Menu

statharas statharas Author
Title: Παιχνίδι αποδείξεων
Author: statharas
Rating 5 of 5 Des:
Δεν θυμάμαι άλλη χρονιά που να πίστευε ή να επιζητούσε τόσο πολύ ο κόσμος να δει καλό ποδόσφαιρο από τους δύο αιώνιους σε μεταξύ τους παιχν...

Δεν θυμάμαι άλλη χρονιά που να πίστευε ή να επιζητούσε τόσο πολύ ο κόσμος να δει καλό ποδόσφαιρο από τους δύο αιώνιους σε μεταξύ τους παιχνίδι. Η αλήθεια είναι ότι το ελληνικό κοινό διψάει για θέαμα, το οποίο τείνει να γίνει είδος προς εξαφάνιση στην χώρα μας. Δεν ξέρω αν τελικά θα δούμε σίγουρα όμως μπορούν να μας προσφέρουν ιδιαίτερες συγκινήσεις οι παίκτες των δύο ομάδων. Αρκεί φυσικά οι ίδιοι οι οπαδοί κι ο διαιτητής να σεβαστούν το παιχνίδι. Δεν εννοώ τίποτα κακό μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό κι εξηγούμαι για να μην απολογούμαι μετά. Άλλωστε η διαιτησία είναι κομμάτι το οποίο δεν με απασχολεί ούτε και θα μπω στην διαδικασία να το σχολιάσω.

Αυτό που εννοώ τόσο για τους οπαδούς των γηπεδούχων όσο και για τον διαιτητή της αναμέτρησης είναι  να αφήσουν το παιχνίδι να εξελιχθεί χωρίς πολλές διακοπές και χωρίς πολλά σφυρίγματα. Για να γίνει αυτό θα πρέπει φυσικά να βοηθήσουν κι οι πρωταγωνιστές. Ευελπιστώ στο γεγονός ότι οι προπονητές των δύο ομάδων δεν θα μας απογοητεύσουν και δεν θα παρατάξουν 11 παίκτες με σαφέστατες εντολές για άμυνα. Η λογική λέει όχι..αφενός ο Ολυμπιακός είναι ομάδα που πιέζει ψηλά κι αφετέρου ο Παναθηναϊκός ξέρει να ανεβάζει καλά την ομάδα φέτος και να βγαίνει σωστά στην κόντρα.Και οι δύο είναι ομάδες ρυθμού επομένως κανέναν δεν ευνοούν οι πολλές διακοπές.Ούτε αυτούς αλλά... ούτε κι εμάς που θέλουμε να δούμε μπάλα!

Στον Ολυμπιακό κυρίως υπάρχει η πίεση από τους οπαδούς του να παίξει καλά εντός έδρας, να κάνει ευκαιρίες και γενικότερα να κυριαρχήσει στο ντέρμπυ. Σε αυτό το κλίμα άλλωστε ήταν και η ομιλία του Βαγγέλη Μαρινάκη προς τους ποδοσφαιριστές. Για κάποια άλλη ομάδα αυτό το πρέπει ίσως ήταν πολύ μεγάλο μειονέκτημα, στον Ολυμπιακό όμως το βλέπουν σαν πλεονέκτημα στηριζόμενοι στο ότι πρόκειται για μία ομάδα μαθημένη να ζει με πίεση. Η αλήθεια είναι ότι οι ερυθρόλευκοι έχουν περισσότερες προσωπικότητες μέσα στο γήπεδο ενώ αντιθέτως οι πράσινοι είναι πιο ομάδα. Από την άλλη ο Παναθηναϊκός μπαίνει πιο χαλαρός στο γήπεδο γνωρίζοντας ότι ακόμα κι η ήττα δεν είναι καταστροφική γι αυτόν. Σε περίπτωση νίκης μάλιστα γίνεται το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.Βέβαια, μέχρι τώρα οι πράσινοι δεν έχουν δοκιμαστεί σε συνθήκες πίεσης αφού κανείς δεν περίμενε από αυτούς σπουδαία μπάλα ή κατάκτηση  του πρωταθλήματος κι απόλυτο φαβορί ήταν ο αιώνιος αντίπαλος. Πλέον το βάρος πέφτει και στους παίκτες του Φερέιρα κι το πρέπει γίνεται ακόμα μεγαλύτερο.

Τα ανεβάσματα του Κατσουράνη κι ο αδύναμος κρίκος..τα μπακ

Το δυνατό σημείο του Παναθηναϊκού είναι το κέντρο του κι ο τρόπος που αυτό λειτουργεί --σε συνδυασμό με τους επιθετικούς- ώστε να βγει η μπάλα μπροστά. Ο Σιμάο έχει καθαρά ανασταλτικό ρόλο, κάτι που επιτρέπει στον Κατσουράνη  συχνά να ανεβαίνει στην περιοχή του αντιπάλου. Στην αρμονική λειτουργία του κέντρου σπουδαία δουλειά κάνει ο θεωρητικά επιθετικός των πρασίνων Σίλβα Κλέιτον . Και λέω θεωρητικά γιατί ο Βραζιλιάνος αρέσκεται να λειτουργεί περισσότερο ως δεκάρι γυρνώντας πίσω ώστε να πάρει μπάλα και να την μοιράσει στους Λέτο, Κουίνσι και Ζέκα, παρά ως ο τελικός αποδέκτης που θα εκτελέσει. Η ύπαρξη του Κλέιτον πολλές φορές στο κέντρο είναι ακόμα ένας λόγος που επιτρέπει στον Κατσουράνη να προωθείται σε αρκετές φάσεις και να βγαίνει από πίσω ως κρυφός φορ.

