Menu

Petrildo Petrildo Author
Title: Μεγάλες απώλειες προβλέπονται για τη City...
Author: Petrildo
Rating 5 of 5 Des:
Μία στήλη που ασχολείται με το επιχειρηματικό-οικονομικό κομμάτι του ποδοσφαίρου . . . Η Manchester City αναμένεται να παρουσιάσει τη...

Μία στήλη που ασχολείται με το επιχειρηματικό-οικονομικό κομμάτι του ποδοσφαίρου . . .





Η Manchester City αναμένεται να παρουσιάσει τη μεγαλύτερη οικονομική ζημία στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου όταν θα δημοσιευτούν οι ισολογισμοί της το επόμενο δεκαπενθήμερο. Αυτό εγείρει και πάλι το θέμα του κατά πόσο θα εμπίπτει στις απαγορεύσεις των κανόνων του Financial Fair Play της UEFA.

Η UEFA θα θέλει να αποδείξει την ισχύ των κανόνων της παίρνοντας μέτρα κατά κάποιων συλλόγων και η City προφανώς προσφέρει μια κλασική περίπτωση. Ωστόσο, η αξιοπιστία της UEFA έχει κλονιστεί από την εικόνα του προέδρου της επιτροπής εφαρμογής των κανόνων, του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου Jean-Luc Dehaene, μιας και η τράπεζα στην οποία προεδρεύει (Dexia) οδεύει προς τη χρεοκοπία.

Η City ελπίζει ότι οι προσπάθειές της για να μειώσει τις ζημίες της, καθώς επίσης και το ποσό που επενδύει για τις ακαδημίες της θα πρέπει να ληφθεί υπόψη από την UEFA μιας και οι αυστηροί κανόνες της είναι γεμάτοι από νομικά “παραθυράκια”.


Δεδομένου ότι ο Arsene Wenger επεσήμανε πριν από λίγες εβδομάδες, “η UEFA έχει μια συγκρατημένη θέση γιατί υπάρχει το ερώτημα του κατά πόσον οι κανόνες αυτοί μπορούν να σταθούν σε μια δικαστική διαμάχη”. Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να επικρατεί η αίσθηση πως οι κανόνες αυτοί μπορεί να συνιστούν παραβίαση του δικαίου του ανταγωνισμού της ΕΕ, ενός νομικού φορέα στον οποίο το ποδόσφαιρο έχει προβεί σε παραβάσεις στο παρελθόν. Το δίκαιο του ανταγωνισμού είναι μια διάταξη της Συνθήκης της Ρώμης και είναι πιθανό να επικρατήσει αυτό που συμβαίνει στην ευρωζώνη.

Μιλώντας στο Μιλάνο, ο Michael Platini επιβεβαίωσε τη στήριξή του για τους κανόνες του Financial Fair Play. Δεδομένου ότι ήταν ο δημιουργός τους, ήταν πολύ δύσκολο να πει πως ήταν ένα μεγάλο λάθος, αν και τα επιχειρήματά του έχουν ενδιαφέρον.

Ο Platini είπε, “το Financial Fair Play είναι πολύ σημαντικό σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Δεν καταλαβαίνω γιατί, ενώ η οικονομία υποφέρει, οι ομάδες ποδοσφαίρου θα πρέπει να έχουν τόσο μεγάλο χρέος. Οι σύλλογοι θα πρέπει να μην δαπανούν περισσότερα απ’ όσα κερδίζουν. Κάθε χρόνο το επαγγελματικό ποδόσφαιρο παράγει ($1.9 δις) του χρέους στην Ευρώπη. Εγώ ήμουν ο ενοχλητικός που είπε ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτό”.


Η Manchester City αναμένεται να παρουσιάσει ζημίες κατά πολύ μεγαλύτερες από τα £ 150 εκ. για το οικονομικό έτος που έληξε στις 31 Μαΐου 2011. Αυτή θα ήταν μια απότομη αύξηση στις απώλειες της τάξης των £ 121.3 εκ. που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο οικονομικό έτος. Το ύψος των μισθών αναμένεται να αυξηθεί από τα £ 133 εκ. σε ένα ποσό κοντά στα £ 172.5 εκ. που πληρώνει η Chelsea.



Ο σύλλογος ελπίζει ότι οι απώλειες θα είναι κάτω από τα £ 100 εκ. για το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάιο του 2012 μιας και θα έχουν αυξηθεί τα έσοδα από τη συμμετοχή στο Champions League καθώς επίσης και από την επικερδή συμφωνία χορηγίας με την Etihad Airways η οποία θα έχει αρχίσει να αποδίδει.

Τα εμπορικά έσοδα αναμένεται να είναι αυξημένα κοντά στα £ 70 εκ. Οι περισσότερες συμφωνίες χορηγιών μέχρι στιγμής έχουν έρθει από τη Μέση Ανατολή, αλλά τώρα θέλουν να κινηθούν παγκόσμια. Ωστόσο, σαν ένα παγκόσμιο ‘brand’ θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα προκειμένου να πλησιάσει τη Manchester United.

Χορηγος

Δημοσίευση σχολίου

 
Top