Menu

elgaitan elgaitan Author
Title: NBA Season Preview (Part 1 – ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ)
Author: elgaitan
Rating 5 of 5 Des:
To lock out και τα ψέματα τελείωσαν. Τα Χριστούγεννα ξεκινάει το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου και το gipedo 365 επιστρέφει...





To lock out και τα ψέματα τελείωσαν. Τα Χριστούγεννα ξεκινάει το καλύτερο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου και το gipedo365 επιστρέφει στον μαγικό κόσμο του NBA με αναλύσεις και προβλέψεις για τους διεκδικητές του δαχτυλιδιού, τις πιθανές ομάδες-έκπληξη και τους κομπάρσους του πρωταθλήματος.


ΑΝΑΤΟΛΗ – Atlantic Division

Boston Celtics
Φέτος είναι η τελευταία ευκαιρία των γερασμένων Celtics να διεκδικήσουν τον 2ο τίτλο της Big Three (Allen, Pierce, Garnett) εποχής. Μπορούν; Αντέχουν τα κορμιά τους ένα τελευταίο σπριντ; Το κίνητρο είναι σίγουρα μεγάλο αλλά φτάνει αυτό; Οι σταθερές αξίες τους είναι ο coach Rivers, η άμυνά τους και η εμπειρία που περισσεύει στην βασική πεντάδα. Εκεί όμως σταματούν τα υπέρ και ξεκινούν τα κατά. Η απώλεια για όλη τη χρονιά του Jeff Green (πρόβλημα στην καρδιά), αποδυναμώνει αισθητά τον πάγκο των «Κελτών» ενώ η έλλειψη ενός αξιόπιστου σέντερ, θα αναγκάσει τον Garnett να περνάει αρκετά αγωνιστικά λεπτά παίζοντας στο 5 μετά από πολλά χρόνια.
5άδα: Rondo – Allen – Pierce – Garnett – J. O’neal
Πρόβλεψη: Λογικά θα φτάσουν μέχρι τα ημιτελικά της Ανατολής αλλά δεν βλέπω τον τρόπο να ξεπεράσουν τα εμπόδια των πιο αθλητικών ομάδων που θα αντιμετωπίσουν εκεί.

New York Knicks
Πέρσι είχαν τους αστέρες αλλά τους έλειπαν οι ρολίστες και το βάθος. Φέτος φαίνεται να βρήκαν και τα υπόλοιπα κομμάτια στο παζλ. Ο Chandler που βοήθησε τα μέγιστα τους Mavericks στους περσινούς τελικούς, φέτος θα παίζει στο «μεγάλο μήλο». Οι Baron Davis και Mike Bibby θα προσφέρουν εμπειρία στον άσσο και μαζί με τους νεαρούς Douglas, Fields και Walker, αποτελούν μία από τις καλύτερες επιθετικά ομάδες. Στην άμυνα όμως; Ο Chandler είναι αρκετός για να καλύψει όλες τις τρύπες; Κι αν τραυματιστεί (είναι επιρρεπής) τι γίνεται; Μπορεί ομάδα με coach τον αφελή DAntoni να θεωρηθεί διεκδικήτρια;
5άδα: Davis – Fields – Anthony – Stoudemire – Chandler
Πρόβλεψη: Με βάση το ρόστερ, φτάνουν εύκολα ως τους ημιτελικούς της Ανατολής. Εκεί όμως θα συναντήσουν ομάδες με σκληρή άμυνα που μπορεί να τους βραχυκυκλώσει, ενώ για να περάσουν πρέπει να παίξουν κι αυτοί άμυνα. Μπορούν; Αμφιβάλλω. Ίσως πάρουν και κάποια σφυριγματάκια παραπάνω από τον καλό «μάγειρα» David Stern.

Philadelphia 76ers
Είναι η ίδια νεανική ομάδα με πέρσι, φορτωμένη με ένα χρόνο εμπειρίας. Ο coach Collins τα κατάφερε και δημιούργησε ένα ανταγωνιστικό σύνολο ικανό για ζημιές παντού. Οι Holiday, Turner και Young αναμένονται ωριμότεροι κι έτοιμοι να ανεβάσουν κι άλλο την απόδοσή τους προσφέροντας παραπάνω στους 76ers. Σταθερές αξίες οι Iguodala και Brand.
5άδα: Holiday – Turner – Iguodala – Brand – Hawes
Πρόβλεψη: Θα παλέψουν για μία θέση στα playoff και μάλλον θα τα καταφέρουν, όπως και πέρσι.

