Menu

elgaitan elgaitan Author
Title: Απόδειξη ανωτερότητας (video)
Author: elgaitan
Rating 5 of 5 Des:
Κατώτερο των προσδοκιών ήταν το ντέρμπυ στο Καραϊσκάκη, καθώς ο Ολυμπιακός επικράτησε του ΠΑΟΚ ευκολότερα απ’ ότι δείχνει το τελικό 2-1, σ...


Κατώτερο των προσδοκιών ήταν το ντέρμπυ στο Καραϊσκάκη, καθώς ο Ολυμπιακός επικράτησε του ΠΑΟΚ ευκολότερα απ’ ότι δείχνει το τελικό 2-1, σκορ που διαμορφώθηκε στο πρώτο ημίχρονο. Ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά με την αύρα του γηπεδούχου και την ορμή που του έδωσε η κερκίδα και πίεσε τον δικέφαλο, προσπαθώντας από νωρίς να επιβάλλει τον ρυθμό του. Ο Βαλβέρδε, με την ίδια ενδεκάδα που παρέταξε στο Λονδίνο, προσπάθησε να πιέσει ψηλά τους φιλοξενούμενους και να εκμεταλλευτεί τα κλεψίματα κοντά στην περιοχή του Κρέσιτς. Ο ΠΑΟΚ αδυνατούσε να κρατήσει τη μπάλα και αναπόφευκτα έχασε μέτρα στο γήπεδο. Ο ρυθμός έγινε πολύ γρήγορος, γεγονός που βόλευε τους ερυθρόλευκους. Οι γηπεδούχοι, παρά τα μεγάλα ποσοστά κατοχής της μπάλας, δεν είχαν καταφέρει να απειλήσουν ουσιαστικά την άμυνα του ΠΑΟΚ κι έτσι φτάσαμε στο 24ο λεπτό, χρονικό σημείο στο οποίο ο δικέφαλος άνοιξε το σκορ με γκολ του Μπαλάφα. Το γκολ αυτό ήρθε κόντρα στη ροή του αγώνα αφού οι παίκτες του Βαλβέρδε ήλεγχαν πλήρως το παιχνίδι. Αλλά παρά το ψυχολογικό «mismatch», οι πειραιώτες πάτησαν ακόμα περισσότερο γκάζι και κατάφεραν να γυρίσουν το σκορ πριν τελειώσει το ημίχρονο με κεφαλιές των Φουστέρ στο 35 και Τζιμπούρ στο 41. Στο δεύτερο ημίχρονο, από τα αποδυτήρια μαζί με τις ομάδες εμφανίστηκε και η κούραση των μεσοβδόμαδων ευρωπαϊκών αγώνων. Ο Βαλβέρδε, με το σκορ υπέρ της ομάδας του, έδωσε εντολή στους παίκτες του να ρίξουν στροφές. Στον αντίποδα, ο ΠΑΟΚ ήθελε αλλά δεν μπορούσε. Ο δικέφαλος παρόλο που έχανε με 2-1, συνέχιζε να μην μπορεί να κρατήσει την μπάλα. Το γνωστό παιχνίδι του Μπόλονι από τις πτέρυγες δεν βγήκε και η επιθετική ανάπτυξη των φιλοξενούμενων περιορίστηκε στις «καμινάδες» του Τσιρίλο. Ούτε ο Ίβιτς που πέρασε ως αλλαγή στη θέση του Φωτάκη μπόρεσε να δώσει λύση στο πρόβλημα. Δεν κινδύνευσε ο Κοστάντζο παρά μόνο στην τελευταία φάση του αγώνα, εκεί που ο Γεωργιάδης από το ύψος του πέναλτι δεν κατάφερε να νικήσει τον αργεντινό τερματοφύλακα. Στη φάση του 95, λίγο ήθελε να είχαμε «εμφράγματα» στο Καραϊσκάκη, αφού με βάση την εικόνα του αγώνα, ο βαθμός της ισοπαλίας για τον ΠΑΟΚ θα ισοδυναμούσε με ποδοσφαιρική «κλοπή».



