεις έναν παίκτη που το επιτυγχάνει με ευκολία, σου δίνει αυτόματα μεγάλο πλεονέκτημα. Με αφορμή την διαφαινόμενη απόκτηση του Luciano Figueroa από τον Άρη, ας ανατρέξουμε στο παρελθόν για να δούμε ποιοι ήταν οι προκάτοχοί του στην κορυφή της επίθεσης και κατά πόσο κατάφεραν να …“ματώσουν” το πλεκτό.
Ο Αλέκος Αλεξιάδης ήταν ο κορυφαίος κυνηγός στη μεταπολεμική εποχή του Άρη μέχρι το 1975. Ακολούθησαν παίκτες που δεν έκαναν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους μέχρι το 1986 που εμφανίστηκε βγαλμένος από τα σπλάχνα των κιτρίνων, ο Βασίλης Δημητριάδης. Τον διαδέχτηκαν οι Λιούμπισα Μιλόγεβτις, Ζόραν Λόντσαρ και ο κοντός αλλά θαυματουργός Ιβάν. Και κάπως έτσι φτάνουμε στα τέλη της δεκαετίας του 90. Με αφετηρία εκείνα τα χρόνια και τελικό προορισμό το σήμερα, θα κάνουμε μία αναδρομή στους κατόχους της φανέλας με το νούμερο 9:

  • Απόστολος Λιολίδης (1995-2002, 2004-2005) 150 συμμετοχές 40 γκόλ
Αγωνίστηκε για 8 χρόνια στην ομάδα. Αν και στο ξεκίνημά του άφησε αισιόδοξα μηνύματα για το μέλλον του, η απόδοσή του ακολούθησε πτωτική πορεία. Έφυγε για την Ιταλία και την Αταλάντα όπου πέρασε και δεν ακούμπησε. Αμφιβάλλω αν τον θυμάται έστω και η σπιτονοικοκυρά του εκεί.

  • Άγγελος Χαριστέας (1997-2002) 87 συμμετοχές 19 γκόλ
Ο ψιλόλιγνος νεαρός από το Στρυμονικό Σερρών. Ανακάλυψη του Μιχαλήτσιου ο οποίος ήταν και ο προπονητής που του έδωσε την ευκαιρία να αγωνιστεί και στην πρώτη ομάδα του Άρη. Δεν τον απογοήτευσε και καθιερώθηκε με κορυφαία στιγμή τα γκολ στην Τούμπα κόντρα στον ΠΑΟΚ του Όλεγκ Μπλαχίν. Ακόμα αναζητούνται τα 3 εκατομμύρια ευρώ που προέκυψαν από την πώλησή του στη Werder Bremen

  • Μάριος Αγαθοκλέους (1998-2001) 72 συμμετοχές, 13 γκολ
Ο κοντούλης Κύπριος στοίχισε μια περιουσία στους κίτρινους συν τον δανεισμό του Χαριστέα, για να τον αποκτήσουν από τον Αθηναϊκό. Εποχές παχιών αγελάδων με τον Κοντομηνά να μοιράζει λεφτά ακόμα και στους περαστικούς στα φανάρια. Ομάδα πάντως δεν έκανε…


  • Igor Gluscevic (1999-2000) 30 συμμετοχές, 8 γκολ
Χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες είχε προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη ο Σέρβος, αφήνοντας την ισπανική Σεβίλλη για τον Άρη. Μεταξύ των πολλών παικτών που έφερε η διοίκηση Κοντομηνά, ήταν από αυτούς που υπήρξαν κανονικοί ποδοσφαιριστές και προσέφερε παραπάνω από τα αναμενόμενα. Σημαντική καριέρα στην Ολλανδία με πολλές συμμετοχές και γκολ. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί αξιόπιστο δείγμα για την ποιότητα του ποδοσφαιριστή, αφού και ο Νοτιοαφρικανός Glenn Salmon έκανε καριέρα εκεί, αλλά αγωνιζόμενος με τη φανέλα του ΠΑΟΚ, περισσότερο με εργάτη σε οικοδομή έμοιαζε παρά με αθλητή.

  • Nordin Jbari (2001) 4 συμμετοχές, 1 γκολ
Ο μόνος λόγος που μπήκε στη λίστα ο Βελγομαροκινός είναι το γκολ του στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Ολυμπιακό. Εποχές Alpha Digital με τον συμπαθέστατο Μανώλη Μαυρομάτη να περιγράφει το γκολ τόσο χαλαρά σαν να ήταν ένα πλάγιο άουτ.

  • Iljia Ivic (2001-2002) 18 συμμετοχές, 6 γκολ
Πολύ καλή μεταγραφή για τον Άρη, τον άρπαξε από την Τορίνο. Έφυγε “άσφαιρος” από το Campionato και είχε όρεξη και δυνατότητα να προσφέρει πολλά. Έπεσε πάνω στην εποχή που ξεκινούσαν τα οικονομικά και διοικητικά προβλήματα του Άρη και κάθισε μόλις μια χρονιά. Επόμενος σταθμός του η ΑΕΚ όπου συνάντησε τον Νικολαίδη και ξεκίνησε μαζί του την καριέρα του εκτός αγωνιστικών χώρων ως τεχνικός διευθυντής της Ένωσης.

