Menu

Petrildo Petrildo Author
Title: Τα οικονομικά της Άρσεναλ μέσα από 21 ερωτήσεις (Μέρος 1ο)
Author: Petrildo
Rating 5 of 5 Des:
Μία στήλη που ασχολείται με το επιχειρηματικό-οικονομικό κομμάτι του ποδοσφαίρου . . . Μόλις πριν από λίγους μήνες η Άρσεναλ στόχευε ...

Μία στήλη που ασχολείται με το επιχειρηματικό-οικονομικό κομμάτι του ποδοσφαίρου . . .





Μόλις πριν από λίγους μήνες η Άρσεναλ στόχευε ψηλά, δεδομένου ότι είχε ακόμα σοβαρές πιθανότητες να κερδίσει τρόπαια σε 4 διοργανώσεις. Ωστόσο, μία ήττα στα τελευταία λεπτά από την Birmingham για τον τελικό του Carling Cup ξεκίνησε μία σειρά δυσάρεστων γεγονότων. Ο αποκλεισμός από την Barcelona για το Champions League ίσως και να ήταν κάτι αναμενόμενο, παρά τις όποιες ελπίδες είχαν δημιουργηθεί μετά από τη νίκη με 2-1 στο πρώτο παιχνίδι, αλλά η πτώση της απόδοσης της ομάδας στην Premier League ήταν λιγότερο κατανοητή.


Οι φίλαθλοι δεν ήταν καθόλου ικανοποιημένοι από την απόφαση του συλλόγου να αυξήσει τις τιμές των εισιτηρίων κατά 6.5%  μετά το τέλος άλλης μιας απογοητευτικής σεζόν, πόσο μάλλον όταν παρασκηνιακά υπήρχε η φημολογία εξαγοράς της από μία από τις πλουσιότερες οντότητες στον κόσμο, τον Stan Kroenke. Η διάθεσή τους φυσικά και δε βελτιώθηκε μετά την πώληση των δύο καλύτερων παικτών της το καλοκαίρι (Cesc Fabregas και Samir Nasri).

Παρόλο που υπήρχαν βάσιμοι λόγοι γι’ αυτές τις αποχωρήσεις (ο Fabregas ήθελε να επιστρέψει στην ομάδα της πατρίδας του – ο Nasri έμπαινε στο τελευταίο έτος του συμβολαίου του), αυτό έδειχνε μια ομάδα σε φθίνουσα κατάσταση, ενώ παράλληλα τοποθετούσε στην Arsenal την ταμπέλα της ομάδας προς πώληση. Όπως είχε πει και ο προπονητής της ομάδας Arsene Wenger μερικές εβδομάδες νωρίτερα, “Φανταστείτε το χειρότερο σενάριο, ότι χάνουμε τους Fabregas και Nasri. Δε μπορείς να πείσεις τον κόσμο ότι είσαι φιλόδοξος μετά από αυτό.”


Αυτό ήταν ένα πικρό χάπι που έπρεπε να καταπιεί, το οποίο όμως θα μπορούσε να γλυκάνει με την άφιξη παικτών παγκοσμίας κλάσης ως αντικαταστάτες. Οι φήμες έκαναν λόγο για δελεαστικές προτάσεις σε παίκτες όπως οι Eden Hazard, Yann M’Vila, Mario Gotze, Juan Mata και Santi Cazorla, αλλά οι οπαδοί θα έπρεπε να συμβιβαστούν με τις αφίξεις της τελευταίας στιγμής παικτών όπως οι Mikel Arteta, Yossi Benayoun, Per Mertesacker, Andre Santos και Park Chu-Young. Καλοί παίχτες, χωρίς αμφιβολία, αλλά όχι οι παίκτες που θα ανεβάσουν ένα επίπεδο παραπάνω την Arsenal. Αυτές οι μεταγραφές τις τελευταίας ημέρας χαρακτηρίστηκαν ως κινήσεις απελπισίας και όχι βασισμένες σε κάποιο πλάνο.