Τα πλάνα των προπονητών

Ο Μπόλονι παρέταξε τον ΠΑΟΚ με το γνωστό 4-2-3-1. Ο Τσιρίλο αντικατέστησε τον Κοντρέρας και ο Μπαλάφας τον Αρίας. Το επιθετικό πλάνο ήταν το γνωστό. Συνεργασίες από τα πλάγια με τα μπακ να ανεβαίνουν και να συνεργάζονται με τους εξτρέμ και τα εσωτερικά χαφ δημιουργώντας τριγωνάκια. Ο Γκαρσία μοίραζε το παιχνίδι στις πλευρές ή έψαχνε τις κινήσεις του Σαλπιγγίδη και του Βιερίνια στην πλάτη των πλάγιων μπακ του Ολυμπιακού. Διαβασμένος ο Βαλβέρδε, εξουδετέρωσε τόσο τον Σαλπιγγίδη όσο και τον Βιερίνια. Με τους Φέισα και Ορμπάιθ να ντουμπλάρουν και να βοηθούν στα μαρκαρίσματα των αντίπαλων εξτρέμ, ο Βάσκος εκμεταλλεύτηκε τόσο την κούραση του Φωτάκη που δεν εκμεταλλεύτηκε τα κενά που έμεναν στον άξονα, όσο και την εξαιρετική μέρα στην οποία βρέθηκαν οι Χολέμπας και Τοροσίδης (ιδιαίτερα αυτός). Μοιραίο αποτέλεσμα να  απομονωθεί  ο Αθανασιάδης που δεν απείλησε παρά μόνο στη φάση του 53ου λεπτού όταν του πήρε τη μπουκιά από το στόμα ο Μέλμπεργκ.

Επιθετικά ο Βαλβέρδε επιστράτευσε ένα τρικ που εκ του αποτελέσματος του έδωσε και τη νίκη. Ξεκίνησε με διάταξη 4-2-3-1. Όταν έκανε επίθεση, η πρώτη ζώνη άμυνας του ΠΑΟΚ, άφηνε τα στόπερ να κατεβάζουν την μπάλα και μάρκαρε χώρο αλλά και τους παίκτες που περίμεναν την πάσα από τους Μέλμπεργκ και Μαρκάνο. Ο Βάσκος το είδε και έδωσε εντολή στο δίδυμο των στόπερ του να κάνουν παιχνίδι και να προωθούνται. Οι Τοροσίδης και Χολέμπας κατέβαιναν όλη την πλευρά εκμεταλλευόμενοι τους χώρους που τους έδιναν τα εξτρέμ του Ολυμπιακού. Οι Φουστέρ και Μιραλάς είχαν εντολή να συγκλίνουν και να κινούνται στο χώρο μεταξύ των αμυντικών χαφ και των στόπερ του ΠΑΟΚ. Αποτέλεσμα ήταν να μπερδεύεται η άμυνα του δικεφάλου, να μην βγαίνουν τα μαρκαρίσματα και να «κυκλοφορούν» ελεύθεροι οι ερυθρόλευκοι λίγα μόλις μέτρα από την εστία του Κρέσιτς. Το πρόβλημα γινόταν μεγαλύτερο όταν ερχόταν και ο Τζιμπούρ στον ίδιο χώρο. «Μαέστρος» ο Ιμπαγάσα, μοίραζε το παιχνίδι σωστά στο σημείο που υπήρχε το πλεονέκτημα κάθε φορά για τον Ολυμπιακό.  



Το ματ του Βαλβέρδε με εικόνα

Δείτε στη φάση της ισοφάρισης τον Μέλμπεργκ να φτάνει μέχρι την περιοχή του ΠΑΟΚ ανενόχλητος, να μοιράζει την μπάλα δεξιά στον Τοροσίδη ο οποίος ξεπερνά με προσποίηση τον Βιερίνια. Η βοήθεια από τον Λίνο δεν έρχεται γιατί ο βραζιλιάνος βρίσκεται εντός περιοχής ψάχνοντας τον Φουστέρ. Ακριβώς δίπλα του ο Μπαλάφας που θα έπρεπε να έχει ακολουθήσει τον Φέισα που κόβει στο πρώτο δοκάρι. Ο Μαλεζάς πέφτει πάνω στον Φέισα, ο Τσιρίλο μαρκάρει τον Τζιμπούρ και ο Έτο βρίσκεται μπροστά από τον Μιραλάς που κινείται στο χώρο του. Ο «χαμένος» Φουστέρ εμφανίζεται στην καρδιά της άμυνας του ΠΑΟΚ μπερδεύει τον Έτο που δεν ξέρει ποιον να μαρκάρει και τελικά σκοράρει με κεφαλιά εντός μικρής περιοχής. 
name='scale' value='true' />