  • Salaheddine Bassir (2001-2002) 32 συμμετοχές, 2 γκολ
Ο Μαροκινός ήρθε με πλούσια καριέρα σε Deportivo και Lille, αλλά ακόμα πιο πλούσιο ιστορικό τραυματισμών. Ήρθε παλαίμαχος και έφυγε απόστρατος. Συνέχισε την καριέρα του στην Raja Casblanca. Μάλλον πλήρωσε για να εξακολουθεί να παριστάνει τον ποδοσφαιριστή παρά πληρώθηκε…


  • Njogu Demba-Nyren (2002-2003) 22 συμμετοχές, 12 γκολ
Από τον ΠΑΣ Γιάννινα ήρθε ο Γκαμπονέζος επιθετικός και έγινε γρήγορα αγαπημένος της κερκίδας. Έκανε τη διαφορά σε ένα μέτριο κατά τα άλλα ρόστερ των κιτρίνων. Πολλοί είναι αυτοί που αναρωτιούνται ακόμα γιατί τον αντικατέστησε ο φίλτατος Γιώργος Φοιρός στον τελικό κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα.

  • Λεωνίδας Καπάνταης (2002-2004) 18 συμμετοχές, 3 γκολ
Άλλος ένας ποδοσφαιριστής με πολύ ελπιδοφόρο ξεκίνημα και δυσανάλογη συνέχεια. Το γεγονός ότι θα έχει να διηγείται στα εγγόνια του ότι αγωνίστηκε στην Bundesliga και την Arminia Bielefeld, εντάσσεται στα ανεξήγητα αυτού του κόσμου.

  • Dorge Kouemaha (2004-2005) 13 συμμετοχές, 1 γκολ
Μέλος του “ιππικού”, όπως είχε χαρακτηρίσει ο τότε προπονητής της ομάδας Γιώργος Χατζάρας, τους αφρικανούς ποδοσφαιριστές που είχε αποκτήσει ο Άρης τον Ιανουάριο. Ελάχιστοι ήταν αυτοί που μπορούσαν να προβλέψουν την εξέλιξή του και την καριέρα που κάνει έκτοτε.


  • Sergio Koke (2006-2011) 175 συμμετοχές, 38 γκολ
Πολλά κιλά μπάλα, λίγη όρεξη για δουλειά από τον πρώην αρχηγό του Άρη. Ξεκίνησε ονειρικά την πρώτη χρονιά της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη αλλά χρόνο με το χρόνο η απόδοσή του έπεφτε μέχρι να φτάσουμε στο συναινετικό διαζύγιο της περασμένης άνοιξης. Ερευνητές και ψυχολόγοι απ’ όλο τον κόσμο ακόμα αναζητούν τους λόγους που ο Koke έβλεπε περιοχή και πάθαινε αλλεργία…

  • Javier Campora (2009-2010) 35 συμμετοχές, 16 γκολ
Από τους πιο αποτελεσματικούς φορ περιοχής που ήρθαν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Οι λόγοι που αποχώρησε θα κριθούν στα δικαστήρια…

  • Raul Bobadilla (2011) 7 συμμετοχές, 2 γκολ
Μεγάλος παίκτης, πολλά κιλά μπάλα και ακόμα περισσότερα κιλά τρέλας. Αν είχε το μυαλό στο κεφάλι του θα έκανε σπουδαία καριέρα, αν και δεν είναι ακόμα αργά αφού δεν τον πήραν και τα χρόνια. Θα ήταν επιτυχία να παραμείνει στο ρόστερ, αλλά με τα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν στη χώρα μας δύσκολα θα μπορούσε κανείς να το αντέξει οικονομικά ακόμα και σαν σκέψη.

  • Danijel Cesarec (2010-σήμερα) 30 συμμετοχές, 5 γκολ
Ήρθε με περγαμηνές από τα προηγούμενα χρόνια θητείας του στο ελληνικό πρωτάθλημα, δυνατότητες έχει, αλλά το πρόβλημα στο γκολ δεν το έλυσε. Μπορεί και να θεωρηθεί χρονιά προσαρμογής η προηγούμενη, αλλά αν την επαναλάβει και φέτος, δύσκολα θα παραμείνει στο δυναμικό του Άρη.


Αν τελικά καταλήξει το φλερτ με τον Figueroa σε γάμο, μόνο ο ίδιος και η διοίκηση του Άρη μπορούν να το καθορίσουν. Αυτό που μπορούμε εμείς σαν ποδοσφαιρόφιλοι να κάνουμε, είναι εικασίες για το αν θα είναι αυτός που θα αντέξει το βάρος της πολύπαθης φανέλας με το 9…


Υ.Γ.1 Όταν λέω "φανέλα με το 9", δεν αναφέρομαι απαραιτήτως στον αριθμό, αλλά στους παίκτες που αγωνίζονται στην κορυφή της επίθεσης.
Υ.Γ.2 Οι απόψεις που υπάρχουν στο κείμενο είναι καθαρά υποκειμενικές
Υ.Γ.3 Αν υπάρχουν διαφωνίες για τα σχόλια που συνοδεύουν κάθε περίπτωση ποδοσφαιριστή, είναι ευπρόσδεκτες.
Υ.Γ.4 Όλο και κάποιος παίκτης θα μου ξέφυγε, γι’ αυτό αν θυμηθείτε κάποιον που δεν αναφέρεται στο άρθρο, αφήστε σχόλιο.

Χορηγος

Δημοσίευση σχολίου

 
Top