Menu

DARIO DARIO Author
Title: Sporting Clube de Portugal
Author: DARIO
Rating 5 of 5 Des:
Η Σπόρτινγκ ( πορτογαλικά : Sporting Clube de Portugal) είναι αθλητικός σύλλογος της Πορτογαλίας που εδρεύει στη Λισαβόνα . Ιδρύθηκε στις...

Η Σπόρτινγκ (πορτογαλικά: Sporting Clube de Portugal) είναι αθλητικός σύλλογος της Πορτογαλίας που εδρεύει στη Λισαβόνα. Ιδρύθηκε στις 9 Απριλίου το  1906 κι έχει χρώματα πράσινο και άσπρο. Έμβλημα έχει το λιοντάρι, από το οποίο προκύπτει και το παρατσούκλι: "Λιοντάρια" (Οs Leões). Αγωνίζεται στο στάδιο Ζοζέ Αλβαλάδε (Estádio José Alvalade), χωρητικότητας 50.466 θέσεων.
Η Σπόρτιγκ έχει κατακτήσει 18 φορές το Πρωτάθλημα Πορτογαλίας και 19 φορές το Κύπελλο Πορτογαλίας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατέκτησε 1 φορά το Κύπελλο Κυπελλούχων ενώ μια φορά ήταν Φιναλίστ του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

1940–41, 1943–44, 1946–47, 1947–48, 1948–49, 1950–51, 1951–52, 1952–53, 1953–54, 1957–58, 1961–62, 1965–66, 1969–70, 1973–74, 1979–80, 1981–82, 1999–2000, 2001–02
1922–23, 1933–34, 1935–36, 1937–38, 1940–41, 1944–45, 1945–46, 1947–48, 1953–54, 1962–63, 1970–71, 1972–73, 1973–74, 1977–78, 1981–82, 1994–95, 2001–02, 2006–07, 2007–08
  • 1964 Σπόρτιγκ Λισαβόνας -ΜΤΚ Βουδαπέστης 3-3 1-0
  
Jose Alvalade

·         Διάσημοι πρώην ποδοσφαιριστές
STADIUM
Τα εγκαίνια του Σταδίου, το 2003

Στις 6 Αύγ. 2003 είδε το ξημέρωμα μιας νέας εποχής για την Σπόρτινγκ Λισαβόνας, με τα εγκαίνια του νέου Estαdio Josι Alvalade. Ωστόσο, το ταξίδι που θα είχε ως αποτέλεσμα το άνοιγμα ενός τέτοιου υπέροχου  γήπεδου,είχε αρχίσει πολύ πριν από: στις 16 Ιανουαρίου 2001. Ήταν κατά την ημερομηνία αυτή ότι οι αθλητικές και Alves Redol, ο κύριος ανάδοχος (όπως ορίζεται από δημόσιο διαγωνισμό), ξεκίνησε την κατασκευή του νέου σπιτιού της Σπόρτινγκ, μαζί με την κατασκευή της Ακαδημίας και το νέο οικοδόμημα του κτιρίου Alvalade. Τα σχέδια αυτά θα αποτελέσουν τη βάση για την οικοδόμηση της επόμενης γενιάς της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Οι αρχικές προετοιμασίες

Οι προετοιμασίες για την τελετή έναρξης ήταν ήδη σε εξέλιξη πριν από την ημέρα των εγκαινίων, η Σπόρτινγκ δοκιμάζεται σε νέα συστήματα ήχου και φωτισμού του νέου Estαdio Josι Alvalade στις 22 Ιουλίου 2003. Με τα περίπτερα και την πίστα να  έχουν  ήδη εγκατασταθεί, το μόνο που έλειπε ήταν μια μπάλα, οι παίκτες και ένα γήπεδο γεμάτο από οπαδούς της Σπόρτινγκ! Νέοι και παλιοί τους παίκτες με τόσο ενθουσιασμό περίμεναν  το πρώτο παιχνίδι που όλοι υπό την έκρυθμη επίρεια συναιθημάτων στην απόλυτη κλίμακα και κάτω από  την ομορφιά του νέου γηπέδου. Η υπομονή όλων των εμπλεκομένων, θα πρέπει να ανταμείβεται με ένα παιχνίδι με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε μια βραδιά που ήταν γεμάτο από εκπλήξεις.
(3-1)Η Σπόρτινγκ επικράτησε της Μάντσεστερ.