Toronto Raptors
Πέρσι ήταν σάκος του μποξ για πολλές ομάδες. Φέτος τι άλλαξε για να βελτιωθεί η κατάσταση; Το μόνο ελπιδοφόρο γεγονός είναι η πρόσληψη του coach Casey (περσινός βοηθός άμυνας στους Mavericks) και η αναμονή ότι ο DeRozan θα εξελιχθεί στον ηγέτη της ομάδας. Μπορούν αυτά από μόνα τους να βελτιώσουν την εικόνα των «αναιμικών» Raptors;
5άδα: Calderon – DeRozan – J. Johnson – A. Johnson – Bargnani
Πρόβλεψη: Για ακόμα μια χρονιά, ο Καναδάς για τις ομάδες του NBA, θα αποτελεί τουριστικό προορισμό κι όχι έδρα ανταγωνιστικής ομάδας.

New Jersey Nets
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρονιά προετοιμασίας και δημιουργίας μιας ομάδας που θα πρωταγωνιστούσε μελλοντικά, αλλά ο τραυματισμός του Brook Lopez τους χαλάει τα σχέδια. Ο Lopez αποτελούσε το βασικό αντάλλαγμα στο κυνήγι του superman- Howard και ο τραυματισμός του, μάλλον χαλάει (προς το παρόν τουλάχιστον) μια πιθανή ανταλλαγή. Κρίσιμη χρονιά για την ομάδα, καθώς αν δεν φέρουν κάποιο πρωτοκλασάτο όνομα με ανταλλαγή, κινδυνεύουν να χάσουν και τον Deron Williams, ο οποίος θα ανανεώσει το συμβόλαιό του μόνο αν δει σημάδια βελτίωσης του ρόστερ.
5άδα: Williams – Morrow – James – Humphries – Okur
Πρόβλεψη: Πολλά ενδιαφέροντα πράγματα θα συμβούν στο New Jersey φέτος. Φήμες για ανταλλαγές, η παρουσία του Humphries μετά τον χωρισμό του με την Kim Kardashian, ο προεκλογικός αγώνας του ιδιοκτήτη Prokhorov για την προεδρία της Ρωσίας… Σε όλα αυτά τα ενδιαφέροντα όμως, δεν συμπεριλαμβάνεται το μπάσκετ.

ΑΝΑΤΟΛΗ – Central Division

Chicago Bulls
Πέρσι έφτασαν μια ανάσα από τους τελικούς του NBA. Αυτό που τους έλειπε ήταν ένας αξιόπιστος παίκτης στο 2. Γι’ αυτόν τον ρόλο αποκτήθηκε ο Richard Hamilton. Προέρχεται από μέτρια χρονιά αλλά δεν ξέχασε το μπάσκετ και έχει εμπειρία τελικών με το Detroit. Θα τα καταφέρουν φέτος να είναι παρόντες στη μεγάλη σκηνή των τελικών; Ο χρόνος θα δείξει, αλλά ακόμα κι αν δεν τα καταφέρουν, θα έχουν δώσει το 101% των δυνάμεών τους.
5άδα: Rose – Hamilton – Deng – Boozer – Noah
Πρόβλεψη: Είναι φαβορί για τη μία από τις δύο θέσεις στους τελικούς της περιφέρειας. Θα βασιστούν στην άμυνα και στις ηγετικές ικανότητες του D-Rose για να φτάσουν στο σκαλί παραπάνω. Στο Chicago ζουν και αναπνέουν για να ξαναβρεθούν σε τελικούς NBA στη μετά Jordan εποχή και νομίζω ότι φέτος θα τα καταφέρουν.

Indiana Pacers
Αθόρυβοι αλλά αποτελεσματικοί αποδείχθηκαν οι Pacers στο μεταγραφικό παζάρι. Απέκτησαν έναν αξιόπιστο combo guard με ανταλλαγή από τους Spurs, τον George Hill και ως ελεύθερο τον David West στο 4. Μαζί με τους Granger, Collison και Hibbert γέμισαν ταλέντο. Τώρα είναι θέμα του coach Vogel να βρει χημεία και να τους οδηγήσει στα playoff.
5άδα: Collison – Hill – Granger – West – Hibbert
Πρόβλεψη: Μία θέση στα playoff τους περιμένει και πιθανότατα δεν θα είναι η 8η όπως πέρσι.