Τα πρώτα σημάδια για τη νέα Άρσεναλ δεν ήταν ελπιδοφόρα, μιας και ο σύλλογος έχει υποστεί το χειρότερο ξεκίνημά του για πάνω από 50 χρόνια. Παρά το γεγονός ότι ο σύλλογος έχει πάει αρκετά καλά στο Champions League, με μία ισοπαλία εκτός έδρας με την Borussia Dortmund και μία νίκη εντός κατά του Ολυμπιακού οι εμφανίσεις της δεν συνοδεύτηκαν από το σύνηθες passing game. Στην Premier League τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα με 4 ήττες στα πρώτα 7 παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένου ενός ταπεινωτικού 8-2 από την Manchester United, μία απίστευτη ήττα με 4-3 από την Blackburn και η πιο οδυνηρή απ’ όλα, το 2-1 με αντίπαλο την Tottenham στο ντέρμπι του Βόρειου Λονδίνου.

Το στήριγμα της Άρσεναλ βρισκόταν πάντα στο αυτοτροφοδοτούμενο επιχειρηματικό μοντέλο της, του οποίου οι επιδόσεις προκαλούσαν φθόνο στους άλλους συλλόγους. Ωστόσο, ακόμα κι εδώ, τα πράγματα φαίνεται να έχουν πάρει μία τροπή προς το χειρότερο στα πρόσφατα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν για το 2011, παρουσιάζοντας μια πτώση των εσόδων από 380 εκ. λίρες σε 256 εκ. και κέρδη προ φόρων μειωμένα από 56 εκ. λίρες σε 15 εκ. Σαφώς, αυτό απέχει πολύ από την καταστροφή, αλλά αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος των κερδών της Arsenal τα τελευταία 3 χρόνια (2008 – 37 εκ. λίρες, 2009 – 46 εκ. λίρες, 2010 – 56 εκ. λίρες), είναι μια αρκετά μεγάλη πτώση.


Όπως λέει και ο τίτλος του άρθρου, ας ρίξουμε μία πιο προσεκτική ματιά στους παράγοντες πίσω από τους αριθμούς με 21 ερωτήσεις.

1. Γιατί τα κέρδη παρουσίασαν τόσο μεγάλη πτώση;

Υπάρχουν δύο τμήματα στην επιχείρηση της Άρσεναλ. Τα κέρδη από ανάπτυξη ακινήτων προ φόρων στην πραγματικότητα αυξήθηκαν κατά 2 εκ. λίρες από 11.000.000 σε 13.000.000, ενώ το ποδοσφαιρικό τμήμα έπεσε δραματικά κατά 43 εκ. λίρες από 45.000.000 σε μόλις 2.000.000. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η έκθεση από τον διευθύνων σύμβουλο Ivan Gazidis, η οποία αποδίδει εν μέρει τα χαμηλά κέρδη σε μια “μείωση του επιπέδου των έκτακτων κερδών… από τις επιχειρήσεις ακινήτων”, αλλά, παρόλο που τα έσοδα ήταν πολύ λιγότερα, το κέρδος είναι σαφώς μεγαλύτερο μετά την επιστροφή του ποσού της τάξης των 8.000.000 λιρών από την πρόβλεψη απομείωσης  και την μείωση κατά 4.000.000 λιρών των τόκων που καταβάλλονται, καθώς το σύνολο του περιουσιακού χρέους έχει εκκαθαριστεί.

Ο κύριος λόγος για την τεράστια μείωση των κερδών στο ποδοσφαιρικό τμήμα είναι το πολύ χαμηλότερο κέρδος από τις πωλήσεις παικτών, το οποίο μειώθηκε από 38 εκ. λίρες το 2010 (κατά κύριο λόγο από τις πωλήσεις των Emmanuel Adebayor και Kolo Toure στην Manchester City) σε 6 εκ. λίρες το 2011 (σε μεγάλο βαθμό από την πώληση του Eduardo στη Shakhtar Donetsk). Οι ακριβές πωλήσεις των Fabregas, Nasri, Clichy και Eboue δε συμπεριλήφθηκαν στα αποτελέσματα του 2011, δεδομένου ότι έλαβαν χώρα μετά το λογιστικό κλείσιμο της 31ης Μαΐου.

