Menu

statharas statharas Author
Title: Ντέρμπυ με ξεκάθαρο φαβορί μετά από χρόνια..
Author: statharas
Rating 5 of 5 Des:
Με εξιτάρει το γεγονός ότι αυτό εδώ το κείμενο γράφεται πριν από τον αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Προφανώς και υπάρχει το ρίσκο να γράφω ...

Με εξιτάρει το γεγονός ότι αυτό εδώ το κείμενο γράφεται πριν από τον αγώνα Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός. Προφανώς και υπάρχει το ρίσκο να γράφω τελικά ‘’αρλούμπες’’ αφού ολόκληρος ο αγώνας θα έχει πάει διαφορετικά απ ότι τον περιμένω..καθόλου απίθανο να γίνει αυτό. Άλλωστε δεν είμαστε στο μυαλό των προπονητών απλά καταθέτουμε σκέψεις για το πώς βλέπουμε τις ομάδες. Θα δούμε το ντέρμπυ από την μεριά του φιλοξενούμενου Ολυμπιακού για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον επειδή για Παναθηναϊκό έχουμε γράψει φέτος και δεύτερον επειδή είναι η ομάδα που δεν πιστεύει κανένας ότι μπορεί να φτάσει στη νίκη. Σαφώς και μεγάλο φαβορί είναι οι πράσινοι –μετά από πολλά χρόνια υπάρχει σημαντική διαφορά στην ποιότητα των δύο ομάδων-πάμε όμως να δούμε πως βλέπουν το παιχνίδι οι ερυθρόλευκοι.

Τα πράγματα μέσα στο δικό μου το μυαλό για τον φετινό Ολυμπιακό είναι ξεκάθαρα και λίγο – πολύ τοποθετημένα γι αυτό και δεν χρειάζομαι το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό για να βγάλω συμπεράσματα. Σίγουρα το παιχνίδι στο Ο.Α.Κ.Α. είναι το πιο δύσκολο τεστ που καλείται η ομάδα των ερυθρολεύκων να περάσει. Είτε όμως το αποτέλεσμα είναι νίκη του Ολυμπιακού είτε ήττα αυτό δεν αλλάζει ένα πράγμα. Ότι φαβορί για το πρωτάθλημα, με τα τωρινά δεδομένα το τονίζω, παραμένει ο Παναθηναϊκός είτε με πλεονέκτημα έδρας είτε χωρίς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει τις δικές του πιθανότητες..όποιες κι αν είναι αυτές.

 Ο φετινός Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρο ότι δεν στήθηκε για να πάρει την Ευρωλίγκα, όπως και πέρσι άλλωστε. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς ένα πράγμα είχε στο μυαλό του το καλοκαίρι(πέρα από την Σερβία)..το πως θα καταφέρει τον Μάιο να κερδίσει τρεις φορές τον Παναθηναϊκό και να πάρει το πρωτάθλημα. Την Κυριακή είναι η πρώτη φετινή μάχη των δύο αιωνίων και θα φανούν οι πρώτες σκέψεις του Σέρβου κόουτς των ερυθρολεύκων. Βέβαια βλέποντας κανείς τους αγώνες των δύο ομάδων μπορεί να φανταστεί περίπου τι θα δει την Κυριακή στο παρκέ του Ο.Α.Κ.Α.

Ο Παναθηναϊκός έχει αδυναμίες που μπορούν να χτυπήσουν οι ερυθρόλευκοι. Καταρχήν όσο αδύναμος φαίνεται ο Χάινς στην άμυνα απέναντι στα ψηλά κορμιά των Βουγιούκα, Μάριτς και Μπατίστ άλλο τόσο πλεονέκτημα έχει στην επίθεση με τα γρήγορα πόδια του. Ο κοντός σέντερ του Ολυμπιακού είναι από τους πρώτους που φεύγουν στον αιφνιδιασμό, σημείο που νομίζω θα επιχειρήσει να χτυπήσει ο προπονητής των ερυθρολεύκων. Ο Παναθηναϊκός ίσως αναγκαστεί να στείλει πάνω του έναν παίκτη σαν τον Καϊμακόγλου ή ακόμα και τον Σάτο. Ακόμα ένα πλεονέκτημα που προσφέρει η παρουσία του Αμερικανού είναι  οι αλλαγές που μπορεί να κάνει σε όλα τα σκριν –αν φυσικά αποφασίσει να τα αντιμετωπίσει έτσι- καθώς μπορεί να μαρκάρει και κοντύτερους αντιπάλους. Σίγουρα όχι με μεγάλη επιτυχία, πολύ καλύτερα όμως από παίκτες στυλ Μάριτς, Παπαδόπουλου, Βουγιούκα.