Ο "καπετάνιος" Pedro Barbosa ήταν ο πρώτος παίκτης που πάτησε πάνω το νέο γήπεδο, όπως ο Silva πήρε το παιχνίδι σε εξέλιξη, όπως ο θόρυβος της σφύριχτρας του  διαιτητή Duarte Gomes που ακουγόταν για πρώτη φορά.
Είκοσι πέντε λεπτά στο παιχνίδι, γύρω στις 22:00,ο Luνs Filipe σκόραρε οπού θα ήταν το πρώτο γκολ στη λαμπρή ζωή του νέου γηπέδου!
Η Μάντσεστερ έκανε λίγα για να σταθεί στο δρόμο της Sporting σε μια βραδιά που σηματοδότησε την αυγή ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του συλλόγου.Ο  Joγo Pinto ήταν ένας από τους πολλούς ήρωες για εκείνο το βράδυ: σκοράροντας 2 γκολ για τη Σπόρτινγκ (στο 61ο και 80ο λεπτό). Με λίγη βοήθεια από τον  Hugo, η Μάντσεστερ θα πήγαινε για να σκοράρει που θα ήταν ένα γκολ παρηγοριά στο 87ο λεπτό.

Η πρώτη ομάδα του νέου γηπέδου
Με Φερνάντο Σάντος στο τιμόνι,η  Σπόρτινγκ ξεκίνησε από ένα team που αποτελείται από Ρικάρντο, Μιγκέλ Γκαρσία, Μπέτο, Hugo, Rui Jorge, Custσdio, Rochemback, Luνs Filipe, Joγo Pinto, Κριστιάνο Ρονάλντο και Silva. Eπίσης ήταν: Lourenηo, Paulo Bento, Polga, Toρito και Mαrio Sιrgio. Επίσης, χαρακτηρίζει ως μέρος της Σπόρτινγκ ομάδα ήταν: Tiago, Nιlson, Quiroga, Rui Bento, Pedro Barbosa, Niculae, ΑΕ Pinto, Paνto και Clayton.


Estαdio Josι Alvalade - Five Stars

Τον Μάιο του 2005, ο πρόεδρος της UEFA Lennart Johansson επισκέφθηκε την Λισαβόνα για την πιστοποίηση Estαdio Josι Alvalade ως "Πέντε Αστέρων" γήπεδο.Το μεγαλείο της Λέσχης αποτελούν ένα σύνολο με ένα γήπεδο σε  εξαιρετική κατάσταση που είναι κατάλληλο για να φιλοξενήσει κάθε ευρωπαϊκό παιχνίδι. Η πινακίδα που δόθηκε στο Λέσχη εκείνη την ημέρα από την UEFA, βρίσκεται στην αίθουσα VIP στα δυτικά του Σταδίου.

ΑCADEMY












Εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2002, η Sporting / Puma Ακαδημία η αποτελεί την πρώτη τέτοιου μεγέθους και ποιότητας που κατασκευάστηκε στην Πορτογαλία. Η Ακαδημία είναι το πιο σύγχρονο και καλά εξοπλισμένο χώρο του είδους του στην Ευρώπη.Βρίσκεται σε ένα ήσυχο περιβάλλον και το κλίμα συνιστάται για την προετοιμασία των ποδοσφαιρικών ομάδων. Αφιερωμένο στην κατάρτιση και τη διαχείριση, το συγκρότημα είναι έτοιμο να προετοιμάσει κάθε είδους ανταγωνισμό ποδοσφαίρου.


Η Sporting / Puma Ακαδημία χαρακτηρίζεται από απορρήτου της: να βρίσκεται σε μια αγροτική περιοχή και είναι αντικείμενο πλήρους παρακολούθησης από διάφορα συστήματα ασφαλείας.


Τα 250.000 τετραγωνικά μέτρα του συγκροτήματος του χώρου παρακολουθείται πλήρως από βίντεο και τα συστήματα ανίχνευσης εισβολής. Η είσοδος στην Ακαδημία έχει ένα ιδιωτικό δρόμο με μια πύλη που λειτουργεί μέσω ενός συστήματος παρακολούθησης βίντεο που είναι μόνιμα επανδρωμένη.


Η Sporting / Puma Ακαδημία είναι το κέντρο όλων αυτών,είναι Σπόρτινγκ Λισαβόνας και έχει επίσης εγκαταστάσεις που μπορούν να ενοικιάζονται. Η Ακαδημία παρέχει μια υπηρεσία της προετοιμασίας και της κατάρτισης για επαγγελματικές ομάδες και το προσωπικό όλων των επιπέδων από την ηλικία των 13 ετών και άνω.


