Menu

elgaitan elgaitan Author
Title: Η αδικία, η ευκαιρία και το βαρέλι
Author: elgaitan
Rating 5 of 5 Des:
Μία ισοπαλία και δύο ήττες ο ευρωπαϊκός απολογισμός της εβδομάδας για τις ελληνικές ομάδες. Οι εντυπώσεις πάντως που έμειναν από τις ε...






Μία ισοπαλία και δύο ήττες ο ευρωπαϊκός απολογισμός της εβδομάδας για τις ελληνικές ομάδες. Οι εντυπώσεις πάντως που έμειναν από τις εμφανίσεις δεν αποτυπώνονται επάξια στα αποτελέσματα. Αφού ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση στο Λονδίνο, αλλά έφυγε χωρίς βαθμό στις αποσκευές του, κάτι που βάσει απόδοσης δικαιούται. Ο ΠΑΟΚ πήρε μία ισοπαλία που ισοδυναμεί με νίκη και έδωσε στον όμιλο τέτοια μορφή που η πρόκριση βρίσκεται στα χέρια (πόδια καλύτερα) των ποδοσφαιριστών του. Όσο για την ΑΕΚ; Απογοήτευση, απόγνωση και άκρατος προβληματισμός για τη συνέχεια. Ποια συνέχεια; Του πρωταθλήματος φυσικά, γιατί το Europa League μας τελείωσε για φέτος. Το χειρότερο για την Ένωση είναι ότι είναι αναγκασμένη να παίξει άλλα 4 παιχνίδια για τον θεσμό που ισοδυναμούν με τεράστια ταλαιπωρία κυρίως για τον κόσμο της που είναι απορίας άξιο πως αντέχει να παρακολουθεί αυτό το κάτι σαν ομάδα που εμφανίζεται στο χορτάρι.


Δυο λόγια για τους αγώνες

Άρσεναλ-Ολυμπιακός

Στο Λονδίνο εμφανίστηκε ο ευρωπαίος Ολυμπιακός που σχεδίαζε από την αρχή του καλοκαιριού ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο Βάσκος είναι προπονητής που δεν συνηθίζει να αλλάζει τα χαρακτηριστικά της ομάδας του με βάσει τη δυναμικότητα του αντιπάλου και γι’ αυτό είχε προαναγγείλει ότι οι ερυθρόλευκοι θα αγωνιστούν στο Champions League με το ίδιο σχέδιο που αγωνίζονται και στο ελληνικό πρωτάθλημα. Πίεση ψηλά, κατοχή μπάλας και επιθέσεις με πολλούς παίκτες από τις πίσω γραμμές. Το εγχείρημα ήταν εξαρχής μεγάλου ρίσκου διότι με τέτοιο παιχνίδι όσο εύκολα μπορείς να επιβληθείς του αντιπάλου σου, ακόμα ευκολότερα μπορείς να διασυρθείς. Αυτού του είδους το «δίκοπο μαχαίρι», το είδαμε στην πράξη και την Τετάρτη το βράδυ. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε με στόχο να κλέψει μπάλες ψηλά από την ασταθή άμυνα-κέντρο των Λονδρέζων. Τζιμπούρ, Μιραλάς, Φουστέρ αλλά και οι Ιμπαγάσα, Φέισα και Ορμπάιθ πίεσαν ψηλά για να κερδίσουν μπάλες όσο πιο κοντά στην περιοχή της Άρσεναλ γινόταν. Το κατάφεραν αρκετές φορές αλλά δεν ευτύχησαν να σκοράρουν πρώτοι. Το παιχνίδι είχε τέτοια μορφή που ξεγέλασε τους παίκτες του Ολυμπιακού, οι οποίοι δεν δίσταζαν να κατεβαίνουν όλο και περισσότερο προς τα καρέ των γηπεδούχων. Το ρίσκο εδώ ήταν πολύ μεγάλο γιατί τα κενά που έμεναν στα μετόπισθεν του θρύλου ήταν τεράστια. Και κόντρα σε μία Αγγλική ομάδα που ξέρει το γρήγορο τρανζίσιον (τη μεταφορά μπάλας δηλαδή από άμυνα σε επίθεση) πάρα πολύ καλά, αυτό θα τα πληρώσεις. Η Άρσεναλ δημιουργούσε κινδύνους και σκόραρε το 2ο τέρμα της κατ’ αυτόν τον τρόπο. Έσπασε την πίεση του Ολυμπιακού και βρήκε την άμυνά του ελλειπή. Παρόλα αυτά οι Πειραιώτες έδειξαν πίστη στο πλάνο του προπονητή τους και αρχικά κατάφεραν να μειώσουν σε 2-1, ενώ στο δεύτερο ημίχρονο έχασαν ευκαιρίες να ισοφαρίσουν με κυριότερη το δοκάρι στο υπέροχο φαλτσαριστό σουτ του Τοροσίδη. Ευκαιρίες έχασε και η Άρσεναλ να διευρύνει το προβάδισμά της. Είπαμε, οι χώροι στην άμυνα του Ολυμπιακού, υπήρχαν σε αφθονία.
Και δυο λόγια για τον Βαλβέρδε: Έχοντας παρακολουθήσει όλα τα επίσημα παιχνίδια του Ολυμπιακού, καταλήγω στο συμπέρασμα ότι οι τύχες των ερυθρόλευκων θα ήταν καλύτερες αν είχαν έναν τεχνικό διευθυντή που να μπορούσε να συνεργαστεί με τον προπονητή στον καταρτισμό του ρόστερ. Και εξηγούμαι. Ο Βαλβέρδε ξεκίνησε και «ενηλικιώθηκε» σαν προπονητής στην Μπιλμπάο. Στην ομάδα που δεν της επιτρέπει η ιδεολογία της, να αγωνίζεται με ποδοσφαιριστές που δεν είναι Βάσκοι. Άρα μοναδική επιλογή είναι η αξιοποίηση των ακαδημιών και του υπάρχοντος ρόστερ. Μεταγραφικός σχεδιασμός δεν υπάρχει γιατί δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές παικτών. Ο Ερνέστο λοιπόν έχει μάθει να δουλεύει με ότι του δίνουν. Αυτό σε άλλες ομάδες εκτός του Μπιλμπάο είναι ευχή και κατάρα. Ευχή για όποιον πρόεδρο και ομάδα δεν μπορεί να κάνει μεταγραφές λόγω έλλειψης χρημάτων και κατάρα για μια ομάδα που έχει τη διάθεση να βοηθήσει τον προπονητή στο έργο του αποκτώντας ποδοσφαιριστές αξίας. Ο Ολυμπιακός και ο Μαρινάκης στην προκειμένη περίπτωση, ήθελαν να φέρουν παίκτες προς βοήθεια του προπονητή αλλά ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να αξιοποιήσει στο μέγιστο αυτή τη δυνατότητα. Κι εδώ μπαίνει ο ρόλος του τεχνικού διευθυντή, ο οποίος αφού θα κατανοούσε τον τρόπο που θέλει ο προπονητής να αγωνίζεται θα έψαχνε την αγορά και με τα λεφτά του προέδρου θα έφερνε παίκτες που θα εξυπηρετούσαν τα σχέδιο του Βαλβέρδε. Γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι οι Φέισα, Μακούν Αμπντούν κλπ. είναι επιλογές του Βάσκου. Καλοί ποδοσφαιριστές είναι, επιλογές του όμως ΟΧΙ.