Η ενέργεια είναι ένα κομμάτι που πρέπει να εκμεταλλευτεί ο Ολυμπιακός. Θεωρητικά  οι παίκτες του μπορούν να βγάλουν περισσότερη ενέργεια στο παρκέ κι αυτό είναι ένα στοιχείο που υπολόγιζε από την αρχή της χρονιάς ο Ντούσαν Ίβκοβιτς χτίζοντας μια τόσο νεανική ομάδα. Βέβαια, έχω την εντύπωση πως την Κυριακή στο ΟΑΚΑ θα δοθεί περισσότερος χρόνος στους μπαρουτοκαπνισμένους παίκτες της ομάδας. Παίκτες όπως όπως οι Σπανούλης, Παπαδόπουλος, Γλυνιαδάκης, Πελεκάνος και Άντιτς θεωρώ ότι θα πάρουν αρκετά λεπτά συμμετοχής. Σε αυτούς μπορούν να προστεθούν οι Παπανικολάου και Κέσελι, οι οποίοι επισκέφτηκαν πέρσι το ΟΑΚΑ τρεις φορές. Εφτά παίκτες δηλαδή στο σύνολο που είτε είναι πολύ έμπειροι είτε έχουν αγωνιστεί στο ΟΑΚΑ ξανά, αριθμός διόλου μικρός για μία τόσο νεανική ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός.

Η κούραση του Σπανούλη, η πίεση του Παναθηναϊκού κι η αντιμετώπιση του πικ εν ρολ

Το πρόβλημα επομένως δεν πιστεύω ότι είναι η απειρία γενικότερα της ομάδας αλλά η απειρία στην περιφέρεια αφού μετά τον Σπανούλη το χάος. Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα κλείσει τον Σπανούλη. Έχει αποδειχτεί πολλές φορές αυτό..ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που μπορεί να περιορίσει έναν παίκτη αν το θέλει, όποιος κι αν είναι αυτός, πόσο μάλλον τώρα που δεν έχει να ανησυχεί και για κανέναν άλλο. Ο Σπανούλης είναι αδιαμφισβήτητα σπουδαίος παίκτης, δεν παύει όμως να είναι κι άνθρωπος και κάποια στιγμή θα πρέπει να πάρει ανάσες. Αυτό μπορεί να συμβεί με δύο τρόπους: είτε να κάτσει στον πάγκο για λίγα λεπτά είτε να πάρει ανάσες μέσα από το παιχνίδι, κάτι ιδιαίτερα δύσκολο σε τέτοιου επιπέδου αναμέτρηση. Είτε στην πρώτη περίπτωση είτε στην δεύτερη κάποιος πρέπει να κατεβάσει με σταθερότητα και σιγουριά την μπάλα. Κι όχι απέναντι σε οποιαδήποτε άμυνα αλλά ίσως στην καλύτερη της Ευρώπης όσον αφορά την άμυνα στα ¾ του γηπέδου.

Μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το πώς θα αντιδράσουν οι ερυθρόλευκοι στην πίεση των γηπεδούχων, η οποία θα είναι αφόρητη από την αρχή του παιχνιδιού λογικά. Περιμένουμε να δούμε το πρέσιγκ στα ¾ του γηπέδου από τον Ομπράντοβιτς όπως έκανε και με την ΤΣΣΚΑ. Από την άλλη μπορεί σε αυτή την έδρα έχουμε δει πολλές φορές το γήπεδο να κατηφορίζει, ποτέ όμως αν δεν κάνω λάθος με τον Ντούσαν Ίβκοβιτς στον πάγκο των ερυθρολεύκων. Ο φετινός Ολυμπιακός όμως δεν έχει παίκτες με ..’’αυγά’’ στην περιφέρεια πλην Σπανούλη. Ή για να το πω καλύτερα αν θέλετε, αυτή την στιγμή που μιλάμε δεν έχουμε δείγμα γραφής για το αν οι περιφερειακοί των ερυθρολεύκων έχουν τα κότσια να ανταπεξέλθουν σε μία τέτοια έδρα.

Σημείο κατατεθέν του Παναθηναϊκού στη επίθεση είναι το πικ εν ρολ στην κορυφή της ρακέτας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος αντιμετώπισής του από την άμυνα των ερυθρολεύκων. Αποτελεί τυχαίο γεγονός ο τρόπος αντιμετώπισης των Γάλλων την Τετάρτη στο ΣΕΦ ή προετοιμασία για την Κυριακή; Θα δώσει τα σουτ στον παίκτη που παίρνει το σκριν ο Ίβκοβιτσ ή θα προτιμήσει να ρισκάρει με τα τεσσάρια του αντιπάλου; Μπορεί φυσικά να τα επιχειρήσει και τα δύο παίζοντας από πίσω όλα τα πικ εν ρολ του αντιπάλου πλην του Δημήτρη Διαμαντίδη. Έχει λογική να το κάνει αυτό ο προπονητής του Ολυμπιακού αφού με αυτόν τον τρόπο θα στοχεύσει να αφήσει εκτός κλίματος αγώνα τους υπόλοιπους παίκτες των πρασίνων που περιμένουν την δημιουργία φάσεων από το πικ εν ρολ. Καϊμακόγλου και Σμίθ μπορεί να μην γεμίζουν το μάτι στους απ έξω, να σημειώσουμε όμως ότι ο μεν πρώτος έχει 71% στα τρίποντα στην ευρωλίγκα, ο δε δεύτερος 50%.Για τον Παναθηναϊκό έχει τεράστια σημασία στο επιθετικό του παιχνίδι το τεσσάρι της ομάδας. Αν ο Ολυμπιακός επιλέξει να μην δώσει βοήθειες από εκεί αφού θα παίζει με πέρασμα κάτω από το σκριν κι επομένως δεν θα δημιουργούνται τρύπες στην άμυνα, αυτομάτως τους απομονώνει και τους βγάζει εκτός παιχνιδιού.