Ως έναν από τους στρατηγικούς πυλώνες της  Sporting,η Ακαδημία προσφέρει άριστες συνθήκες εργασίας για τους επαγγελματίες, καθώς και ότι το κύριο μέρος της λειτουργίας του σχολείου ποδοσφαίρου της Λέσχης για την εκπαίδευση των ταλέντων: πολλοί από τους οποίους διαμένουν στις αίθουσες που παρέχει η Ακαδημία.


                                   Η ΙΔΡΥΣΗ










Θέλουμε μια Sporting να είναι ένα μεγάλο κλαμπ, τόσο μεγάλo όσο τo μεγαλύτερo στην Ευρώπη;Αυτή η ψηφοφορία για την έγκριση δόθηκε στις 8 Μαΐου 1906 από τον Josι Alvalade και με αυτή την ψηφοφορία ήρθε το πράσινο χρώμα: Το χρώμα της ελπίδας. Εκατό χρόνια αργότερα, αυτό το περίφημο απόσπασμα έχει περισσότερα από δικαιολογημένη έκφραση της, όπως Sporting αγκαλιάζει μοναδικά το παρελθόν του και ξεκινά η ίδια σε νέες προκλήσεις στο μέλλον.

Στις 26 Αυγούστου 1902, ο σύλλογος των Belas (Sport Club de Belas) έδωσε τον πρώτο και μοναδικό ποδοσφαιρικό αγώνα της ενάντια σε μια ομάδα από την Sintra, κερδίζοντας 3-0. Ο αγώνας διεξήχθη στο Seteais με τον  Jϊlio de Araϊjo, ο οποίος αργότερα θα είναι ο Πρόεδρος της Sporting. Ο βασιλιάς και η βασιλική οικογένεια παρακολούθησε την εκδήλωση: Ένα γεγονός το οποίο προωθείται από νέους αριστοκράτες, που προσελκύονται από τα συναισθήματα του αθλητισμού, κυρίως του ποδοσφαίρου, που είχε ήδη γίνει με βαθιές ρίζες στην Αγγλία

Το Club Sport του Belas (Sport Club de Belas) ακόμα δεν έγινε Σπόρτινγκ, αλλά διάφοροι νέοι, κινουμένων σχεδίων, χαρακτήρες όπως ο Φρανσίσκο Ponte, Horta Gavazzo και του αδελφού του και Josι Maria de Πόντε είχε αρχίσει την έναρξη μιας δυναμικής που θα αποδεικνυόταν ασταμάτητη .Το  Belas ήταν ένα όμορφο μέρος για τη νεολαία της Λισαβόνας για να πάει και να περάσουν τα καλοκαίρια τους, μερικοί από τους οποίους κατοικούσαν στο Κάμπο Γκράντε.

Σε μια συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σχεδόν 2 χρόνια αργότερα στο ζαχαροπλαστείο Bijou, Avenida da Liberdade (Λεωφόρος Ελευθερίας), της Λισαβόνας, μερικά από εκείνα τα αρχικά μέλη του Sport Club de Belas αποφάσισαν να ιδρύσουν την Κάμπο Γκράντε Football Club. Ήταν το 1904, στον δεύτερο όροφο της Manor του Pinto da Cunha, ένα κτίριο που υπάρχει ακόμα στη γωνία μεταξύ Alameda das Linhas de Torres και Κάμπο Γκράντε ότι αυτή η οργάνωση θα γεννιόταν. Εκτός από την Gavazzo brothers, διάφορα άλλα άτομα έλαβαν επίσης μέρος σε αυτή ιδρυτική συνάντηση: Οι άνδρες, όπως η Roquette Josι Holtreman (Josι Alvalade), Josι Stromp και άλλους λάτρεις των σπορ.

Ο Τύπος κατά το χρόνο ανακοίνωσε ότι ο σύλλογος ήταν αποτελoύμενος  από καλές οικογένειες. Ο υποκόμης του Alvalade, ο παππούς του Josι Alvalade, ορίστηκε ο τίτλος του προέδρου: Ένα τιμητικό τίτλο.

Ποδόσφαιρο, ξιφασκία, τένις, τρέξιμο, άλμα ήταν κάποιες από τις  δραστηριότητες της αρχής του νέου συλλόγου κατά τη διάρκεια των δύο πρώτον  χρόνων της ύπαρξής του.
Ένα μικρό αφιέρωμα στα λιοντάρια της Πορτογαλίας…


SEM TI NAO HA CAMPEOES. TU ES O SPORTING.


Χορηγος

Δημοσίευση σχολίου

 
Top