Ρούμπιν Καζάν-ΠΑΟΚ

Ο ΠΑΟΚ του Σάντος με το 0 στα μετόπισθεν και το 1 γκολ κουτσά στραβά μπροστά, μας χαιρέτισε και ο νέος ΠΑΟΚ του over είναι προ των πυλών και μας κλείνει πονηρά το μάτι. Ο Μπόλονι σιγά σιγά προσθέτει τη δικιά του πινελιά στο κάδρο της ομάδας. Μια πινελιά που αν μη τι άλλο κάνει την εικόνα πολύ ελκυστική. Παιχνίδι από τις πτέρυγες, δημιουργία φάσεων, βελτίωση παικτών (χαρακτηριστικά παραδείγματα  οι Έτο , Αρίας, Φωτάκης και Αθανασιάδης) είναι κάποια από τα προσεχώς που βλέπουμε σε κάθε παιχνίδι του δικεφάλου. Ο χρόνος που περνάει μόνο καλό κάνει στην ομάδα που θα αφομοιώνει όλο και περισσότερο στο DNA της τα θέλω του προπονητή. Ο ΠΑΟΚ με το γκολ του Φωτάκη πήρε έναν βαθμό που ισοδυναμεί με μισή πρόκριση. Είχα γράψει μετά τον αγώνα με την Τότεναμ, ότι ο δικέφαλος θα παίξει την πρόκριση στο Καζάν και καλείται να μην χάσει για να έχει ελπίδες, Όπερ και εγένετο. Η κατάσταση στον όμιλο τώρα έχει ως εξής:
  •  Τότεναμ 4
  •   Ρούμπιν 4
  •  ΠΑΟΚ 2
  •  Σάμροκ 0
Θεωρώ δεδομένο ότι οι Ιρλανδοί θα χάσουν σε όλα τα παιχνίδια τους. Ας υποθέσουμε ότι Ρούμπιν και ΠΑΟΚ χάνουν στο Λοδίνο από την Τότεναμ και ότι η Ρούμπιν παίρνει το τρίποντο με τους Άγγλους στη ρωσία. Ο ΠΑΟΚ έχει την ΕΥΚΑΙΡΙΑ με νίκη επί της Ρούμπιν την τελευταία αγωνιστική στην Τούμπα να κλειδώσει την πρόκριση. Η βαθμολογία τότε θα έχει ως εξής;
  • Τότεναμ 13
  • ΠΑΟΚ 11
  • Ρούμπιν10
  • Σάμροκ 0
Πέραν των λαθών που έγιναν από τους παίκτες του ΠΑΟΚ και τις όποιες αδυναμίες στο παιχνίδι τους, ενδεικτική φάση για αυτό που χτίζει ο Μπόλονι είναι η τελευταία. Στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων με τον δικέφαλο να έχει στο χέρι το θεμιτό αποτέλεσμα, ο Τσιρίλο κλέβει την μπάλα στο χώρο του κέντρου και εφορμά στην αντίπαλη περιοχή. Ο Φωτάκης σπάει την μπάλα στον Γεωργιάδη κι αυτός σεντράρει. Το γκολ δεν μπήκε, αλλά ο ΠΑΟΚ είχε στην περιοχή στην ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ φάση του αγώνα με θετικό αποτέλεσμα στα χέρια του 4 παίκτες: Τσιρίλο, Αθανασιάδης, Ίβιτς και Φωτάκης ενώ ο Βιερίνια κατέφθασε δευτερόλεπτα αργότερα στο σημείο. Ξεκάθαρο δείγμα ότι ο δικέφαλος πλέον δεν φοβάται να επιτεθεί ακόμα και όταν δεν είναι απαραίτητο…