Milwaukee Bucks
Από τις λιγότερο προβεβλημένες ομάδες σε σχέση με τις επιτυχίες τους είναι τα «ελάφια». Ο coach Skiles αποτελεί σταθερή αξία στον πάγκο και παρουσιάζει πάντα πειθαρχημένες και σκληρές αμυντικά ομάδες. Η υγεία του σέντερ Bogut θα είναι το x-factor για την επιτυχία ή αποτυχία της φετινής χρονιάς. Η προσθήκη των έμπειρων σκόρερ Stephen Jackson και Mike Dunleavy, σίγουρα θα βοηθήσει στην επίθεση, τομέα που πέρσι υστέρησαν οι Bucks.
5άδα: Jennings – Dunleavy – Jackson – Gooden – Bogut
Πρόβλεψη: Όπως και τα προηγούμενα χρόνια θα παλέψει για μία θέση στα playoff. Πρόπερσι τα κατάφερε, πέρσι όχι. Φέτος;

Detroit Pistons
Περασμένα μεγαλεία διηγώντας τα να κλαις…Τα «κακά παιδιά» μόνο θλίψη προκαλούν πλέον. Οι σύγχρονοι Pistons σε τίποτα δεν θυμίζουν την ομάδα που έφτασε δύο συνεχόμενες φορές σε τελικούς χωρίς πάντως επιτυχία. Σε διαδικασία χτισίματος πλέον, περιμένουν τους Brandon Knight και Greg Monroe να ωριμάσουν.
5άδα: Stuckey – Gordon – Prince – Villanueva – Monroe
Πρόβλεψη: Πέρσι ήταν από τις πιο βαρετές ομάδες για τον θεατή. Ούτε φέτος βλέπω να αλλάζει η κατάσταση. Για playoff; Ούτε λόγος…

Cleveland Cavaliers
Κλασσική περίπτωση ομάδας που μόλις χάνει το αστέρι της (Lebron) διαλύεται. Ψάχνουν λόγο ύπαρξης στο πρωτάθλημα, εκτός από το να μισούν τον «βασιλιά» και να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους (όχι και πολλά εδώ που τα λέμε) για να του στερήσουν το δαχτυλίδι. Αναμένεται με ενδιαφέρον η παρουσία του Νο1 του φετινού draft, Kyrie Irving.
5άδα: Irving – Parker – Casspi – Jamison – Varejao
Πρόβλεψη: Ότι και να κάνει ο coach Byron Scott, δεν μπορεί να αλλάξει τη μοίρα της ομάδας του τουλάχιστον για φέτος. Από τις πιο αδύναμες ομάδες. Θα παλέψουν με τους Raptors για τον τίτλο του καλύτερου σάκου του μποξ.

ΑΝΑΤΟΛΗ – Southeast Division

Miami Heat
Πολύ κράξιμο και πολύ μουρμούρα ακολούθησαν την περσινή αποτυχία τους στους τελικούς. Αν έχουν έστω και δείγμα εγωισμού (ειδικά οι Lebron και Bosh που άκουσαν τα περισσότερα), τότε πρέπει ακόμα και στη διάρκεια του lockout, να κοιμόντουσαν στο γήπεδο ξοδεύοντας ώρες προπόνησης για να βελτιωθούν ατομικά. Μένει να φανεί αυτό και στο γήπεδο. Η απόκτηση του Battier σίγουρα θα βοηθήσει αλλά η αναβάθμιση σε άσσο και σέντερ δεν ήρθαν και αυτό τους κάνει πιο ευάλωτους σαν ομάδα.
5άδα: Chalmers – Wade – James – Bosh – Anthony
Πρόβλεψη: Φέτος το κίνητρο είναι ακόμα μεγαλύτερο. Στα θετικά και ο ένας χρόνος που έπαιξαν ήδη μαζί, γεγονός που θα κάνει τη χημεία τους καλύτερη. Παρόλα αυτά, πιστεύω ότι ούτε φέτος θα τα καταφέρουν και μάλιστα βλέπω τους Bulls να είναι η ομάδα που θα εκπροσωπήσει την Ανατολή στους τελικούς. Αν επαληθευτούν οι προβλέψεις μου, δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του Lebron πάντως…