Ωστόσο, το λειτουργικό κέρδος επίσης μειώθηκε κατά 11 εκ. λίρες από 20.000.000 σε 9.000.000, καθώς τα έσοδα ήταν σταθερά στα 225 εκ. λίρες, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 12% από 111.000.000 σε 124.000.000 λίρες. Παρόλο που οι αποσβέσεις παικτών ήταν 3 εκ. λιγότερα, λόγω των περιορισμένων επενδύσεων σε νέους παίκτες, αυτό αντισταθμίστηκε από τα 3 εκ. των έκτακτων δαπανών που σχετίζονταν με την εξαγορά του συλλόγου.

2. Εξακολουθεί η επιχείρηση του ποδοσφαίρου να είναι επικερδής;

Ναι, αλλά τα πρόσφατα κέρδη των 2.000.000 τονίζουν το κατά πόσο εξαρτάται το επιχειρηματικό πλάνο από τις πωλήσεις παικτών. Εξαιρώντας τα 6.000.000 κέρδος από αυτή τη δραστηριότητα θα οδηγούμασταν σε απώλεια της τάξης των 4 εκ. λιρών, εν μέρει λόγω των ετήσιων τόκων των 14 εκ. λιρών που έπρεπε να καλύψει ο σύλλογος από την μετακίνησή του στο Emirates Stadium.

Αν η Άρσεναλ δεν ήταν τόσο οικονομικά “έξυπνη” στη μεταγραφική αγορά τα κέρδη της θα ήταν πολύ χαμηλότερα. Για παράδειγμα, το τεράστιο ποσό κέρδους των 56 εκ. λιρών για το έτος που μας πέρασε, περιελάμβανε 11 εκ. λίρες από την ιδιοκτησιακή ανάπτυξη και 38 εκ. λίρες από τις πωλήσεις παικτών. Χωρίς αυτούς τους έκτακτους παράγοντες, το καθαρό κέρδος του ποδοσφαιρικού τμήματος θα ήταν μόλις 7 εκ. λίρες.

Είναι αλήθεια ότι η Άρσεναλ δημιούργησε ακόμα ένα υγιές κέρδος μετρητών από εργασίες ύψους 46 εκ. λιρών το 2011, αν και 11 εκ. λιγότερα από το προηγούμενο έτος, αλλά αυτό δεν καλύπτει τα έξοδα των μη ταμειακών ροών όπως είναι οι αποσβέσεις παικτών, οι οποίες πρέπει να απορροφηθούν μέσω των πληρωμών του ενεργητικού.

3. Η κερδοφορία της Άρσεναλ δεν είναι ικανοποιητική;

Κάθε άλλο. Ο πρόεδρος Peter Hill-Wood παρατήρησε, “Είχαμε μια ισχυρή οικονομική απόδοση, παρουσιάζοντας ένα ακόμα κερδοφόρο σύνολο των ετήσιων αποτελεσμάτων”. Στον ιδιαίτερα απαιτητικό κόσμο του ποδοσφαίρου, πολύ λίγοι σύλλογοι κάνουν λεφτά στην πραγματικότητα, όπως μπορεί να διαπιστωθεί με την εξέταση των αποτελεσμάτων του περασμένου έτους, όταν μόνο τέσσερις ομάδες στην Premier League ήταν κερδοφόρες. Η Arsenal πολύ μπροστά από τις υπόλοιπες με 56 εκ. λίρες, οι Wolverhampton Wanderers με 9 εκ. λίρες, η West Bromwich Albion με 0.5 εκ. λίρες και η Birmingham City με 0.1 εκ. λίρες.