Φυσικά μεγάλος σταρ της ομάδας είναι ο πρώην ερυθρόλευκος Σεμπάστιαν Λέτο. Πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με εξαιρετική αποτελεσματικότητα κι ανεβασμένη αυτοπεποίθηση. Σε απολύτως ελεύθερο ρόλο μέσα στο γήπεδο ο Αργεντινός κάνει σπουδαία πράγματα, το συγκεκριμένο παιχνίδι όμως κρύβει πολλές παγίδες γι αυτόν. Το παν στον αθλητισμό είναι η σωστή ψυχολογία με την οποία μπαίνει στο γήπεδο ο αθλητής. Αν ο Λέτο έχει στο μυαλό του ότι θέλει να κερδίσει μόνος του τον Ολυμπιακό για να αποδείξει πράγματα θα κάνει κακό στην ομάδα του. Γενικότερα αν ο Παναθηναϊκός μπει στο παιχνίδι με το μυαλό στα περσινά γεγονότα θα χάσει γρήγορα την συγκέντρωσή του με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη θα θελήσει να εκμεταλλευτεί τα δυνατά του άκρα. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για Μόνχε αριστερά και προφανώς Μιραλάς δεξιά. Η λογική λέει ότι ο Ερνέστο Βαλβέρδε θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις επιθετικές αρετές των μπακ του για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έτσι κι αλλιώς ο Ολυμπιακός στηρίζει πολλά στο παιχνίδι του από τις προωθήσεις των μπακ του ώστε να δημιουργούνται καταστάσεις υπεραριθμίας και πλεονεκτήματος στα πλάγια. Ο δεύτερος είναι ότι θεωρητικά τα δύο μπακ των πρασίνων είναι κι οι αδύναμοι κρίκοι του καθώς Σπυρόπουλος και Μαρίνος ή Βύντρα δεν εμπνέουν καμία σιγουριά. Ο τρίτος λόγος κι επίσης πολύ σημαντικός είναι ότι θα αναγκαστεί ο Φερέιρα να κρατήσει τους Ζέκα και Κουίνσι λίγο πιο πίσω ώστε να βοηθάνε. Φυσικά ισχύει και το αντίθετο, ότι αν οι Τοροσίδης και Χολέμπας ανεβαίνουν τότε οι ακραίοι του Παναθηναϊκού αλλά και οι επιθετικοί θα έχουν περισσότερους χώρους μπροστά.

Η απουσία του Ιμπαγάσα είναι σημαντικότατη καθώς μιλάμε ίσως για το μοναδικό παίκτη από την ομάδα του Πειραιά που είναι αναντικατάστατος. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πόσα γκολ έχουν πετύχει οι ερυθρόλευκοι φέτος από στημένες φάσεις, όλες από τα πόδια του. Τον ρόλο του θα αναλάβει ο Φουστέρ, ο οποίος αρέσει πολύ στον Βαλβέρδε, κάτι που δεν κρύβει ούτε στις συζητήσεις του με δημοσιογράφους. Η εξήγηση είναι ότι ο μέσος του Ολυμπιακού πιέζει συνεχώς ψηλά τον αντίπαλο, σε αντίθεση με τον 35χρονο πλέον Ιμπαγάσα, δίνοντας πολύτιμες βοήθειες στον Τζιμπούρ. Είναι ο παίκτης που θα εκτελέσει κατά γράμμα το πλάνο του προπονητή του κι αυτό του έχει εξασφαλίσει σταθερή θέση στην ενδεκάδα των ερυθρολεύκων.Φυσικά ο Φουστέρ δεν είναι Ιμπαγάσα,δεν δίνει τον ίδιο ρυθμό στην ομάδα ούτε έχει την μπαλιά ακριβείας του κοντορεβυθούλη μέσου.

Ότι ανάλυση κι αν γίνει πριν το παιχνίδι ένα γρήγορο γκολ μπορεί να αλλάξει τα πάντα. Γι αυτό και θα περιμένουμε με ανυπομονησία να μιλήσουν οι πρωταγωνιστές στο χόρτο.Πρόκειται για ένα σπουδαίο παιχνίδι ανάμεσα στις δύο καλύτερες ομάδες της χώρας,οι οποίες έχουν πολλά να αποδείξουν η μία στην άλλη. Αμφότερες βρίσκονται σε καλή κατάσταση κι αυτό μας κάνει να αισιοδοξούμε ότι στο τέλος θα ευχαριστηθούμε καλό ποδόσφαιρο. Παρέα στο σπίτι και πίτσα-μπύρα λοιπόν το πρόγραμμα αύριο για όσους δεν πάνε στο Καραϊσκάκη..το gipedo365 θα είναι εκεί με πλούσιο φωτορεπορτάζ να ακολουθεί του αγώνα..


Χορηγος

Δημοσίευση σχολίου

  1. o kouinsi de pa na ginetai polemos pisw tou...de girnaei oute na koitaksei oxi na markarei!!!ara to back pisw apo ton kouinsi den tha exei kamia apolytws voithia ektos an tin parei apo kapoio amintiko xaf!

    solo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top