Orlando Magic
Όσο υπάρχει στο ρόστερ ο Howard, οι Magic είναι μία ανταγωνιστική ομάδα. Οι πληροφορίες από το Orlando αναφέρουν ότι ο superman θα ξεκινήσει τη χρονιά στην ομάδα αλλά για να μείνει έχει δώσει σαφές μήνυμα στον GM Otis Smith, να φέρει με ανταλλαγή έναν άξιο συμπαραστάτη. Οι πιθανότητες να γίνει αυτό είναι λίγες, αλλά ο Smith είναι γνωστός για τις «αλχημείες» του και μπορεί να βρει την κατάλληλη φόρμουλα για να δυναμώσει την ομάδα και να πείσει τον D-How να παραμείνει κάτοικος Orlando και τα επόμενα χρόνια.
5άδα: Nelson – Richardson – Turkoglou – Davis – Howard
Πρόβλεψη: Με τα σημερινά δεδομένα μπαίνουν εύκολα στα playoff και αν ανεβάσουν απόδοση ο απογοητευτικός Turkoglou και οι άλλοι περιφερειακοί, τότε δεν αποκλείεται να φτάσουν και μακριά. Τα πράγματα μπορούν όμως να αλλάξουν από μέρα σε μέρα όχι μόνο για τους Magic, αλλά και για την ομάδα που θα αποκτήσει τον superman

Atlanta Hawks
Πέρσι ξεπέρασαν το «ταβάνι» τους φτάνοντας στο 2ο γύρο των playoff. Βέβαια βρήκαν τους «αγλαούς» Magic και πέρασαν αλλιώς… Φέτος έχασαν τον Crawford που ερχόταν από τον πάγκο και βοηθούσε στο σκοράρισμα και στη θέση του πήραν τους McGrady και Jerry Stackhouse. Είναι ομάδα χωρίς προσανατολισμό, καθώς υπήρχαν φήμες ότι θα χρησιμοποιούσαν το amnesty clause για να αφήσουν ελεύθερο τον ηγέτη τους Joe Johnson, ο οποίος έχει μυθικό συμβόλαιο. Τελικά αποφάσισαν να μην διαλύσουν την ομάδα και να προσπαθήσουν για κάτι καλό και φέτος.
5άδα: Teague – Johnson – Williams – Smith – Horford
Πρόβλεψη: Θα παλέψουν με το Milwaukee και τη Philadelphia για μία θέση στα playoff. Με τη φυγή του «τρελάρα» Crawford πάντως, έγινε κι αυτή μία βαρετή ομάδα. Αν θυμηθεί τα νιάτα του ο McGrady όμως, τότε ίσως αλλάξουν τα δεδομένα.

Washington Wizards
Βρίσκονται σε διαδικασία χτισίματος και γι’ αυτό είναι από τις ομάδες που απορροφούν με ανταλλαγές ότι συμβόλαιο θέλουν να ξεφορτωθούν οι υπόλοιποι του πρωταθλήματος. Παρόλα αυτά, η βασική τους 5άδα είναι νεαρή (εκτός του Lewis) και πολύ ταλαντούχα. Έχει ενδιαφέρον να δούμε τη βελτίωση του John Wall στη 2η χρονιά του στο NBA.
5άδα: Wall – Young – Lewis – Blatche – McGee
Πρόβλεψη: Τα παιχνίδια τους δεν αφήνουν ασυγκίνητο τον θεατή αλλά δεν είναι ακόμα έτοιμη για να μπουν στα playoff. Βέβαια αυτό μπορεί να αλλάξει αν η βελτίωση του Wall είναι ραγδαία (κυρίως στο περιφερειακό του σουτ) και αν ο Young που βρίσκεται στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του, θελήσει να φτιάξει το όνομά του για να πάρει ένα καλό συμβόλαιο το καλοκαίρι.

Charlotte Bobcats
Υπάρχει ένα ρητό που λέει ότι ο πετυχημένος αθλητής δεν μπορεί να γίνει οπωσδήποτε και καλός προπονητής. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το ρητό αλλάζει και αφορά τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Michael Jordan, που φαίνεται να μην τα καταφέρνει το ίδιο καλά και από διοικητικές θέσεις. Άχρωμοι, άοσμοι και άγευστοι οι Bobcats. Δεν αναμένεται να καταφέρουν κάτι αξιοσημείωτο.
5άδα: AugustinHendersonMaggetteDiaw – Thomas
Πρόβλεψη: Και που ασχολήθηκα και έγραψα μία παράγραφο για πάρτη τους πολύ είναι. Δεν είναι η χειρότερη ομάδα στο πρωτάθλημα, αλλά για μένα η πιο βαρετή...

Υ.Γ. Αύριο θα ανέβει και το κείμενο με τις ομάδες της Δυτικής περιφέρειας.
Υ.Γ.2 Ίσως ασχοληθούμε και στοιχηματικά με τα παιχνίδια της πρεμιέρας, έτσι για να τα δούμε με μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αν βρούμε κάτι ενδιαφέρον και μας επιτρέψουν τα τραπεζώματα, θα ανέβει κείμενο με τις προτάσεις την Κυριακή.

Χορηγος

Δημοσίευση σχολίου

 
Top