Σημεία κλειδιά για το ντέρμπυ κι η μπίλια που τελικά δεν έκατσε στο κόκκινο

Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη του παιχνιδιού θα έχει η ευστοχία των δύο ομάδων από τα 6,75. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να έχει ένα ποσοστό κοντά στο 40% αν θέλει να πάρει τη νίκη και κυρίως να βάλει τα πρώτα σουτ του παιχνιδιού. Άντιτς, Κέσελ και Πελεκάνος θα έχουν αρκετά ελεύθερα σουτ στην περιφέρεια. Το θέμα είναι αν θα τα βάλουν. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερο χώρο κινήσεων τόσο στον Σπανούλη όσο και στον Παπαδόπουλο στην ρακέτα ώστε να κάνουν το παιχνίδι τους.

Οι Πειραιώτες δύσκολα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν τους 65 πόντους επιθετικά με κακό ποσοστό στα τρίποντα. Υπάρχουν σημεία που παθαίνουν μπλακ άουτ κι έχουν πολύ κακές επιλογές. Ότι θα υπάρξουν νεκρά διαστήματα θεωρείται δεδομένο, ειδικά στο ΟΑΚΑ. Σε εκείνο το σημείο οι παίκτες του Ντούσαν Ίβκοβιτς πρέπει να στηριχθούν στην άμυνά τους. Ο Παναθηναϊκός ξέρει να εκμεταλλεύεται τα λάθη των αντιπάλων του και του αρκεί απλά ένα κακό πεντάλεπτο του Ολυμπιακού επιθετικά κι αμυντικά για να καθαρίσει το παιχνίδι.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού γνωρίζει καλά πώς να φτιάχνει την ψυχολογία των παικτών του για ένα τέτοιο παιχνίδι όπως κι ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς άλλωστε. Γι αυτό και ο Ντούντα δήλωσε -για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά- πως η ομάδα του έχει ένα εύκολο παιχνίδι την Κυριακή καθώς πάει χωρίς άγχος και πίεση. Οι γηπεδούχοι έχουν την πίεση της νίκης, το πρέπει του φαβορί αφού είναι η ομάδα που αγωνίζεται εντός έδρας. Τον Ολυμπιακό δεν τον υπολογίζει κανένας κάτι που σε τέτοια παιχνίδια συνήθως γυρνάει μπούμεραγκ αφού μιλάμε για δύο ομάδες με βαριά φανέλα.

Κι εκεί που όλα έδειχναν ιδανικά για τους ερυθρολεύκους κι η μπίλια έδειχνε να κάθεται στο κόκκινο ήρθε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα στη Γερμανία. Η ήττα των πρασίνων δηλώνει πολλά γι αυτούς που γνωρίζουν. Καταρχήν οι παίκτες του Ομπράντοβιτς κατεβαίνουν υποψιασμένοι την Κυριακή και χωρίς κανένα πλέον περιθώριο υποτίμησης του αντιπάλου. Αν υπήρχε ένα 5% ο Παναθηναϊκός να μπει στο γήπεδο λιγότερο συγκεντρωμένος από τον αντίπαλό του, πλέον δεν υπάρχει κανένα. Επίσης, μετά την ήττα από την Μπάμπεργκ οι πράσινοι μετρούν 2 σερί ήττες αφού δεν αγωνίστηκαν για το πρωτάθλημα το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε. Στα τόσα χρόνια που ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς βρίσκεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού, δεν θυμάμαι άλλη φορά που οι πράσινοι έκαναν τρεις ήττες σερί. Ίσως να έγινε μία φορά και να μου διαφεύγει …με ότι κι αν συνεπάγεται αυτό…

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω πως ένα τέτοιο παιχνίδι είναι απόλαυση να το παρακολουθήσεις χωρίς να υποστηρίζεις κάποια από τις δύο ομάδες ή ακόμα και να είσαι οπαδός κάποιας να το αντιμετωπίσεις όπως πρέπει. Είναι παιχνίδι που καθηλώνει αρκεί να ξέρεις να το ζήσεις είτε είσαι Ολυμπιακός είτε Παναθηναϊκός..έχω βρεθεί και στα δύο γήπεδα κι ένα παιχνίδι μεταξύ αυτών των δύο ομάδων στο μπάσκετ δεν θα το άλλαζα με τίποτα άλλο. Έχω βρεθεί και στο αντίστοιχο ποδοσφαιρικό παιχνίδι των δύο ομάδων –επίσης και στις δύο έδρες- αλλά δεν μπορώ να το συγκρίνω αντικειμενικά..άλλωστε είμαστε άρρωστοι μπασκετικοί!

Χορηγος

Δημοσίευση σχολίου

 
Top