Αυτό τονίζεται από τις τεράστιες απώλειες που έχουν παρουσιάσει οι αιώνιοι αντίπαλοι της Arsenal: Chelsea 70 εκ. λίρες, Manchester United 80 εκ. λίρες και η πιο πρόσφατη Manchester City 121 εκ. λίρες. Για να είμαστε δίκαιοι προς τη United, οι απώλειές της περιλαμβάνουν πολλά έκτακτα έξοδα που σχετίζονται με την αναδιάρθρωση των δανείων της, ενώ πρόσφατα ανακοίνωσαν 30 εκ. λίρες κέρδη προ φόρων για το 2011.

Για να υπογραμμίσουμε την εστίαση της Άρσεναλ στο οικονομικό κομμάτι, θα πρέπει να πούμε ότι τα κέρδη που υπολογίζονται για το έτος 2011/12 θα πρέπει να είναι συγκλονιστικά αν λάβουμε υπόψιν και τις πωλήσεις παικτών του φετινού καλοκαιριού.

4. Γιατί τα έσοδα πέφτουν τόσο πολύ;

Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 124 εκ. λίρες από 380.000.000 σε 256.000.000, αλλά τα έσοδα από το τμήμα του ποδοσφαίρου στην πραγματικότητα ελαφρώς αυξήθηκαν κατά 2 εκ. λίρες από 223.000.000 σε 225.000.000, οπότε η πτώση ήταν εντελώς λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της ανάπτυξης ακινήτων, οι οποίες μειώθηκαν κατά 126 εκ. λίρες από 157.000.000 σε 30.000.000.

Η επιχείρηση Highbury Square κορυφώθηκε πέρυσι με την πώληση 362 διαμερισμάτων αξίας 134 εκ. λιρών συν τη διάθεση του έργου κοινωνικής στέγασης του Queensland Road για 23 εκ. λίρες. Φέτος μόνο 69 διαμερίσματα πωλήθηκαν, καθώς ο σύλλογος “επικεντρώθηκε στην τιμή και όχι στο ξεπούλημα των υπόλοιπων διαμερισμάτων με τον ταχύτερο δυνατό ρυθμό”.

5. Είναι η εταιρία ακινήτων τελειωμένη;

Όχι ακριβώς, αλλά είναι κοντά στο τέλος της. Μόνο 16 από τα αρχικά διαμερίσματα του Highbury Square απομένουν προς πώληση, αν και 21 επιπλέον κτίσματα στα πλαίσια της ανάπτυξης θα είναι διαθέσιμα από την άνοιξη του 2012.

Πριν από τρεις μήνες, το τμήμα της αγοράς κατοικιών του Queensland Road πουλήθηκε στη Barratt, εν τούτοις τα έσοδα και οι δαπάνες που συνδέονται με αυτή την εξέλιξη θα αναγνωριστούν στα λογιστικά βιβλία μόνο όταν συμβεί η νόμιμη οριστικοποίηση. Αυτό εκτιμάται ότι θα είναι το καλοκαίρι του 2012, οπότε θα συμπεριληφθεί μόνο στα αποτελέσματα του 2012/13. Οι οικονομικές λεπτομέρειες αυτής της πώλησης δεν έχουν κυκλοφορήσει, αλλά τα News of the World εκτιμούν την αξία στα 25 εκ. λίρες για την Άρσεναλ.

Συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με το τμήμα σχεδιασμού του συμβουλίου του Islington σχετικά με τις δύο ιδιοκτησίες που απομένουν στο Hornsey Road και το Halloway Road.

Είναι σημαντικό ότι, ανεξάρτητα από το λογιστικό χειρισμό, αυτές οι εξελίξεις θα παράγουν ένα χρήσιμο κομμάτι μετρητών, το οποίο υπολογίζεται στα 40 εκ. λίρες σύνολο από τους Arsenal Supporters’ Trust. Σχολιάζοντας τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα, ο Ivan Gazidis σημείωσε ειδικά αυτό τον παράγοντα, “Η επιχείρηση ακινήτων μας δεν έχει οφειλές, το οποίο σημαίνει ότι κάθε νέα πώληση ακινήτου μεταφράζεται σε μετρητά, κάτι που είναι πολύ θετικό για το μέλλον.


Μέρος 2ο

Χορηγος

Δημοσίευση σχολίου

 
Top