ΑΕΚ-Στουρμ Γκρατς

Βαρέλι δίχως πάτο μοιάζει η ΑΕΚ. Ομάδα δίχως αρχή μέση και τέλος κατάφερε (γιατί περι κατορθώματος πρόκειται) να χάσει το προβάδισμα που είχε μέχρι το 87 και να ηττηθεί με 2-1 από μία ομάδα που στο ελληνικό πρωτάθλημα θα πάλευε για τη σωτηρία της, Η φετινή ΑΕΚ πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα προς αποφυγή για όλους τους εκκολαπτόμενους προπονητές. Ο Χιμένεθ δεν έχει καταφέρει να δώσει ταυτότητα στην ομάδα. Δεν έχει πλάνο ανάπτυξης αλλά ούτε και πλάνο άμυνας η οποία μοιάζει με ελβετικό τυρί. Περαιτέρω σχόλια δεν σηκώνει η κατάσταση στο αγωνιστικό κομμάτι της ομάδας. Το ρεπορτάζ της Ένωσης χθες μιλούσε για σκέψεις απομάκρυνσης του προπονητή. Όταν δεν έχεις μαντήλι να κλάψεις και σου λείπουν τα λεφτά ακόμα και για την προκαταβολή που θα δώσεις για να πάρεις κάποιον παίκτη από τον Βόλο και την Καβάλα, είναι άστοχο να συζητάς για υπέρογκες αποζημιώσεις. Αυτό που εγώ βλέπω πιο εφικτό είναι,  τα λεφτά για την αποζημίωση του Ισπανού, αντί να τα δώσουν εκεί, να τα δώσουν για δύο μεταγραφές. Και συγκεκριμένα για τον Ντιέ και τον Οικονόμου της Καβάλας. Με αυτές τις προσθήκες η ΑΕΚ θα μπορέσει να σουλουπωθεί και να αποκτήσει και ένα αγωνιστικό πλάνο. Μία ενδεκάδα με: Αραμπατζή στο τέρμα, Δέλλα-Μανωλά-Καράμπελα-Κοντοέ στην άμυνα με εναλλακτικές τους Κάλλα,Οικονόμου,Γεωργέα, κέντρο με 3 αμυντικά χαφ τους Βάργκας-Μάκο-Ντιέ και μπροστά τους έναν εκ των Λεονάρντο και Κάρλος και επιθετικό δίδυμο τους Γκούντγιονσεν και Μπέλεκ με εναλλακτική τους Λυμπερόπουλο και Σιαλμά. Ένα αξιοπρεπέστατο 4-4-2 με ρόμβο στο κέντρο. Πέρυσι δούλεψε μια χαρά για την Ένωση. Γιατί όχι και φέτος:::


Υ.Γ. Περιμένω με ανυπομονησία το κυριακάτικο παιχνίδι μεταξύ Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ. Έχω μεγάλη περιέργεια να δω πως θα το προσεγγίσουν τακτικά οι δύο προπονητές και πως θα διαχειριστούν την κόπωση του μεσοβδόμαδου ευρωπαϊκού αγώνα.

Χορηγος

Δημοσίευση σχολίου

 
Top