Στο δεύτερο γκολ ο Ιμπαγάσα σκάβει την μπάλα έχοντας δεξιά του τον Τοροσίδη, δίπλα στον κεντρικό άξονα τον Φουστέρ και μέσα στην περιοχή τον Τζιμπούρ, τον Μιραλάς τον οποίο και τροφοδοτεί αλλά και τον Φέισα που έχει τρυπώσει χωρίς κανείς από τα χαφ του ΠΑΟΚ να τον έχει ακολουθήσει. Ο Μιραλάς βγάινει αριστερά ενώ ταυτόχρονα η περιοχή του Κρέσιτς «αδειάζει» από επιθετικούς του Ολυμπιακού. Οι αμυντικοί του δικεφάλου τα έχουν χαμένα και κάνουν δύο ολέθρια λάθη. Ο Έτο για έναν ανεξήγητο λόγο μαρκάρει το αριστερό πόδι του Μιραλάς και του δίνει ξεκάθαρα την επιλογή της σέντρας. Το κεντρικό αμυντικό δίδυμο από την άλλη, αφηρημένο από τα συνεχόμενα μπες-βγες των αντιπάλων στην περιοχή τους, ολιγωρούν και αφήνουν τον Τζιμπούρ ανενόχλητο να κάνει το 2-1. Προσέξτε στην επανάληψη της φάσης πως κανείς αμυντικός του ΠΑΟΚ δεν μαρκάρει τον Τζιμπούρ ούτε όταν κάνει κίνηση προς τα πίσω ούτε προς τα εμπρός.
name='scale' value='true' />




Τα ελαφρυντικά του ΠΑΟΚ

Ο δικέφαλος είχε μία μέρα λιγότερη για ξεκούραση από τους ερυθρόλευκους και δυσκολότερο ταξίδι επιστροφής. Όπως δήλωσε και ο Μπόλονι, η κούραση δεν άφησε την ομάδα του να αντιδράσει στο δεύτερο ημίχρονο κάτι που φαινόταν και από την τηλεόραση. Επίσης καταλυτικό ρόλο έπαιξαν και οι δύο απουσίες του και κυρίως ο Αρίας. Ο Κοντρέρας δίνει ψυχραιμία και «αρχοντιά» στην άμυνα του ΠΑΟΚ, αλλά ο Αρίας θα ήταν πολύ σημαντικό εργαλείο στα χέρια του προπονητή του αν ήταν διαθέσιμος, καθώς είναι ο μόνος που με βάση τον σωματότυπό του θα μπορούσε να κυνηγήσει τον Ιμπαγάσα στο γήπεδο και να μην τον αφήσει να κάνει παιχνίδι. Ο αργεντινός ήταν το Α και το Ω της ανάπτυξης των γηπεδούχων και θα φαινόταν λιγότερο επικίνδυνο το παιχνίδι τους αν περιοριζόταν η δράση του Ιμπαγάσα. Για τις απουσίες του Ολυμπιακού δεν θα πω τίποτα γιατί έχει το ρόστερ ο πρωταθλητής να καλύψει τις όποιες απώλειες. 


Υ.Γ. Δεν συνηθίζω να κάνω σχόλια για τη διαιτησία, αλλά δεν μπορώ να μην σχολιάσω την πολύ καλή διαιτησία του Κουκουλάκη. Ο κρητικός ρέφερι αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία και από τους δύο αντιπάλους αλλά κατάφερε να φέρει εις πέρας το παιχνίδι σχεδόν αλάνθαστος.

Χορηγος

Δημοσίευση σχολίου

 
Top